Του Γιάννη Ζωράκη

«Χρώμα» στην τοπική αγορά με αφορμή τις ημέρες των γιορτών επιχειρεί να βάλει ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, σε μια υπερπροσπάθεια αντιστροφής του κακού κλίματος.

Με την προσπάθεια να συνδέεται αλλά και να στηρίζεται έμπρακτα από το Δήμο Ηρακλείου και τους εμπόρους να κατεβάζουν τις τιμές, αλλά και να συμπράττουν στο γιορτινό κλίμα, ήδη έχουν αρχίσει πολλαπλές προετοιμασίες για τις γιορτές.

Ο Σύλλογος έχει ζητήσει μάλιστα, με τα μέσα που υπάρχουν, αλλά και με δεδομένες τις νέες συνθήκες να υπάρξει μια πρόσθετη φωταγώγηση σε αγορές εκτός τειχών, καθώς τόσο οι πολίτες, όσο και οι επιχειρηματίες, θεωρούν πως αποτελεί σημαντικό στοιχείο ανάκαμψης της αγοράς, αλλά και αντιμετώπισης του γενικευμένου αρνητισμού που καλλιεργείται.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα καταστήματα προχωρούν σε δεκαήμερα προσφορών, σε παροχή εκπτωτικών κουπονιών, αλλά και σε πωλήσεις προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, μέσω διαφόρων διευκολύνσεων.

«Οι έμποροι του Ηρακλείου ανταποκρίνονται θαυμάσια σʼ ένα γενικότερο πλαίσιο και σʼ ένα κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου για χαμηλές τιμές, ποιοτικά προϊόντα και γιορτινή διάθεση» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μανώλης Κουμαντάκης και προσθέτει:

«Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν προϊόντα πολύ καλής ποιότητας σε πολύ χαμηλές τιμές και γιʼ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα στον κόσμο να κατέβει στις αγορές, αλλά και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του».



Γιορτινή διάθεση



Τα «καλά» της πρόκειται να φορέσει η αγορά από την Πέμπτη, που είναι η επίσημη ημέρα φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πόλη.

Πέρα από τη φωταγώγηση του δέντρου, τη γενικότερη πλήρη φωταγώγηση της πόλης με χιλιάδες λαμπιόνια από το Δήμο Ηρακλείου και τις διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου, δράση αναμένεται να αναλάβει και ο Εμπορικός Σύλλογος μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες.

«Σκεφτόμαστε να υπάρξει ένα τρενάκι μέσα στην πόλη τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με την παρουσία Άγιου Βασίλη και να γίνεται μια βόλτα μέσα στο κέντρο, κυρίως για τα παιδιά, αλλά και για τους καταναλωτές» αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μανώλης Κουμαντάκης και προσθέτει:

«Παράλληλα θα υπάρχουν πρόσθετες δράσεις με διάφορα μουσικά δρώμενα, κουκλοθέατρο και διάφορες άλλες δράσεις, που θα δώσουν μια ευχάριστη διάθεση και μια όμορφη νότα στην αγορά. Ελπίζουμε πως θα μπορέσουν να υλοποιηθούν τα σχέδια του Συλλόγου όπως τα έχουμε σχεδιάσει, για να πάρει μια ανάσα η αγορά, αλλά και για να υπάρξει ένα διαφορετικό ευχάριστο χρώμα τις ημέρες των γιορτών».

Αρχική ικανοποίηση



Μπορεί επίσημα το εορταστικό ωράριο να αρχίζει από την ερχόμενη Πέμπτη, ωστόσο ήδη από το Σάββατο άρχισε σταδιακά να «ζεσταίνεται» η αγορά. Οι καταναλωτές κατέβηκαν για τις πρώτες διερευνητικές βόλτες, αν και οι περισσότεροι αναζητούσαν κατά κανόνα τα καταστήματα και τα προϊόντα με προσφορές και χαμηλότερες τιμές.

Παρʼ όλα αυτά η κίνηση ήταν αρκετά ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών, αλλά και συγκρινόμενη πάντα με προηγούμενες ημέρες.

Οι μειωμένες τιμές, τα κουπόνια και οι προσφορές, φαίνεται πως λειτουργούν υπέρ της καταναλωτικής κίνησης στην πόλη, ενώ υπάρχει αισιοδοξία πως με τα κατάλληλα μέτρα και τις φθηνότερες τιμές, ο κόσμος θα προσέλθει στην αγορά.

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσουμε να τονώσουμε την τοπική αγορά» αναφέρει ο κ. Κουμαντάκης και προσθέτει:

«Βλέπουμε ότι οι καταναλωτές αρχίζουν σιγά – σιγά να ανταποκρίνονται και να κατανοούν την προσπάθεια που γίνεται. Κυρίαρχος στόχος μας είναι ο απόλυτος σεβασμός στις δυσκολίες των καταναλωτών, ο σεβασμός στα νέα δεδομένα, αλλά και η προσπάθεια ο Εμπορικός Κόσμος να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών με πολύ καλές ποιότητες και πολύ καλές τιμές».