Του Θάνου Περβολαράκη

Τετρακόσιοι Αμερικανοί πεζοναύτες αναχώρησαν από τις ΗΠΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμενόταν χθες να αφιχθούν αεροπορικώς στην αμερικανική βάση της Σούδας. Οι 400 πάνοπλοι πεζοναύτες που πρόκειται να ενισχύσουν το πλήρωμα του USS Kearsarge, προέρχονται από το 1ο Τάγμα του 2ου Συντάγματος Πεζοναυτών της 2ης Εκστρατευτικής Διοίκησης.

Η εντολή που έχουν λάβει είναι να υποστηρίξουν την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών που βρίσκεται στο ελικοπτεροφόρο USS Kearsarge, το οποίο μεταφέρει και αποβατικά σκάφη καθώς και στο πλοίο USS Ponce.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή πλησιάζει και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Enterprise, το οποίο μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη.

Το πλοίο USS Kearsarge μεταφέρει 42 ελικόπτερα και 800 πεζοναύτες και η μονάδα επιχειρήσεών του μπορεί να υποστηρίξει τόσο στρατιωτικές, όσο και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Τόσο το USS Kearsarge όσο και το USS Ponce αναμενόταν χθες να διαπλεύσουν τη Διώρυγα του Σουέζ και αύριο Παρασκευή να καταπλεύουν στη Σούδα.

Το USS Kearsarge, αναμένεται να τεθεί επικεφαλής της ναυτικής δύναμης η οποία, εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση από τα Ηνωμένα Εθνη, θα πραγματοποιεί επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Στο μεταξύ από το Χάλιφαξ του Καναδά με προορισμό τη Λιβύη, αναχώρησε και η καναδική πολεμική φρεγάτα HMCS Charlottetown. Παράλληλα όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές τις επόμενες ημέρες αναμένεται στη Λιβύη ένα ελικοπτεροφόρο που έχει δυνατότητες αερομεταφοράς κομάντος σε «καυτές» περιοχές.

Ανοικτά της Λιβύης βρίσκονται περίπου 20 πολεμικά πλοία. Δύο αμερικάνικα, δύο βρετανικά, πέντε ιταλικά, τρία γερμανικά, τέσσερα τούρκικα, κι από ένα ολλανδικό, γαλλικό, ισπανικό και ελληνικό.

Από την αμερικανική αεροπορική βάση της Σούδας το αμερικανικό αεροσκάφος RC-135 γνωστό ως «γουρουνομύτης» κάνει καθημερινά πολλές ώρες πτήσης συλλέγοντας πληροφορίες από συνομιλίες ή από κινήσεις αεροσκαφών.