Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

«Πνίγηκε» το Ηράκλειο τα ξημερώματα του προηγούμενου Σαββάτου, οπότε και σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις που διήρκεσαν πολλές ώρες.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, ένα δρόμο που θύμιζε ποτάμι με πλημμυρισμένα μαγαζιά και αχρηστευμένα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων στη συμβολή της με τη Μελετίου Μεταξάκη, απομακρύνθηκε φρεάτιο λόγω του όγκου των υδάτων όπως επίσης και στη συμβολή των οδών Βάρνης και Θερίσου. Επίσης στην οδό Διονυσίου Φραγκιαδάκη, στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, υπήρχε πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς τμήμα του δρόμου, σύμφωνα με τις αρχές, υπέστη ζημιά με αποτέλεσμα την μετ' εμποδίων κυκλοφορία των οχημάτων .

Παράλληλα, πολύ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε περίπτερο επί της λεωφόρου 62 Μαρτύρων από τα ορμητικά νερά.

Κάδοι απορριμμάτων ανατράπηκαν και σκουπίδια σκόρπισαν παντού. Τμήμα από μαντρότοιχο αποκολλήθηκε κι έπεσε στο οδόστρωμα, στο τμήμα του δρόμου από το Σκαλάνι προς το Ηράκλειο.

Παράλληλα, σημειώθηκαν απανωτές διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές τόσο εντός του Ηρακλείου όσο και στην ενδοχώρα.Στο Οροπέδιο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου, λόγω της κακοκαιρίας.

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη μειωθεί χρονικά, κατά τρεις περίπου μήνες, αφού τα προηγούμενα χρόνια άρχιζε η φύτευση πατάτας και κηπευτικών από το Μάρτιο, αλλά φέτος μόλις τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε η καλλιεργητική περίοδος. Έχουν φυτευτεί περίπου 5.000 στρέμματα, δηλαδή περίπου το 20% από τη συνηθισμένη καλλιεργούμενη έκταση.

Επιπρόσθετα, η κακοκαιρία αποτελεί τη χαριστική βολή για τους αγρότες αφού και οι ελάχιστες καλλιέργειες, καταστρέφονται από την πλημμύρα.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι φυτεύσεις που έχουν γίνει, έχουν υποστεί ζημιές, ενώ θα παραταθεί ακόμη περισσότερο η αδυναμία καλλιέργειας των υπολοίπων εκτάσεων που παραμένουν ακαλλιέργητες λόγω των συνεχών φετινών βροχοπτώσεων και της αστάθειας του καιρού.