Της Κατερίνας Μυλωνά

Ακόμα μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα «έκανε φτερά» γιατί κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να την αξιοποιήσει.

Η πρόταση για την "ανάπτυξη νέας γενιάς φωτοβολταϊκών με χρήση χαμηλο-διάστατων III-V ημιαγωγικών νανοδομών", η οποία διακρίθηκε από τη Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, είχε κατατεθεί στο παρελθόν και σε ελληνικούς φορείς και εταιρείες, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

Το παραπάνω λέει στην «Π» ο καθηγητής, πρώην πρόεδρος του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας, κ. Νίκος Πελεκάνος, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό "Solar-Innovation 2010" για την ανάπτυξη καινοτομιών στο πεδίο των φωτοβολταϊκών.Νέας γενιάς φωτοβολταϊκά

Η πρόταση του κ. Πελεκάνου στοχεύει, ουσιαστικά, στην καλύτερη απόδοση των φωτοβολταϊκών με το λιγότερο κόστος, κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφέρεται στην προσπάθεια να γίνουν νέας γενιάς ηλιακά κύτταρα, πιο αποδοτικά σε σύγκριση με αυτά που υπάρχουν σήμερα στην αγορά. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι η απόδοσή τους θα είναι τέσσερις με πέντε φορές καλύτερη από των σημερινών. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κανείς είναι το κόστος κι αυτό ακριβώς προσπαθεί να μειώσει η πρόταση του κ. Πελεκάνου. «Η ιδέα είναι πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις καλές ιδιότητες του «γαλλίου αρσενικού» και να τις βάλουμε σε μορφή νανοδομών για να έχουμε ελευθερία στο πού να τοποθετήσουμε τα υλικά. Το όνειρο είναι να τα βάλει κανείς σε γυαλί που είναι πάμφθηνο αντί να τα τοποθετήσει σε ακριβό δισκίο ημιαγωγού, είναι μεγάλο μέρος του κόστους του φωτοβολταϊκού», εξηγεί.Στη Γαλλία

Η συγκεκριμένη έρευνα, λοιπόν, αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί μετά από τρία χρόνια. Ο κ. Πελεκάνος θα έχει την ευθύνη του συντονισμού ενώ όλα τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν και τα οφέλη από τα αποτελέσματά της θα είναι στη Γαλλία.

Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να αξιολογήσει την πρόταση του κ. Πελεκάνου, ο οποίος αναζήτησε αλλά δε βρήκε χρηματοδότηση. Επιχείρησε να εντάξει την πρόταση σε κάποια ερευνητικά προγράμματα, όμως, ελληνικές εταιρείες φωτοβολταϊκών, που ήταν ανάγκη να συμμετέχουν στην υλοποίησή τους, δεν τη δέχτηκαν. Ακόμα, σε άλλο πρόγραμμα έπρεπε να συμμετέχουν εννέα τουλάχιστον ερευνητές, κάτι που ήταν δύσκολο να γίνει. «Δεν υπάρχει ευελιξία στη χώρα μας, δεν υπάρχει η κατάλληλη χρηματοδότηση για τέτοιου είδους ιδέες», αναφέρει.

Τελικά, η Γαλλία αναμένεται να δώσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, ύψους περίπου 500.000 ευρώ.

Ο καθηγητής θα προσπαθήσει να ενταχθούν και άλλα άτομα από την χώρα μας στην υλοποίηση του προγράμματος.

«Θα προσπαθήσω και έχω ήδη προσπαθήσει να στήσω ανάλογη δραστηριότητα εδώ ακόμα κι αν δεν μας χρηματοδοτήσει κανείς, έστω και ερασιτεχνικά θα το ξεκινήσουμε, συνάδελφοι μου είναι πρόθυμοι», αναφέρει ο κ. Πελεκάνος. Σημειώνει, επίσης, πως στη χώρα μας είναι συχνό φαινόμενο να έχουμε ερευνητικά αποτελέσματα καλύτερα από ό, τι σε άλλα ευρωπαϊκά εργαστήρια. «Μας λείπει μια κεντρική κατεύθυνση έτσι ώστε να μπορεί κανείς συστηματικά να δουλέψει σε ένα τομέα, δεν υπάρχει μια στρατηγική στη χώρα που να πει «δουλέψτε σε αυτό θα σας χρηματοδοτήσω»», αναφέρει.

Ο κ. Πελεκάνος τονίζει πως είναι κρίμα η χώρα μας, με τόση ηλιοφάνεια, να μη δραστηριοποιείται στον τομέα των φωτοβολταϊκών και προβλέπει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν στην αγορά πολύ χαμηλής τιμής προϊόντα, που δε θα είναι, όμως, ελληνικά.