Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Αστυνομικοί του Αερολιμένα Ηρακλείου αναγκάζονται να διώξουν τους λαθρομετανάστες που εντοπίζουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα για να μην τους συλλάβουν.

Κατάσχουν τα πλαστά διαβατήρια και μετά τους …αποπέμπουν. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι το τριήμερο από Παρασκευή μέχρι και Κυριακή οι αστυνομικοί εντόπισαν περίπου 250 λαθρομετανάστες, τους οποίους έδιωξαν αφού κατάσχεσαν τα πλαστά διαβατήρια τους. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που καθημερινά συλλαμβάνονται, οι οποίοι πλέον ανέρχονται σε δεκάδες.

«Οι μισοί επιβάτες που διακινούνται καθημερινά μέσω του αεροδρομίου είναι λαθρομετανάστες» υποστηρίζει αστυνομικός που δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ανοχή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι ουδείς ασχολείται σοβαρά με το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει λάβει πλέον «εκρηκτικές» διαστάσεις.

«Φανταστείτε να τους συλλαμβάναμε όλους αυτούς. Τι θα γινόταν; Πού θα βάζαμε 100 και 200 ανθρώπους; Θα χρειαζόταν ένας στρατός για να τους μεταφέρουμε καθημερινά από τα κρατητήρια στην Εισαγγελία και πάλι πίσω. Πρόκειται για τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που κανείς δεν θέλει να το αγγίξει γιατί δεν υπάρχει λύση και όλοι εθελοτυφλούν» σχολίασε αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ.

Έτσι αστυνομικοί αναγκάζονται να κάνουν τα «στραβά» μάτια και δεν τους συλλαμβάνουν αφού όπως λένε «και να τους συλλάβουμε, πάλι θα αφεθούν ελεύθεροι εκ του νόμου σε ένα μήνα».

Αφγανοί, Πακιστανοί, Αιγύπτιοι, Σομαλοί κλπ ξεκινούν από τις χώρες τους με πρώτο σταθμό την Ελλάδα-ως πύλη εισόδου της Ευρώπης-για να ταξιδέψουν στην συνέχεια σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Αυτά είναι και τα μεγάλα «θύματα» της ιστορίας αφού γίνονται αντικείμενο αισχρής εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα των σύγχρονων δουλεμπόρων που αποσπούν από 2.000 έως και 10.000 ευρώ το κεφάλι.

Τεράστια τα κέρδη των κυκλωμάτων

Αστυνομικοί του Αεροδρομίου Ηρακλείου υπογραμμίζουν ότι στην …πλάτη όλων αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων που αναζητούν μία καλύτερη τύχη, έχει στηθεί ένα τεράστιο κύκλωμα με συνεργούς σε κάθε ενδιάμεσο σταθμό της διαδρομής που θα διανύσουν οι λαθρομετανάστες από τη χώρα τους μέχρι την Κρήτη.

Η Ομόνοια αποτελεί τη «Μέκκα» της πλαστογραφίας. Όλοι ανεξαιρέτως οι συλληφθέντες αναφέρουν ότι προμηθεύτηκαν τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τους από κάποιους στην Ομόνοια. Κανείς όμως δεν γνωρίζει την ακριβή διεύθυνση, ουδείς γνωρίζει τους «εγκεφάλους». Όλοι έρχονται σε επαφή με «τσιράκια» που αναλαμβάνουν στην συνέχεια να τους μεταφέρουν με τα πλοία της γραμμής στην Κρήτη, να τους οδηγήσουν στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων προκειμένου να ταξιδέψουν, εάν φυσικά τα καταφέρουν.

Οι αστυνομικοί του Αερολιμένα Ηρακλείου έχουν πλέον τεράστια εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα. Ο εντοπισμός ενός λαθρομετανάστη γίνεται με σχετική ευκολία. Άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις τα πλαστά διαβατήρια που επιδεικνύουν είναι κακής …κοπής. Η πλαστότητα τους είναι οφθαλμοφανής.

Λίγες είναι οι περιπτώσεις που χρειάζεται «μεγεθυντικός φακός» για να πιστοποιηθεί η πλαστότητα ενός τέτοιου διαβατηρίου. Και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις αφορούν λαθρομετανάστες που έχουν πληρώσει αδρά για να εξασφαλίσουν το επίμαχο διαβατήριο.

Ακόμα όμως και αν κάποιος διαφύγει της προσοχής των αστυνομικών και καταφέρει να ταξιδέψει στην Ευρώπη, το πιο πιθανόν είναι ότι θα εντοπιστεί από τις διωκτικές Αρχές της χώρας που θα αφιχθεί και θα επιστραφεί «πακέτο» στην Ελλάδα. Έτσι χιλιάδες λαθρομετανάστες παραμένουν στην χώρα μας χωρίς εργασία, χωρίς χρήματα, χωρίς στέγη, χωρίς καν να γνωρίζουν την γλώσσα ώστε να μπορέσουν να συνεννοηθούν για τα στοιχειώδη.