Του Θάνου Περβολαράκη

«Καίει» υψηλόβαθμο αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος που υπηρετεί στην Κρήτη το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία γυναίκας λιμενοφύλακα σε ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε θέματα του Λιμενικού Σώματος για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας της από αξιωματικό που ασκεί τα καθήκοντά του σε λιμεναρχείο του νησιού.

Πληροφορίες από ανώτατα στελέχη του Λ.Σ στην Αθήνα στα χέρια των οποίων βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης αναφέρουν ότι η πρόταση της αξιωματικού που διενήργησε και ολοκλήρωσε την ΕΔΕ είναι να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος του συγκεκριμένου λιμενικού για συμπεριφορά εξαιτίας της οποίας επλήγη το κύρος της υπηρεσίας.

Το εντυπωσιακό όπως αναφέρουν πληροφορίες από την κεντρική ηγεσία του Λ.Σ, είναι ότι δεν αποδείχτηκε η καταγγελία που αναρτήθηκε στο internet περί σεξουαλικής παρενόχλησης προϊσταμένου αξιωματικού προς υφισταμένη υπάλληλο, ωστόσο η πρόταση για τον πειθαρχικό έλεγχο στηρίχθηκε στην κατάθεση μιας δημοσιογράφου η οποία αναφέρθηκε στην «περίεργη» συμπεριφορά του αξιωματικού προς εκείνη.



Κλήθηκε όλο το γυναικείο προσωπικό του Λ.Σ, αλλά και οι αξιωματικοί

Στην καταγγελία που είχε γίνει στο blog «peiratiko» δεν αναφερόταν το όνομα κανενός αξιωματικού, αλλά ούτε και το όνομα της καταγγέλλουσας λιμενικού προκειμένου να «πιαστεί» από κάπου η έρευνα που διατάχθηκε από την ηγεσία του Λ.Σ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανατέθηκε στην διοικητή της 4η Περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη κα Παπαδάκη.

Για το λόγο αυτό κλήθηκαν όλες οι γυναίκες που υπηρετούν στο συγκεκριμένο λιμεναρχείο, αλλά και όλοι οι άνδρες αξιωματικοί.

Οι γυναίκες που εκλήθησαν για να καταθέσουν ερωτηθείσες εάν υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψή τους ή εάν κάποια από αυτές έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, στο σύνολό τους απάντησαν αρνητικά.

Καμία δεν επιβεβαίωσε εγγράφως το αληθινό της καταγγελίας. Ούτε όμως και από τις καταθέσεις των ανδρών αξιωματικών προέκυψε κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του blog «peiratiko».

Το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι η καταγγελία δεν είναι αληθινή, όπως μας έλεγαν χθες αξιωματικοί του Λ.Σ. Δείχνει όπως πιστεύουν οι ίδιοι και το είχαν αναφέρει κατά το παρελθόν ότι δύσκολα μία γυναίκα που έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση, θα βρει τη δύναμη να μιλήσει.

Μονάχα πάντως η κατάθεση της δημοσιογράφου η οποία φέρεται να παρουσίασε στοιχεία, έδωσε άλλη τροπή στην έρευνα η οποία με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι εκείνη στη στιγμή οδηγούνταν στο αρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσιογράφος στην κατάθεσή της αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο όνομα αξιωματικού του Λ.Σ και στη συμπεριφορά του προς εκείνη, ενώ φέρεται να παρουσίασε και γραπτά μηνύματα στο κινητό της τηλέφωνο που της είχε στείλει ο ελεγχόμενος αξιωματικός κατά το παρελθόν.

Ο αξιωματικός σε βάρος του οποίου γίνεται πρόταση να ελεγχθεί πειθαρχικά, από τη στιγμή που η καταγγελία δεν ήταν επώνυμη, ρωτήθηκε στο πλαίσιο της ΕΔΕ εάν γνωρίζει κάτι σχετικά με την καταγγελία που είχε γίνει στο διαδίκτυο. Κι εκείνος πάντως φέρεται να είπε ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό.

Το πόρισμα όπως προαναφέραμε βρίσκεται ήδη στα χέρια ανώτατων αξιωματικών στη διοίκηση του Λ.Σ στην Αθήνα. Όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κληθεί σε απολογία ο εν λόγω αξιωματικός και στη συνέχεια ο Αρχηγός του Σώματος είναι εκείνος που θα αποφασίσει εάν θα του επιβάλει ή όχι κάποια ποινή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μικρότερη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι η επίπληξη και η μεγαλύτερη η φυλάκιση.

Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι είχε προηγηθεί της Ε.Δ.Ε, έρευνα από το Λιμεναρχείο για το οποίο γινόταν αναφορά στην καταγγελία , η οποία όμως δεν οδήγησε πουθενά, αφού κανείς δεν ήξερε ή δεν άκουσε τίποτα, όπως είπαν

Όλοι δήλωσαν άγνοια, αν και όπως έλεγαν τότε πηγές από το Λ.Σ «πολλοί ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις αλλά κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη να μιλήσει»

Στο blog «peiratiko» που εστάλη η ανώνυμη επιστολή αναφερόταν ότι αν και το θέμα είχε τεθεί προ μηνών στο λιμενάρχη μέσω της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, δεν έγινε καμία ενέργεια ή σύσταση προς τον καταγγελλόμενο αξιωματικό, ο οποίος φέρεται να συνέχισε να την παρενοχλεί, εξωθώντας την στα άκρα.

«Για να γίνω όμως περισσότερο συγκεκριμένη, οφείλω να σας ενημερώσω ότι το θέμα έχει τεθεί και παλαιότερα υπόψη και του κυριου λιμενάρχη από την ένωση προσωπικού ΛΣ ανατολικής Κρήτης, αλλά ουδέν βελτιώθηκε.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αναρτηθεί η παρούσα επιστολή στο blog σας και ευελπιστώ ότι το όλο θέμα θα λήξει σιωπηλά και άμεσα, πριν να αναγκαστώ να πω περισσότερα για αυτό.

Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσω να αρκεστώ στα παραπάνω κομψά και αόριστα , λέγοντας σας μόνο τούτο: Κανένας βαθμός δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να παρενοχλεί σεξουαλικά κυρίες συναδέλφους και να μπερδεύουν την υπηρεσία με την ιδιωτική ζωή κάθε κυρίας, επειδή είναι λιμενοφύλακας ή προέρχεται από εκεί.

Ελπίζω να μην αναγκαστώ να επανέλθω , γιατί αν επανέλθω… θα έχουμε ΕΔΕ και Εισαγγελίες Ναυτοδικείου…

Η υπομονή και η ανοχή έχουν φτάσει και ξεπεράσει και τα πιο ελαστικά όρια» αναφερόταν μεταξύ άλλων στην καταγγελία.