Του Θ. Περβολαράκη

Η πυρασφάλεια έσωσε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο του Ηρακλείου στο οποίο σε διάστημα δέκα μηνών σημειώνεται διάρρηξη με το μέθοδο του ριφιφί! Ο ιδιοκτήτης του κ. Βελιβασάκης είχε τύχη βουνό σε αντίθεση με την πρώτη φορά (Σεπτέμβριος 2010) που οι κλέφτες έφυγαν κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας έχοντας μαζί τους έναν ολόκληρο θησαυρό που σήκωσαν από τις βιτρίνες της επιχείρησης.

«Ευτυχώς γλιτώσαμε» ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Βεληβασάκη χθες νωρίς το πρωί που επικοινωνήσαμε μαζί του για να μας πει τι είχε συμβεί στην επιχείρησή του.

«Μας έσωσε η δεύτερη θωράκιση που είχαμε τοποθετήσει στο σημείο εκείνο που υπήρχε πρόβλημα, από το οποίο είχαν σκάψει και την πρώτη φορά οι δράστες. Για καλή μας τύχη ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός της πυρανίχνευσης και ο κλέφτης δεν πρόλαβε να μπει μέσα στο κατάστημα» μας είπε ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου.

Στην περίπτωση της επιχείρησης του κ. Βεληβασάκη το γνωμικό «ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος», ταιριάζει «γάντι».

Με μία μικρή μονο διαφορά. Καθυστέρησε αρκετούς μήνες για να επαναλάβει το πανομοιότυπό χτύπημά του, το οποίο του είχε αποφέρει αρκετά χρήματα εάν αναλογιστεί κανείς την αξία των πανάκριβων ρολογιών και κοσμημάτων που είχε πάρει μαζί του στο πρώτο ριφιφί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Από την εταιρεία security ενημερωθήκαμε γύρω στις 5.30 το πρωί ότι έχει ενεργοποιηθεί ο συναγερμός και πως υπάρχει ένδειξη για φωτιά. Αυτό μας έσωσε πιστεύω».

Τι είχε συμβεί; Εκτιμάται ότι ο «ποντικός» που έσκαβε τον τοίχο διπλανής ακατοίκητης οικίας για να μπει μέσα στο κοσμηματοπωλείο δεν υπολόγισε ότι από τις σπίθες που ξεπετάχτηκαν από το κόψιμο της σιδεριάς θα ενεργοποιούνταν η πυρασφάλεια. «Όταν ήρθαμε , είδαμε τι είχε συμβεί. Ευτυχώς όμως δεν πρόλαβε να μπει μέσα» τονίζει ο κ. Βεληβασάκης.



“Ήταν οι ίδιοι”

Την πεποίθησή του ότι πρόκειται για τα ίδια άτομα που και πριν από περίπου ένα χρόνο είχαν αδειάσει το κοσμηματοπωλείο , εκφράζει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Την ίδια γνώμη έχουν και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας που κλήθηκαν στο σημείο.

«Είναι τα ίδια άτομα. Έκαναν τις ίδιες κινήσεις, χρησιμοποίησαν τα ίδια εργαλεία, κάποια εκ των οποίων άφησαν στην προσπάθειά τους να εξαφανιστούν γρήγορα πριν έρθει η Αστυνομία.

Στο σημείο βρήκαμε ένα λοστό, ένα τρυπάνι, κατσαβίδια και γάντια. Το κατάστημα διαθέτει κάμερα στο εσωτερικό, όμως δεν μπήκαν μέσα αυτή τη φορά. Οι δράστες τοποθέτησαν επίσης μία βίδα σε πόρτα πλαϊνού κτιρίου ώστε να μην ανοίγει σε περίπτωση που γίνονταν αντιληπτοί.

Οι δράστες χρησιμοποίησαν ένα διπλανό ακατοίκητο σπίτι από όπου έσκαψαν τον τοίχο με τα εργαλεία που προαναφέραμε. Είναι πολύ πιθανόν να έσκαβαν όλη τη νύχτα προσπαθώντας να μην κάνουν θόρυβο και τους αντιληφθεί κανείς.

Η οπή που έκαναν στον τοίχο, διαμέτρου 10Χ40 εκατοστά δείχνει ότι μέσα από αυτή θα περνούσε ένα λεπτοκαμωμένο άτομο, όπως είχε συμβεί και πριν από μερικούς μήνες.

Χθες οι ιδιοκτήτες του κοσμηματοπωλείου τοποθετούσαν και πάλι ενισχυμένες μεταλλικές πλάκες στο σημείο από όπου άρχισαν να σκάβουν οι διαρρήκτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πλάκες από μέταλλο είναι συνδεδεμένες με το συναγερμό , ο οποίος ενεργοποιείται με την παραμικρή δόνηση.