Του Θάνου Περβολαράκη
Κρίσιμα ερωτηματικά και ευθύνες για την τραγωδία
Σε τραγωδία κατέληξε η προσπάθεια αντικατάστασης ενός καμένου μετασχηματιστή σε στύλο στο κέντρο των Δαφνών χθες το απόγευμα.
Ένας νεαρός μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα την ώρα που έκανε εργασίες για την αντικατάσταση του μετασχηματιστή και μάλιστα μπροστά στα μάτια του αδερφού του.
Ο άτυχος νέος όπως μας είπαν αυτόπτες μάρτυρες όταν χτυπήθηκε από το ρεύμα κρεμάστηκε από το στύλο χωρίς να έχει τις αισθήσεις του και τα ρούχα του καίγονταν προκαλώντας του σοβαρά εγκαύματα στο σώμα του.
Όλα ξεκίνησαν όταν το συνεργείο που έχει αναλάβει εργολαβικά από τη ΔΕΗ τη συντήρηση και επισκευή των δικτύων της ενημερώθηκε από την Επιχείρηση για τη βλάβη που υπήρχε και τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή των Δαφνών.
Συνεργείο αποτελούμενο από τρία άτομα (τα δύο αδέρφια κι έναν ακόμη συνάδελφό τους) πήγαν στο σημείο για να αποκαταστήσουν τη βλάβη.
Ο υπεύθυνος του συνεργείου που έχει πάρει την εργολαβία Γιώργος Λαγουδιανός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες μας είπε ότι η ΔΕΗ «είχε ενημερώσει για κάρτα διακοπής προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες».
Ο εργολάβος δηλαδή τόνισε ότι υπήρχε ενημέρωση για διακοπή του ρεύματος προκειμένου να γίνουν οι εργασίες χωρίς κίνδυνο.
«Ενημερωθήκαμε από τη ΔΕΗ για τη βλάβη και συγκεκριμένα για έναν καμένο μετασχηματιστή. Μας έδωσαν κάρτα διακοπής, διαβεβαίωση δηλαδή ό,τι μπορούμε να εργαστούμε. Στο σημείο έφτασα μετά που τον είχε παραλάβει το ασθενοφόρο. Από ότι πληροφορήθηκα τον χτύπησε στιγμιαία το ρεύμα. Τα ρούχα του είχαν πάρει φωτιά και μεταφέρθηκε με εγκαύματα σε κρίσιμη κατάσταση αρχικά στο Βενιζέλειο νοσοκομείο και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Ρεθύμνου καθώς δεν υπήρχε εδώ κρεβάτι στην Εντατική. Μπροστά στο περιστατικό ήταν ο αδερφός του».
Σε επικοινωνία που είχαμε με υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ που ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή για το ατύχημα μας είπαν ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα λεγόμενα του εργολάβου περί ενημέρωσης από την Επιχείρηση για διακοπή του ρεύματος και συνέχιση των εργασιών.
Ο νεαρός Γ.Β ηλικίας περίπου 30 ετών με καταγωγή από το Μεσοχωριό όπως μας είπε ο κ. Λαγουδιανάκης ήταν μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος.
Σε ερώτησή μας εάν ως μαθητευόμενος μπορούσε να αναλάβει τέτοιου είδους εργασίες ο κ. Λαγουδιανάκης ανέφερε: «Από τη στιγμή που υπάρχει στο συνεργείο αδειούχος τεχνίτης που είναι ο αδερφός του ο οποίος είναι πολλά χρόνια μαζί μου, τότε μπορεί να κάνει αυτού του είδους τις εργασίες ο μαθητευόμενος. Το βασικό όμως είναι ότι είχαμε διαβεβαίωση ότι είχε κοπεί το ρεύμα».

