Στο «μικροσκόπιο» χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης έχει μπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Γ.Παπακωνσταντίνου για τις μειώσεις στα πρόστιμα των αυθαιρέτων προκάλεσαν ανακούφιση αλλά όχι εφησυχασμό, καθώς όλοι αναμένουν να δουν την τελική μορφή του νομοσχεδίου, καθώς το υπουργείο εμφανίζεται ανοιχτό και σε περαιτέρω αλλαγές.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές που πρόσφατα ανακοινώθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων, όπως τις ερμηνεύει και τις προσδιορίζει το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

• Μειωτικό συντελεστή, όπως τον χαρακτήρισε ο υπουργός, για υπόγεια, πατάρια και σοφίτες και αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες, που θα υπαχθούν στη ρύθμιση για υπερβάσεις αυτών των κατηγοριών θα καταβάλλουν μικρότερα πρόστιμα.

• Kοινωνικός συντελεστής για την κύρια και μοναδική κατοικία των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) με χαμηλό εισόδημα. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο θα μειώνεται στο 50% για όσους ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία και έχουν ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ.

• Αναφορικά με το συντελεστή παλαιότητας προβλέπεται ότι όσο παλαιότερο είναι το αυθαίρετο τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο. Συγκεκριμένα το πρόστιμο θα μειώνεται στο 20% της οφειλής για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί πριν τις 31/1/1983 και στο 50% για όσα έχουν χτιστεί από την 1/1/1984 έως τις 31/12/2003. Παραμένει στο ακέραιο για τα νεώτερα κτίσματα.

• Μειώνεται το κατʼ αποκοπή πρόστιμο για τις αυθαίρετες κατασκευές με εμβαδό μικρότερο των 20 τ.μ. Διαμορφώνεται σε 2.000 ευρώ αν βρίσκονται σε οικόπεδο με τιμή ζώνης έως 2,5 ευρώ/τ.μ. και 3.000 ευρώ αν η τιμή ζώνης είναι μεγαλύτερη. Θα διαμορφώνεται σε 1.500 ευρώ αν βρίσκεται εκτός σχεδίου.

• Αποσαφηνίζεται επίσης ότι εξαιρούνται των ρυθμίσεων τα ακίνητα που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια πριν από το 1955

• Για τη ρύθμιση που αφορά στους ημιυπαίθριους και άλλους χώρους ο κ Παπακωσταντίνου, ξεκαθάρισε ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για την «τακτοποίηση» λήγει οριστικά στις 31 Οκτωβρίου. Όσοι υποβάλλουν αίτηση θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση της οφειλής έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Κατά την εισηγητική του παρέμβαση ο υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει αν θα πρέπει να απαλειφθεί ο χρόνος των 20 και 40 ετών που έχει προσδιοριστεί για τη διατήρηση των εκτός και εντός σχεδίου αυθαιρέτων.

Ο υπουργός δήλωσε ανοιχτός και για την απόδοση μέρους των προστίμων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, κυρίως στο ΙΚΑ. Ουσιαστικές αλλαγές ανακοίνωσε όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου και στο σκέλος που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων με κεντρικό άξονα την μεγαλύτερη «νομική ασφάλεια» για το δίκτυο «Natura 2000».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει ήδη διαμορφώσει πίνακες, με παραδείγματα σε σχέση με τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, όπως είναι αυτός που δημοσιεύουμε.Ο Λ. Αυγενάκης

Την ενσωμάτωση κοινωνικών κριτηρίων στις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με συγκεκριμένες ευνοϊκότερες διατάξεις για ειδικές κοινωνικές ομάδες πληθυσμού ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Λευτέρης Αυγενάκης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε υπόψη του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος τις θέσεις και το αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τον συνυπολογισμό του κόστους της αναπηρίας κατά τον καθορισμό των κριτηρίων για τον υπολογισμών των προστίμων για τα αυθαίρετα.

Στο σχετικό κοινοβουλευτικό του έγγραφο αναφέρεται στις θέσεις της Ομοσπονδίας τονίζοντας ότι «κατά τη λήψη των οριστικών αποφάσεων για τον καθορισμό του ύψους των προστίμων και του τρόπου καταβολής των προστίμων για τα αυθαίρετα πρέπει να ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Ειδικότερα, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών επισημαίνει ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί: 1) το κόστος που επιφέρουν στον άνθρωπο οι πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η τυφλότητα και 2) το ότι οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν καταβάλει τεράστιες οικονομικές θυσίες προκειμένου να αποκτήσουν μια μόνιμη κατοικία, ενώ διαθέτουν κατά τεκμήριο πενιχρά οικονομικά μέσα».

Για τους λόγους αυτούς, σημειώνει ότι «η Εθνική Ομοσπονδία ζητά: α) για την πρώτη κατοικία μικρού εμβαδού το πρόστιμο να είναι συμβολικό, β) για την πρώτη κατοικία εμβαδού μεγαλύτερου των 100 τ.μ. το πρόστιμο να μειωθεί κατά 50% και να επιμηκυνθεί ευλόγως ο χρόνος αποπληρωμής και γ) για τη δεύτερη (εξοχική) κατοικία», ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό όπως ενσωματωθούν στις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και κοινωνικά κριτήρια με συγκεκριμένες ευνοϊκότερες διατάξεις για ειδικές κοινωνικές ομάδες πληθυσμού».