Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Ακόμα και το …Θεό ήταν ικανή να εξαπατήσει μία 30χρονη από το Ηράκλειο, η οποία άλλαζε τις αστυνομικές ταυτότητες σαν τα …πουκάμισα.

Η περίπτωση της αποδεικνύει εμπράκτως ότι η απάτη δεν θέλει κόπο αλλά …τρόπο. Πότε αλλάζοντας το μικρό όνομα, πότε το πατρώνυμο, πότε κάποιον αριθμό ταυτότητας, τον τόπο κατοικίας ή την ημερομηνία γέννησης, η 30χρονη άλλαζε πρόσωπα και είχε καταφέρει να εξαπατήσει από συγγενείς μέχρι δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς, τράπεζες αλλά και επιχειρήσεις, αποσπώντας διάφορα χρηματικά ποσά, τα οποία τα «ξόδευε» στην υγεία των …κορόιδων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας ξαδέρφης της 30χρονης, η οποία είχε την ατυχία να φιλοξενηθεί στο σπίτι της πριν από χρόνια τη μία και μοναδική φορά που επισκέφθηκε την Κρήτη στη διάρκεια διακοπών.

Η γυναίκα έμεινε άναυδη όταν στην πορεία ενημερώθηκε ότι στο όνομα της η 30χρονη είχε «τινάξει την μπάνκα». Η …φιλόξενη συγγενής είχε σπεύσει να εκδώσει πλαστή αστυνομική ταυτότητα με τα στοιχεία της, την οποία χρησιμοποίησε για να συνάψει δάνεια, να βγάλει πιστωτικές κάρτες αλλά και συμβόλαια με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Όπως ήταν φυσικό, κάποια στιγμή η παθούσα άρχισε να δέχεται ενοχλήσεις για τους απλήρωτους λογαριασμούς. Πίστεψε ότι επρόκειτο για λάθος, πολύ γρήγορα όμως διαπίστωσε ότι τα στοιχεία της «φιγούραραν» σε αιτήσεις τις οποίες αγνοούσε πλήρως.

Η περίπτωση της δεν είναι η μοναδική αφού η 30χρονη φέρεται να έχει πάρει στο λαιμό της αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι πλέον στρέφονται εναντίον της. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τους, είχε συνάψει καταναλωτικά δάνεια, είχε εκδώσει πιστωτικές κάρτες, είχε κάνει αγορές εμπορευμάτων χιλιάδων ευρώ με τη μέθοδο του δανεισμού, ενώ είχε πετύχει να κάνει και αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μηνύσεις όμως έχουν υποβάλει και τράπεζες, τις οποίες επίσης εξαπάτησε.

Ενδεικτική είναι η μήνυση που υπέβαλε σε βάρος της 30χρονης μεγάλη τράπεζα επειδή κατάφερε να πάρει δάνειο με πλαστά δικαιολογητικά ενώ σε άλλες περιπτώσεις παραπλάνησε τους υπαλλήλους και έκανε ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών.

Η υπόθεση είναι τόσο περίπλοκη που οι αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές χρειάστηκαν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουν την έρευνά τους και να την παραπέμψουν στην κύρια ανάκριση.

Πλέον η 30χρονη αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες και πολύ σύντομα θα κληθεί να απολογηθεί ενώπιων των ανακριτικών Αρχών. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ένας 32χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος εμφανίζεται ως συνεργός της 30χρονης.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία διευθύντριας τράπεζας στο Ηράκλειο, η οποία παρατήρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα δικαιολογητικά που είχε προσκομίσει προκειμένου να πάρει καταναλωτικό δάνειο. Διαπιστώθηκε αναντιστοιχία στην αναγραφόμενη ημερομηνία γέννησης και αυτό την έβαλε σε υποψίες. Πολύ γρήγορα οι αστυνομικοί της Ασφάλειας διαπίστωσαν ότι είχαν να κάνουν με «κελεπούρι» καθώς άρχισαν να διαβιβάζονται στην υπηρεσία τους αναφορές από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, με βάση καταγγελίες που είχαν γίνει σε βάρος της.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση μιας 33χρονης δημοτικής υπαλλήλου από την Κρήτη, η οποία κόντεψε να πάθει έμφραγμα όταν πληροφορήθηκε ότι είχε κάνει «φτερά» το ποσό των 30.000 ευρώ από δύο τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε σε συγκεκριμένη τράπεζα στο Ηράκλειο.

Από άλλο τραπεζικό κατάστημα, στη λεωφόρο Ικάρου, είχε πάρει καταναλωτικό δάνειο, ύψους 6000 ευρώ αλλά και μία πιστωτική κάρτα. Ακόμα σε άλλη τράπεζα, επίσης στην Αλικαρνασσό, είχε συνάψει ένα ακόμα καταναλωτικό δάνειο, ύψους 4000 ευρώ και είχε εκδώσει μία πιστωτική κάρτα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι χρεώσεις των λογαριασμών για τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας ανέρχονται σε 8.000 ευρώ. Επίσης από τον τραπεζικό λογαριασμό της 38χρονης, η κατηγορούμενη κατάφερε να κάνει ανάληψη ποσού 1500 ευρώ. Επίσης, προκύπτει ότι με χρήση πιστωτικών καρτών πραγματοποίησε αγορές εμπορευμάτων, ύψους χιλιάδων ευρώ από διάφορα καταστήματα του Ηρακλείου.