Δεν πληρώνει ξανά ο ΕΟΠΥΥ τα φαρμακεία

Μας οδηγούν στην καταστροφή με τόσα χρέη, λένε οι φαρμακοποιοί


Κραυγή αγωνίας εκπέμπει το Συντονιστικό Όργανο των φαρμακευτικών συλλόγων της Κρήτης μετά την ενημέρωση που είχε για πιθανή αδυναμία του ΕΟΠΠΥ να καταβάλει εμπρόθεσμα τις οφειλές του στα φαρμακεία εντός Μαίου. Όπως τονίζεται, ήδη τα συσσωρευμένα χρέη προς τα φαρμακεία για την τελευταία διετία ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ενώ πάρα πολλοί φαρμακοποιοί για να επιβιώσουν, αναγκάστηκαν να πάρουν δάνεια με υψηλά επιτόκια.

Το ενδεχόμενο να σταματήσει ο ΕΟΠΠΥ να πληρώνει, θα σηματοδοτήσει την καταστροφή τους, όπως αναφέρεται.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, επισημαίνεται: «Όπως γνωρίζετε, η συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του ΠΦΣ, προβλέπει την εντός σαράντα πέντε εργάσιμων ημερών, εξόφληση των λογαριασμών των φαρμακείων. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει για την ημερομηνία καταβολής των οφειλών, κάτι που δεν έχει κάνει ακόμα για το μήνα Μάιο 2012.Πέρα του τυπικού μέρους της υπόθεσης, έχετε υπόψιν σας ότι η μη έγκαιρη εξόφληση των οφειλών, θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα φαρμακεία, που θα βρεθούν σε αδυναμία να ικανοποιήσουν τις δικές τους οικονομικές υποχρεώσεις, κάτι που θα οδηγήσει αντίστοιχα σε αδυναμία χορήγησης φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού. Αντιλαμβάνεστε ότι η παραπάνω προοπτική, που διαμορφώνεται με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ, θα θέσει σε εξαιρετικό κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Ως εκ τούτου ζητούμε, με απόλυτη ειλικρίνεια, να μας ενημερώσει ο ΕΟΠΥΥ για την οικονομική δυνατότητα του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στα φαρμακεία, και να διασφαλίσουμε έτσι από κοινού την προστασία της υγείας των ασφαλισμένων. Σε αντίθετη περίπτωση, η μη ανάληψη εκ μέρους του, ειλικρινούς δέσμευσης για εμπρόθεσμες πληρωμές, με ακριβή καθορισμό ημερομηνιών, θα μας αναγκάσει να λάβουμε όλα αυτά τα μέτρα που θα προστατέψουν τους συνάδελφους φαρμακοποιούς από την διαφαινόμενη οικονομική καταστροφή. Αναμένουμε την απάντησή του.

Υ.Γ. Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν ήδη δεκάδων εκατομμυρίων συσσωρευμένα χρέη προς τα φαρμακεία από το 2010 και 2011, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι φαρμακοποιοί για να επιβιώσουν να έχουν δανειστεί με πολύ υψηλά επιτόκια από τις τράπεζες. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί εάν σταματήσει να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ».