Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

«Ολέθριος» αναμένεται να είναι για τον επιχειρηματικό κόσμο του Ηρακλείου ο ερχόμενος Σεπτέμβριος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών και τραπεζικών κύκλων.

Όπως εξηγούν, το τοπίο θα αλλάξει δραματικά καθώς τράπεζες που σήμερα δείχνουν «ανοχή» σε δανειολήπτριες επιχειρήσεις, από το φθινόπωρο θα σπεύσουν να κλείσουν τα επιχειρηματικά δάνεια, προχωρώντας στην έκδοση διαταγών πληρωμής και σε πλειστηριασμούς.

Το καλοκαίρι αυτό δεκάδες επιχειρήσεις «παίζουν» το τελευταίο τους χαρτί. Σε αυτό «ποντάρουν» πολλές τράπεζες που προσδοκούν στην αποπληρωμή μέρους του συνολικού χρέους πριν τα χάσουν όλα για όλα. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι τράπεζες θα είχαν κλείσει προ πολλού πολλά επιχειρηματικά δάνεια, κινώντας τις διαδικασίες πλειστηριασμού. Δεν το κάνουν γιατί δεν τις συμφέρει. Θα αφήσουν να περάσει το καλοκαίρι μήπως και ορισμένοι ανακάμψουν. Όμως από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο δεν θα υπάρξει άλλη πίστωση χρόνου. Θα γίνει το μεγάλο «μπαμ» ανέφερε στην «Π» δικηγόρος γνωστής τράπεζας.

Η κατάσταση σε σχέση με την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι στην πραγματικότητα πολύ χειρότερη. Αν αυτήν την στιγμή οι τράπεζες αποφάσιζαν να κλείσουν όλα τα επιχειρηματικά δάνεια, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων έως και εκατομμυρίων ευρώ, τότε η αγορά θα …κατέρρεε. «Οι τράπεζες προχωρούν σε πλειστηριασμούς ως ύστατη λύση. Τις ενδιαφέρει να πάρουν χρήματα και όχι ακίνητα που δεν υπάρχουν πλειοδότες. Άλλες ήταν οι συνθήκες υπό τις οποίες είχαν συναφθεί τα δάνεια και άλλη η κατάσταση σήμερα.

Αν δουν ότι υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης, δεν μπαίνουν στην διαδικασία πλειστηριασμού. Δεν σπεύδουν να κλείσουν τους πλειστηριασμούς εκτός και αν διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ανάκαμψης. Και αυτό θα το κάνουν από το φθινόπωρο».Αύξηση των

πλειστηριασμώνΠάντως ακόμα και τώρα δεν είναι λίγα τα προγράμματα πλειστηριασμών που «τρέχουν» για χρέη άνω των 200.000 ευρώ. Και σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται κατά κύριο λόγο για επιχειρήσεις και ελάχιστα για δάνεια πρώτης κατοικίας.

«Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πλειστηριασμοί που αφορούν κυρίως επιχειρήσεις. Οι τράπεζες πλέον κλείνουν τα επιχειρηματικά δάνεια και δεν ρισκάρουν. Καταγγέλλουν το δάνειο και το κηρύσσουν υπερήμερο ζητώντας να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες με τις διαταγές πληρωμής και των πλειστηριασμών» σχολιάζει νομικός σύμβουλος μεγάλης τράπεζας.

Όπως λέει, « αν για παράδειγμα ένας επιχειρηματίας χρωστάει ένα εκατομμύριο, η τράπεζα για να μην τον επιβαρύνει με τεράστια έξοδα, του κάνει πλειστηριασμό για το ελάχιστο, δηλαδή για ποσά κάτι παραπάνω των 200.000 ευρώ» χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι παραιτούνται των απαιτήσεων τους για το υπόλοιπο χρέος.

Για το λόγο αυτό όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες, όπως έχει γράψει κατʼ επανάληψη η «Π», σπεύδουν να υπαχθούν στο άρθρο 99 με σκοπό να εξασφαλίσουν «ασυλία» για δύο-τρία χρόνια.