
Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Για 150 και 200 ευρώ και μερικά κόσμηματα ηλικιωμένοι, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν σοβαρότατα κινητικά προβλήματα, βιώνουν τον απόλυτο τρόμο μέσα στα σπίτια τους, αντιμέτωποι με ένοπλους κουκουλοφόρους, οι οποίοι τους απειλούν, τους υποβάλλουν ακόμα και σε βασανιστήρια προκειμένου να τους αποκαλύψουν τον ...κρυμμένο θησαυρό.
Η «θωράκιση» των τραπεζικών καταστημάτων στην πόλη του Ηρακλείου αλλά και σε αρκετές περιοχές της ενδοχώρας, έχει «μετατοπίσει» το μεγάλο βάρος της εγκληματικότητας σε σπίτια, καταστήματα, περίπτερα, πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι «εκρηκτική» με τους ηλικιωμένους να είναι ο πιο «αδύναμος» κρίκος για διαρρήκτες και ληστές. Τον τελευταίο χρόνο και στην Κρήτη καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών «εισβολής» σε σπίτια ηλικιωμένων, τους οποίους τρομοκρατούν, ξυλοκοπούν, βασανίζουν για να αρπάξουν χρήματα και κοσμήματα.
Το χειρότερο είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι παθόντες πράγματι δεν έχουν «κομπόδεμα», όμως δεν γίνονται πιστευτοί από τους δράστες που συνεχίζουν να τους κακοποιούν μέχρι να ...ομολογήσουν. Οι νύχτες έχουν ...αγριέψει και ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος τι του ξημερώνει.
Δύο νέα περιστατικά σε Θέρισο
και Ατσαλένιο
Ένα ζευγάρι υπερήλικων στην μία περίπτωση και μία υπερήλικη με την 67χρονη κόρη της, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι τα νέα θύματα των συμμοριών που δρουν τις νύχτες.
Στην πρώτη περίπτωση, όπως καταγγέλθηκε, πέντε κουκουλοφόροι εισέβαλαν χθες τα ξημερώματα στο σπίτι ενός ζευγαριού υπερήλικων, στην περιοχή της Θερίσου, στην συμβολή των οδών Κονδυλάκη και Στενιμάχου.
Είναι εντυπωσιακό και αποκαλυπτικό της θρασύτητας των ληστών ότι παρέμειναν στο σπίτι των δύο ηλικιωμένων για περισσότερο από μία ώρα, αλωνίζοντας ανενόχλητοι και αδιαφορώντας ότι σε λίγο θα ξημέρωνε.
Από την άλλη μπορεί να αντιληφθεί κάποιος τα συναισθήματα τρόμου που βίωσαν οι δύο γέροντες, ηλικίας 84 και 81 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι ωστόσο προσπάθησαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, προσπαθώντας να δώσουν ο ένας κουράγιο στον άλλον.
Με είπε “μαντάμ”
Η κ. Πόπη περιέγραψε στην “Π” καρέ-καρέ την εφιαλτική εμπειρία που έζησε με τον σύζυγο της κατά την εισβολή των πέντε ληστών. “Πονούσε το χέρι μου και ήθελα ηρεμία και έτσι κοιμήθηκα σε άλλο δωμάτιο από τον σύζυγο μου. Οι ληστές μπήκαν κατά τις τέσσερις τα ξημερώματα από το πίσω παράθυρο του κήπου. Πρώτα πήγαν στο δωμάτιο του άνδρα μου. Έσπασαν με κλωτσά την εσωτερική πόρτα. Όπως ήταν φυσικό ξύπνησε. Του είπαν ότι θέλουν χρήματα και ότι δήθεν είναι Αλβανοί και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Πιστεύω ότι ήταν Έλληνες γιατί μιλούσαν πολύ καθαρά.
Ο ένας ληστής ακινητοποίησε τον σύζυγο μου και τον έβαλε να κοιτάει στον τοίχο και να απαντάει στις ερωτήσεις του. Ο δεύτερος ήρθε σε μένα.
Πιστεύω ότι είναι περίπου 35 ετών, ίσως και μεγαλύτερος. Θα έλεγα ευγενικός. Πιάσαμε κουβέντα. Του είπα να μην μου κάνει κακό και να μην με στεναχωρεί γιατί έχω την καρδιά μου.
Μου είπε: “μαντάμ δεν θα σε πειράξω αλλά θέλω να μου κάνεις μια χάρη, να μην αρχίσεις να ουρλιάζεις. Αν έχεις χρήματα, δώσε μας ένα χαρτζιλίκι να φύγουμε.
Ο δράστης την ρώτησε αν έχει παιδιά, που μένουν αυτά και διάφορα άλλα.
Οι άλλοι τρεις δράστες έψαχναν το σπίτι.
“Το σπίτι μοιάζει βομβαρδισμένο. Δεν άφησαν τίποτα. Μετά πήραν τα κλειδιά για να ανέβουν και στον πρώτο όροφο που τον έχουμε ως αποθήκη. Μας κλείδωσαν μέσα και ανέβηκαν αλλά δεν βρήκαν κάτι αξίας”.
Σύμφωνα με την ηλικιωμένη, οι δράστες φορούσαν κουκούλες και γάντια. Η Αστυνομία εκτιμά ότι κάποιος εξ αυτών ίσως να γνώριζε το ζευγάρι και να δραστηριοποιείται στην περιοχή. “Ήταν ένας εφιάλτης. Κλείνω τα μάτια μου και είναι σαν να βλέπω ταινία. Κάνω όμως τον σταυρό μου που δεν μας έκαναν κακό”.
Το μαρτύριο τους τελείωσε όταν οι πέντε κουκουλοφόροι έφυγαν από το σπίτι τους με λεία περίπου 200 ευρώ.
Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή του Ατσαλένιου όπου είχαμε την “εισβολή” δύο ατόμων στο σπίτι μίας 88χρονης, η οποία ζει με την 67χρονη κόρη της. Μάλιστα η τελευταία επειδή φέρεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ακοή της, δεν αντιλήφθηκε την παρουσία των ληστών, οι οποίοι χτύπησαν την υπερήλικη μητέρα της. Οι ληστές τις άφησαν αφού άρπαξαν το χρηματικό ποσό των 225 ευρώ και κάποια κοσμήματα.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες δράστες είχαν μπει στο σπίτι 84χρονης στο Αρκαλοχώρι. Της έκλεισαν το στόμα και της ζήτησαν να μην φωνάξει. Αφού αναστάτωσαν όλους τους χώρους εξαφανίστηκαν με λεία 200 ευρώ.
Επίσης πριν από λίγες ημέρες σε χωριό του δήμου Χερσονήσου δράστες λήστεψαν κωφάλαλο, τον οποίο φίμωσαν και έδεσαν.
Είναι επίσης χαρακτηριστική η περίπτωση 67χρονου από τα Χανιά, ο οποίος πραγματικά δεινοπάθησε από τους τρεις κουκουλοφόρους που μπήκαν στο σπίτι του βάσει οργανωμένου σχεδίου, όπως αποκαλύφθηκε.
Με βάση τα όσα είχαν γίνει γνωστά, οι δράστες τον έκαψαν στο πρόσωπο με πυρακτωμένο σίδερο, του έβαλαν τα χέρια στην σόμπα ενώ τον έδεσαν ανάποδα χειροπόδαρα και τον χτυπούσαν προκειμένου να τον κάνουν να μιλήσει και να υποδείξει που είχε κρύψει τα χρήματα του.

