Την ανάγκη επιβολής νέων μέτρων «έδειξε» χθες εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας όμως ανοικτό και το ζήτημα «ποιος θα λάβει» αυτά τα μέτρα.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις και εκτελεστεί ο τρέχων προϋπολογισμός", δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Ωστόσο είναι ...τοις πάσι γνωστό ότι η "μάυρη τρύπα" για φέτος ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια και μόνο με θαύμα δεν θα απαιτηθούν νέες θυσίες από τους πολίτες...

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ.Βενιζέλος υπογράμμισε πως η πραγματική διαπραγμάτευση γίνεται τώρα, κανείς δεν μπορεί να υπεκφύγει από τις ευθύνες του και στρεφόμενος ουσιαστικά προς την Νέα Δημοκρατία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας που θα πρέπει να κλειστεί τώρα για τους όρους και τα ανταλλάγματα της νέας δανειακής σύμβασης.

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες και πάλι με την Τρόικα, ο κ.Βενιζέλος αναγνώρισε τις δυσκολίες και υπερτόνισε τη σημασία μιας επιτυχούς έκβασης, προκειμένου στα τέλη Ιανουαρίου η χώρα να εισπράξει οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 89 δισ. ευρώ! Υποστήριξε πως αν εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισθέντα δεν θα χρειαστούν νέα, δεν απέκλεισε τη λήψη τους όμως αν στην πορεία φανεί πως δεν επαρκούν. Αντιθέτως δήλωσε πως «δεν θα αναλάβει μόνος του το φορτίο» για τα νέα μέτρα, αλλά διευκρίνισε ότι σε μία τέτοια εξέλιξη τον λόγο θα είχε μία κυβέρνηση με νωπή εντολή.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πάντως πως «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να λάβουμε νεα εισπρακτικά μετρα».

Ανοιχτό άφησε επίσης το τι τελικώς θα γίνει αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για την εφεδρεία, αν και παρέπεμψε στον καθʼύλην αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Ρέππα δεν απέκλεισε οτιδήποτε (ούτε τις απολύσεις), αν δεν προχωρήσει το μέτρο.

Όσον αφορά στο κλίμα των επαφών με την Τρόικα και ενδεχόμενες νέες απαιτήσεις της (για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού κλπ) ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από την περασμένη επίσκεψη προ 15ημέρου, οι συζητήσεις είναι ακόμα προπαρασκευαστικές και ισχύουν αλκόμα όσα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Αισιόδοξος για την έκβαση του PSI+ εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF κ.Τσαρλς Νταλάρα. Δήλωσε οτι εκτιμά πως θα καλυφθεί πλήρως η συμμετοχή των ιδιωτών στα 100 δισ. ευρώ που προβλέπει το σχέδιο και δεν θα υπάρξει κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με εναλλακτικούς τρόπους (ή μεγαλύτερο «κούρεμα»).

Εκτίμησε, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών ότι οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου, ωστόσο αν κρίνουμε από τη σημερινή κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά θετικές είναι για τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία, σημείωσε ότι η υπογραφή συμφωνίας με τις αρχές της χώρας είναι «ζήτημα ημερών».