Με γιουχαΐσματα “υποδέχθηκαν”χθες στο ξενοδοχείο “Μέγαρο” τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο φοιτητές Ιατρικής και εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών.

Με ντουντούκες και πανό διαμαρτυρίας που έγραφαν “νεκροθάφτη υπάλληλε της τρόικας Λοβέρδο, είσαι ανεπιθύμητος στην Κρήτη”, οι εξοργισμένοι φοιτητές φώναζαν ότι “δεν θέλουμε κανένα υπάλληλο της τρόικας και κανένα εκπρόσωπο της κυβέρνησης να έρχεται να μας λέει ψέματα και μάλιστα ούτε καν μέσα σʼ ένα νοσοκομείο, αλλά στο ξενοδοχείο “Μέγαρο”.

Οι φοιτητές Ιατρικής διαμαρτυρήθηκαν έντονα γιατί δεν τους επετράπη η είσοδος στο ξενοδοχείο προκειμένου να δουν από κοντά τον υπουργό, ενώ οι φωνές και τα συνθήματά τους ακούγονταν σε όλη την διάρκεια της τελετής αδελφοποίησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Νοσοκομείου Λεμεσού.

Όταν μάλιστα επιχείρησαν να εισβάλουν στο Μέγαρο, η ομάδα αστυνομικών τους εμπόδισε, ενώ σφραγίστηκαν οι πόρτες του ξενοδοχείου όπου γινόταν την ώρα εκείνη η εκδήλωση.



Είμαι συνηθισμένος σʼ αυτά είπε ο Λοβέρδος

Σχολιάζοντας λίγο αργότερα, ο υπουργός Υγείας τη συγκέντρωση των φοιτητών είπε: “Η διαμαρτυρία είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Ένας πολιτικός είναι συνηθισμένος σʼ αυτά. Δεν υπάρχει πρόβλημα...



“Να βγούμε στους δρόμους”, είπε ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών

“Ο μόνος τρόπος να αντιδράσουμε σε όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο της υγείας είναι να βγούμε στους δρόμους, όπως έκαναν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας”, είπε στους δημοσιογράφους ο Στέλιος Δημητρακόπουλος, μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας, ο οποίος δήλωσε: “Σʼ αυτή την εκδήλωση δεν προσκλήθηκε ούτε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, ούτε ο Ιατρικός Σύλλογος, ούτε κανένας άλλος φορέας. Ο υπουργός μετά τα όσα έχουν γίνει και βάζουν ταφόπλακα στην υγεία, δεν ήθελε να ρισκάρει μια συνάντηση μαζί μας.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση στο δίλημμα: “υπηρετούμε τους δανειστές μας ή την ελληνική κοινωνία;“ έχει επιλέξει το πρώτο. Έχει αυξηθεί κατά 30% η κίνηση στα νοσοκομεία, όχι γιατί έχουν βελτιωθεί οι υπηρεσίες Υγείας, αλλά γιατί ο κόσμος είναι σε μεγάλη ανέχεια. Πρέπει να αντιδράσουμε”.



Χαοτική η πολιτική της υγείας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Με αφορμή την επίσκεψη Λοβέρδου, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΕΠΑΓΝΗ επισημαίνει:

“Η απόκλιση των προεκλογικών υποσχέσεων, των προγραμματικών δηλώσεων σε σχέση με την ακολουθούμενη πολιτική είναι χαοτική. Η υποβάθμιση, η υποχρηματοδότηση και η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, στους τομείς της υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλισης, συνθέτουν το νέο τοπίο της ζοφερής πραγματικότητας. Οι δεσμεύσεις για τρεις χιλιάδες προσλήψεις πέραν των αποχωρήσεων σε πανελλδικό επίπεδο, ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Γνωρίζεται πολύ καλά ότι ο νόμος που εφαρμόζεται κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον τομέα της δημόσιας υγείας. Είναι γνωστές οι ελλείψεις διαφόρων ειδικοτήτων και κατηγοριών εργαζομένων, ακόμα και στα νοσοκομεία όπου οι οργανισμοί τους είναι παλαιοί.

Οι επιπτώσεις της υποστελέχωσης είναι εμφανείς, τόσο στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας όσο και στην ποιότητα εργασίας.

Οι πολίτες ταλαιπωρούνται, οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν, τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα δεν έχουν πλέον παροχές δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Εδραιώνεται πλέον η πεποίθηση πως μέσω της υποστελέχωσης επιδιώκεται μια στρατηγική απαξίωση του ΕΣΥ και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα”.