Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η πολύωρη διαδικασία των απολογιών των τεσσάρων συλληφθέντων στη διάρκεια των επεισοδίων ανάμεσα σε νεαρούς του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου και αστυνομικών δυνάμεων, στο κέντρο του Ηρακλείου το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κίνδυνος προφυλάκισης των δύο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες, εξακολουθεί να «αιωρείται» καθώς υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στον ανακριτή και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ηρακλείου.

Ο εισαγγελέας έχει την άποψη ότι οι δύο-πρόκειται για μία κοπέλα και έναν νεαρό-πρέπει να προφυλακιστούν, ενώ ο ανακριτής τάχθηκε υπέρ του να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ειδικότερα πρότεινε να τους επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα κάθε 1η και 15η του μήνα αλλά και εγγυοδοσία, ύψους 20.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου το θέμα παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Το αργότερο σε δεκαπέντε ημέρες θα αποφανθεί για την προφυλάκιση ή όχι των δύο νεαρών που αντιμετωπίζουν τις κακουργηματικές κατηγορίες της έκρηξης από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ζωή, της κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό την χρησιμοποίηση τους και της απόπειρας ανθρωποκτονίας τουλάχιστον με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος δύο αστυνομικών.

Όσον αφορά στις δύο συγκατηγορούμενες τους που αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές διώξεις, εισαγγελέας και ανακριτής συμφώνησαν να αφεθούν ελεύθερες με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας, ύψους 3000 ευρώ.

Στο άκουσμα της απόφασης, συγγενείς των κατηγορουμένων ξέσπασαν σε κλάματα ενώ έσπευσαν να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους που επίσης δεν μπορούσαν να κρύψουν την συναισθηματική τους φόρτιση. Γονείς και αδέρφια εξέφραζαν την στήριξη τους προς τους τέσσερις συλληφθέντες, υποστηρίζοντας ότι η δικογραφία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Να σημειωθεί ότι από πολύ νωρίς έξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες νεαροί και νεαρές, θέλοντας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους τέσσερις συλληφθέντες. Περίπου 1,5 ώρα πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν από τους συγκεντρωθέντες να αποχωρήσουν από τη λεωφόρο Δικαιοσύνης υπό το φόβο επεισοδίων στην περίπτωση που η απόφαση για τους δύο ήταν να κρατηθούν προσωρινά. Ουσιαστικά η αποχώρηση των συγκεντρωθέντων ήταν αίτημα των εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών.

Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της χθεσινής διαδικασίας, στο Ηράκλειο είχαν επιστρατευτεί αστυνομικές δυνάμεις ακόμα και από γειτονικούς νομούς.Κατάληψη στο Πταισματοδικείο

Νωρίς το πρωί νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου έκαναν συμβολική κατάληψη στο κτίριο όπου στεγάζεται το Πταισματοδικείο Ηρακλείου, στην οδό Αβέρωφ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους τέσσερις συλληφθέντες.

Παγκρήτια κινητοποίηση

Περισσότεροι από 300 νεαροί και νεαρές που κατά κύριο λόγο ανήκουν στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο, συμμετείχαν στην παγκρήτια κινητοποίηση που έγινε χθες το απόγευμα στο Ηράκλειο. Η πορεία ήταν ειρηνική ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας από πλευράς της Αστυνομίας ήταν δρακόντεια. Είναι ενδεικτικό ότι κλήθηκαν αστυνομικές ενισχύσεις απʼ όλη την Κρήτη.