Της Κατερίνας Μυλωνά

Γιορτινό τραπέζι, χάρη στη βοήθεια των συνανθρώπων τους, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν Ηρακλειώτες που δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν τα προς το ζην.
Τις άγιες μέρες του Πάσχα, «φουντώνει» το κίνημα των εθελοντών, φορέων, πολιτιστικών συλλόγων που προσπαθούν μέσα από συσσίτια και άλλες δράσεις να στηρίξουν όσους έχουν πληγεί από την κρίση.

Προβλήματα σε κάθε γειτονιά

Δεν υπάρχει γειτονιά που οι κάτοικοί της να μην αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Μουντουφάρη, από τους Πολίτες κατά του Χρέους.
Όπως είναι γνωστό, μέσα από τις συνελεύσεις που γίνονταν σε γειτονιές με αφορμή το «χαράτσι» της ΔΕΗ, διαπιστώθηκε ότι πολλές οικογένειες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Ενεργοποιήθηκαν, λοιπόν, άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να καταγράψουν τις ανάγκες της κάθε περιοχής και να στηρίξουν όσους το χρειάζονται. «Δεν υπάρχει περιοχή που να μην υπάρχει πρόβλημα, αναλόγως πού κάθεσαι ντρέπεσαι λιγότερο ή περισσότερο, βάζεις το κεφάλι κάτω, πεινάς και δεν το λες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μουντουφάρης. Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν βοηθηθεί περισσότερες από 200 οικογένειες σε διάφορες γειτονιές του Ηρακλείου. Σημειώνεται πως έχει συσταθεί ειδική ομάδα που επισκέπτεται τα σπίτια και επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ανάγκη. Μεταξύ άλλων, συγκεντρώνονται και διανέμονται τρόφιμα, είδη ρουχισμού, κλινοσκεπάσματα και άλλα αγαθά που είναι απαραίτητα για μία οικογένεια.
Λόγω των αυξημένων αναγκών του κόσμου και εν όψει του Πάσχα, οι Πολίτες κατά του Χρέους ξεκίνησαν από χθες να δέχονται τρόφιμα και στο κιόσκι που έχει στηθεί στην πλατεία Ελευθερίας και μέσα από ειδική ταμπέλα καλούν τον κόσμο να δίνει ό, τι μπορεί να διαθέσει για να στηρίξει όσους δεν αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και το φαγητό τους. Θα υπάρχει η δυνατότητα, ακόμα και μαγειρεμένο φαγητό που θα προσφέρεται ζεστό από Ηρακλειώτες, να δίνεται αμέσως σε οικογένειες που το χρειάζονται αφού οι Πολίτες κατά του Χρέους έχουν επιστρατεύσει άτομα με μηχανάκια που αναλαμβάνουν την παράδοση του φαγητού αυθημερόν, προκειμένου να έχουν κάποιες οικογένειες ένα ζεστό πιάτο φαγητού στο τραπέζι τους.
Ο κ. Μουντουφάρης αναφέρει πως η κίνηση θα συνεχιστει και μετά το Πάσχα και ελπίδα όλων είναι να τη στηρίξει ο κόσμος, αφού οι Πολίτες κατά του Χρέους δεν έχουν πολλά περιθώρια, ακόμα, να βοηθήσουν όσους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Εκατοντάδες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Αυξάνεται... ολοταχώς ο αριθμός των ατόμων που ζητούν να επωφεληθούν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο και στις Μοίρες.
Η νέα διήμερη διανομή τροφίμων ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα, στην οδό Καζαντζάκη 6 με 8 (πάροδος Γιαμαλάκη) από τις 10:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι στο Ηράκλειο, και από τις 10 το πρωί έως τις 2 μεσημέρι στο Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Μοιρών (πάροδος ΔΕΗ Μοιρών).
Όπως αναφέρει στην «Π» η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης για θέματα κοινωνικής πολιτικής, κ. Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη, δικαιούχοι, μέχρι σήμερα, είναι 850 άτομα, που εξυπηρετούνται περιοδικά από το παντοπωλείο, σε Ηράκλειο και Μοίρες. Η περιφέρεια έχει αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από τους δήμους, οι οποίοι συγκεντρώνουν στοιχεία ανθρώπων που θέλουν να επωφεληθούν από το παντοπωλείο. Οι αιτήσεις πλησιάζουν τις 200, όμως, χρειάζεται να εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή, εξάλλου, ο κάθε δικαιούχος εξετάζεται ανά έξι μήνες για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η κ. Βρέντζου – Σκορδαλάκη τονίζει ότι υπάρχει σημαντική υποστήριξη από επιχειρήσεις της Κρήτης ενώ και η ίδια εκπλήσσεται από τον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται στήριξη, μεταξύ αυτών είναι και άνθρωποι που μέχρι πρότινος είχαν οικονομική άνεση.
«Εμείς οι αιρετοί έχουμε χρέος να είμαστε κοντά στον κόσμο που έχει ανάγκη αλλά πολύ περισσότερο, πλέον, έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να διασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις για να μη φτάνουν σε αυτό το σημείο οι άνθρωποι, να δημιουργούμε προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Πρέπει να παλέψουμε για αυτό, πρέπει να έχει κάθε αιρετός αυτό το σκοπό και στόχο, είναι αρχή και τέλος για μένα», τονίζει.

Συνεχίζεται η φιλανθρωπική δράση

Ολοένα και περισσότερες οικογένειες στηρίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ραφαήλ, στα Δειλινά, που χθες μοίρασε τρόφιμα σε 300, περίπου, οικογένειες.
Συνολικά, μοιράστηκαν 900 κιλά κοτόπουλο καθώς και άλλα τρόφιμα, όπως αλεύρι, ρύζι και μακαρόνια.
Ο σύλλογος ξεκίνησε τη φιλανθρωπική του δράση το 1994 και μέχρι σήμερα έχει σταθεί στο πλευρό πολλών ανθρώπων που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα από την περιοχή των Δειλινών.