Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Σε μαφιόζικα χτυπήματα της δεκαετίας του ʼ90 παραπέμπει η ισχυρότατη έκρηξη που «ισοπέδωσε» χθες τα ξημερώματα το μπαρ “Like”, στην οδό Δουκός Μποφώρ, σε απόσταση αναπνοής από το γυμνάσιο της Εμπορικής και το ξενοδοχείο “Μέγαρο”.

Ο 37χρονος ιδιοκτήτης, Δημήτρης Κουγιός, αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα δύο απειλητικά τηλεφωνήματα, με τα οποία τον προειδοποιούσαν ουσιαστικά για την ανατίναξη του μαγαζιού επειδή χαλούσε την “πιάτσα” με τις χαμηλές τιμές. Από την πλευρά της, η Ασφάλεια Ηρακλείου διερευνά όλες τις εκδοχές, χωρίς να αποκλείει το κίνητρο της βομβιστικής επίθεσης να συνδέεται με άλλους παράγοντες. Στο πλαίσιο της έρευνας θα ελεγχθούν τα πάντα, η οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, οι συναλλαγές του αλλά και το εάν είχε δεχτεί “ενοχλήσεις” από κυκλώματα της νύχτας που εκβιάζουν για “προστασία”.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 37χρονος δεν είναι “χθεσινός” σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας στην νυκτερινή ζωή τόσο του Ηρακλείου όσο και του Ρεθύμνου. Αυτό σημαίνει ότι είχε φροντίσει να έχει δίπλα του τους κατάλληλους ανθρώπους, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην νύχτα.

Ολική καταστροφή

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που αποτελούνταν από μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης (τουλάχιστον δύο κιλά, σύμφωνα με τους ειδικούς) είχε τοποθετηθεί ακριβώς στο κέντρο του μαγαζιού με αποτέλεσμα να το ισοπεδώσει από την μία άκρη ως την άλλη αφού το ωστικό κύμα κατανεμήθηκε ομοιόμορφα προς κάθε πλευρά του καταστήματος. Η οροφή κατέρρευσε, ο εξοπλισμός διαλύθηκε ενώ τα πορτοπαράθυρα εκσφενδονίστηκαν σε μεγάλη απόσταση. Είναι πραγματικά ευτύχημα που δεν υπήρξαν τραυματίες περαστικοί ή θαμώνες από νυκτερινό κατάστημα διασκέδασης λίγα μέτρα πιο κάτω, το οποίο λειτουργούσε. Το μπαρ “Like” δούλευε μόνο Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, οπότε τη νύχτα της έκρηξης ήταν κλειστό.

Η ώρα εκδήλωσης της έκρηξης ήταν δέκα λεπτά πριν από τις δύο τα ξημερώματα, δηλαδή δεν ήταν αργά για την εποχή. Παρακείμενα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα επί της Μποφώρ υπέστησαν ζημιές, ενώ ο εκκωφαντικός θόρυβος σήκωσε στο πόδι την ευρύτερη περιοχή με τους περίοικους να πετάγονται έντρομοι από τα κρεβάτια τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, οι δράστες εκτιμάται ότι κινήθηκαν από την βορινή πλευρά του καταστήματος που “βλέπει” στον σταθμό του ΚΤΕΛ. Εκεί υπάρχει εξωτερικό μπαρ, στο οποίο εύκολα έχει πρόσβαση κάποιος δεδομένου ότι γειτνιάζει με έναν ακάλυπτο χώρο από τα ανατολικά.

Η πρόσβαση από ʽκει ήταν πιο ασφαλής αφού δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας σε αντίθεση με την κεντρική είσοδο από την Μποφώρ.Ήταν ασφαλισμένο

Ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Κουγιός ενημερώθηκε για την βόμβα γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα από εργαζόμενο του, ο οποίος είχε ειδοποιηθεί από την Αστυνομία.

Τον συναντήσαμε χθες το μεσημέρι στο “βομβαρδισμένο” μαγαζί ανάμεσα σε εργάτες που προσπαθούσαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, μηχανικούς και πραγματογνώμονες.

Παρά το σοκ, ο ίδιος έδειχνε να διατηρεί την ψυχραιμία του. “Θα το ξαναφτιάξω” μας είπε, κουνώντας το κεφάλι. “Τουλάχιστον θα προσπαθήσω”.

Δύο χρόνια έχει την ιδιοκτησία του μαγαζιού και όπως ανέφερε, τις ημέρες λειτουργίας του μάζευε πολύ νεαρόκοσμο. Σε αυτό είχε συμβάλει πολύ το γεγονός ότι οι τιμές στα ποτά ήταν δελεαστικές για φοιτητές-πολύ συχνά μάλιστα διοργανώνονταν φοιτητικές βραδιές- αφού κάθε Τετάρτη το ποτό είχε τρία ευρώ και το μπουκάλι 35, ενώ Παρασκευή και Σάββατο είχε τέσσερα και 45 ευρώ αντίστοιχα.

Περίοικοι ανέφεραν στην “Π” ότι πράγματι τις βραδιές που λειτουργούσε το μπαρ, σημειωνόταν κοσμοσυρροή

Στο μαγαζί δούλευαν 13 άτομα προσωπικό που λόγω των εξελίξεων θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Το μπαρ ήταν ασφαλισμένο, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος εκτιμά τις ζημιές σε περίπου 250.000 ευρώ.Το κίνητρο

Ο κ. Κουγιός υποστηρίζει ότι δεν είχε διαφορές με κανέναν. Ανέφερε ωστόσο ότι είχε δεχτεί απειλές, τις οποίες-όπως λέει-δεν είχε σπουδαιολογήσει.

“Αυτό το καταθέτω ως πραγματικό γεγονός. Από ʽκει και πέρα δεν μπορώ να πω τίποτα” σχολίασε.

Δέχτηκε δύο τηλεφωνήματα με απόκρυψη στο κινητό του. Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε τον Ιανουάριο και το δεύτερο περίπου δέκα ημέρες πριν από το Πάσχα.

Ένας άνδρας με έντονη κρητική προφορά, τον προειδοποιούσε να “μαζέψει” τις τιμές, διαφορετικά θα έβλεπε το μαγαζί του στην Ντία.

Η μαρτυρία αυτή αξιολογείται από την Αστυνομία και φυσικά θα διερευνηθεί με την διαδικασία της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου.Facebook

Στην σχετική ιστοσελίδα του μπαρ "Like" στο Facebook λίγες μόλις ώρες μετά την έκρηξη, αναρτήθηκαν φωτογραφίες από το ισοπεδωμένο κατάστημα ενώ αρκετοί διαδικτυακοί φίλοι και θαμώνες σχολιάζουν με τον δικό τους τρόπο την βομβιστική επίθεση. Πολλοί είναι εκείνοι που δίνουν κουράγιο στον 37χρονο ιδιοκτήτη, υποστηρίζοντας ότι η έκρηξη οφείλεται στην «ζήλια» των ανταγωνιστών του.