Της Αννας Κωνσταντουλάκη
Χωρίς την συνεργασία του ΙΚΑ που δεν έδωσε κανένα στοιχείο για την υπόθεση ολοκληρώθηκε από τον καθηγητή Δημήτρη Γεωργόπουλο ΕΔΕ αναφορικά με την κομπίνα - μαμούθ στο ίδρυμα ενώ ευθύνες αποδίδονται σε ένα γιατρό που υπέγραφε εκατοντάδες συνταγές για πανάκριβα σκευάσματα σε καρκινοπαθείς χωρίς κανένα έλεγχο.
Το πόρισμα της ΕΔΕ παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή στον διοικητή του νοσοκομείου Νίκο Κοκκίνη ενώ ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε χθες ότι οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν.
Οι πληροφορίες της “Π” αναφέρουν ότι στην ΕΔΕ κατέθεσαν περισσότεροι από 10 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων για τους οποίους δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία.
Συνταγές χωρίς έλεγχο
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, ένας συγκεκριμένος γιατρός, υπεύθυνος τμήματος, είχε βάλει την υπογαφή του σʼ ένα τεράστιο όγκο συνταγών για πανάκριβα συσκευάσματα σε ογκολογικούς ασθενείς χωρίς ωστόσο να ελέγχει σε ποιους χορηγούνται τα σκευάσματα, αν οι ασθενείς τα έχουν όντως ανάγκη κ.λ.π.
Ωστόσο, από την έρευνα και χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία, δεν μπορεί να αποδειχθεί αν υπήρχε δόλος κατʼ ίδιον όφελος από αυτή την πρακτική.
Στην ΕΔΕ αναφέρεται ακόμη ότι η προμήθεια του μεγαλύτερου όγκου των σκευασμάτων γινόταν από συγκεκριμένη εταιρεία, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο γιος της προϊσταμένης Νευραλγικής Κλινικής του νοσοκομείου.
Οπως έχει γράψει η “Π”, η προϊσταμένη έχει τεθεί σε αργία με εντολή Κοκκίνη μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση.
Δεν έδωσε στοιχεία το ΙΚΑ
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η ΕΔΕ έγινε χωρίς την συνδρομή του ΙΚΑ που δεν έδωσε κανένα στοιχείο για να προχωρήσει ουσιαστικά η διερεύνηση της υπόθεσης.
“Δεν έχω σχέση με κομπίνες”
Υπενθυμίζεται ότι γιατροί που κλήθηκαν να καταθέσουν για την υπόθεση, δήλωσαν πλήρη άγνοια ενώ ο γιατρός - διευθυντής τμήματος που σύμφωνα με την ΕΔΕ υπέγραφε εκατοντάδες συνταγές, είχε δηλώσει στην “Π”:
““Γράφαμε φαρμακευτικά σκευάσματα για καρκινοπαθείς και ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη, αλλά όχι βέβαια για νεκρούς”, σημειώνοντας ότι έχει πέσει από τα σύννεφα, που το όνομά του είναι μπλεγμένο σʼ αυτή την ιστορία.
Ο ίδιος ανέφερε: “Αν κάποιοι άνθρωποι πλαστογράφησαν την υπογραφή μου ή τις γνωματεύσεις μου για να κερδίσουν χρήματα, θέλουν κρέμασμα. Προφανώς και δεν είχα ποτέ καμία οικονομική δοσοληψία με οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία ιατρικού υλικού. Εγώ το μόνο που κάνω, μαζί με τους συναδέλφους μου, είναι να γράφω φάρμακα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και προφανώς είναι στη ζωή”. Ο ίδιος, ωστόσο, μας είπε ότι πριν 8 μήνες έχασε από το γραφείο τη σφραγίδα του, κάτι το οποίο ανέφερε στη διοίκηση του νοσοκομείου.
Σε εξέλιξη 3 ακόμη ΕΔΕ
Εντωμεταξύ, στο ΠΕΠΑΓΝΗ αλλά και στο Βενιζέλειο, βρίσκονται σε εξέλιξη 3 ακόμη ΕΔΕ που έχουν σχέση με την παράνομη συνεργασία νοσηλευτών του ΕΣΥ με ιδιωτικές κλινικές αλλά και την λειτουργία ιδιωτικής εταιρείας κατʼ οίκον νοσηλείας από νοσηλευτές του ΕΣΥ, κάτι που απαγορεύεται από το νόμο.

