Εργα που πληρώθηκαν και δεν έγιναν, έργα που ανατέθηκαν χωρίς απόφαση, προσφορές που δεν υπήρχαν από εργολάβους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλος έπαιρνε το έργο, άλλος το εκτελούσε κι άλλος φαινόταν να πληρώνεται!

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά έργα που αναφέρονται στο πόρισμα:

• Επέκταση δικτύων άρδευσης προϋπολογισμού 19.954 ευρώ. Το έργο τεκμαίρεται ότι δεν εκτελέστηκε! Δεν βρέθηκε τίποτα σχετικό, αλλά ο μηχανικός που επέβλεπε πιστοποιεί εκτελεσθείσες εργασίες, καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ!

• Τσιμεντοστρώσεις Ευαγγελισμού, Αποστόλων, Σμαρίου, Λύττου, Αμαριανού, Καστελλίου, Πολυθέας, Γερακίου, Ασκών, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

Κατατέθηκε προσφορά 53 ευρώ το κυβικό μπετόν από τον ίδιο προμηθευτή αλλά πληρώθηκε 59 ευρώ!

Επιμετρήθηκαν λιγότερα κυβικά από αυτά που τιμολογήθηκαν στον προμηθευτή, ενώ άρχισαν να κυκλοφορούν στην περιοχή επιταγές που στη συνέχεια ακυρώθηκαν πλέον των ποσών που είχαν δοθεί για την εξόφληση!

• Ανάπλαση χώρου Πηγαδιού Αρχαγγέλου

• Ανακαίνιση αίθουσας παλιού κοιν. κτιρίου Αρχαγγέλου

• Ανάπλαση πλατείας Μαθιάς

• Διαμόρφωση ρυακιού στην Κασταμονίτσα

• Διανοίξεις δρόμων

Ολα αυτά τα έργα ανατέθηκαν χωρίς να ληφθούν προσφορές, δεν έγιναν καν ιδιωτικά συμφωνητικά.

• Σε μια σειρά έργων τσιμεντοστρώσεων σε οικισμούς (Ασκοί, Αποστόλοι, Κασταμονίτσα, Πολυθέα, Καρουζανά, Ευαγγελισμός, Διαβαϊδέ κλπ.), αλλά και άλλων έργων, τιμολογήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες τσιμέντων, ενώ μερικές φορές πρώτα εμφανίζεται η προσφορά του εργολάβου και μετά η αποδοχή-απόφαση για το έργο!

• Καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων στα δημοτικά διαμερίσματα προϋπολογισμού 6.983 ευρώ

Το έργο αυτό τεκμαίρεται ότι δεν εκτελέσθηκε, αλλά τα μέλη της επιτροπής βεβαιώνουν την “καλή εκτέλεση του έργου καθώς και το εύλογο της δαπάνης!”.

• Κατασκευή τοιχίου στους Ασκούς

Το έργο ανατέθηκε σε άλλον και άλλος το κατασκεύασε και το πληρώθηκε!

• Καθαρισμός φρεατίου αποχέτευσης προϋπολογισμού 6.983 ευρώ.

Το έργο τεκμαίρεται ότι δεν εκτελέστηκε καθώς: α) δεν βρέθηκαν παραστατικά (τιμολόγια εργολάβων) στο φάκελο του έργου, β) δεν λήφθηκε σχετική απόφαση του Δ.Σ. για την ανάθεσή του, και γ) κατόπιν ενημέρωσής μας για τα ανωτέρω στους υπεύθυνους της επιχείρησης, δεν κατέστη δυνατή από αυτούς η εύρεση δαπάνης για το έργο αυτό.

Βεβαιώθηκε “η καλή εκτέλεση του έργου καθώς και το εύλογο της δαπάνης αυτού”, από τα μέλη της επιτροπής για την καλή εκτέλεση έργων όπως αυτή ορίσθηκε με την απόφαση 12/2009 του Δημοτικού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι στη βεβαίωση καλής εκτέλεσης, αναφέρεται ότι η επιτροπή λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων και “τα στοιχεία από το φάκελο του έργου”.

Για την εξόφληση του τιμολογίου της ΔΕΑΤΕΚ από το Δήμο Καστελλίου, και χωρίς το έργο να έχει εκτελεσθεί, καταβλήθηκαν στο ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές.

• Βελτίωση βατότητας αγροτικών δρόμων προϋπολογισμού 40.000 ευρώ

Το έργο αυτό είναι χαρακτηριστικό, καθώς άλλοι το εκτέλεσαν, ενώ είχε ανατεθεί σε άλλους εργολάβους οι οποίοι φέρεται να πήραν κι εκείνοι επιταγές!

• Επισκευή δεξαμνής στους Αποστόλους προϋπολογισμού 4.997 ευρώ

Το έργο τεκμαίρεται ότι δεν εκτελέστηκε, αλλά η επιτροπή και πάλι βεβαίωσε “την καλή εκτέλεση του έργου!”

• Πλακόστρωση δρόμων Καρουζανού προϋπολογισμού 3.999 ευρώ

Το έργο τεκμαίρεται ότι δεν εκτελέστηκε αλλά η επιτροπή και πάλι διαβεβαίωσε “την καλή εκτέλεση του έργου!”

• Συντήρηση κτιρίων σε Γεράκι και Αρχάγγελο προϋπολογισμού 11.999 ευρώ

Το συγκεκριμένο έργο... ανέβηκε 5 φορές πάνω!

1. Το έργο ανατέθηκε με εισήγηση του αντιπροέδρου της επιχείρησης απευθείας στον συγκεκριμένο προμηθευτή και ως εκ τούτου, λήφθηκε μια και μοναδική προσφορά για το έργο αυτό.

2. Το από 10.9.2009 συναφθέν ιδιωτικό συμφωνητικό δεν ήταν υπογεγραμμένο από τη ΔΕΑΤΕΚ.

3. Καταβλήθηκαν επιπλέον 22.185,00 ευρώ σε σχέση με τις οφειλές που προκύπτουν από τα τιμολόγια του προμηθευτή (πληρωτέο ποσό τιμολογίου 11.115,00 ευρώ έναντι καταβολών 32.300,00 ευρώ), ενώ έχουν εκχωρηθεί επιπλέον τρεις (3) επιταγές συνολικού ποσού 29.600,00 εκ. ευρώ των οποίων δύο (2) επιταγές είναι κυκλοφορούσες και μία (1) επιταγή έχει σφραγισθεί, σύμφωνα με την από 1/12/2010 επιστολή της τράπεζας.

4. Από το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε 32.300,00 ευρώ, καταβλήθηκε με κατάθεση μετρητών στον.... με τον οποίο δεν προκύπτει καμία εμπορική συναλλαγή της ΔΕΑΤΕΚ.

5. Από το άρθρο 4 του συναφθέντος ιδιωτικού συμφωνητικού, προκύπτει ότι η καταβολή της αμοιβής, θα γίνει με την επιμέτρηση του 30% του έργου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Η 1η επιμέτρηση του έργου έγινε την 2.12.2009, ενώ στον προμηθευτή είχαν εκχωρηθεί ήδη από την 15.10.2009 (Απόδ. Πληρ. 719), δύο (2) επιταγές, οι οποίες εξοφλήθηκαν την 23.11.2009 και 1.12.2009, προγενέστερα δηλαδή της ημερομηνίας επιμέτρησης του έργου.

6. Η προσφορά του προμηθευτή κατατέθηκε (21.8.2009) προγενέστερα της απόφασης του Δ.Σ. για την αποδοχή του έργου (15.10.2009).

7. Το έργο ολοκληρώθηκε με ζημία από τη ΔΕΑΤΕΚ σε επίπεδο ταμειακών ροών κατά 22.525,70 ευρώ, ενώ αν ληφθούν υπόψη και οι κυκλοφορούσες και σφραγισμένη επιταγή, ζημιογόνο 52.125,70 ευρώ. Σε επίπεδο λογιστικού αποτελέσματος, το έργο ολοκληρώθηκε με ζημία κατά 592,22 ευρώ.