Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

«Μαύρες γιορτές» θα περάσουν πολλοί Ηρακλειώτες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι αμέσως μετά την εορταστική περίοδο θα βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι με τη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Ήδη έχουν κοινοποιηθεί εκατοντάδες προγράμματα πλειστηριασμών για την πρώτη Τετάρτη αμέσως μετά τις γιορτές στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου.

Τα προγράμματα αυτά αφορούν κυρίως πλειστηριασμούς τραπεζών αλλά και ιδιωτών. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απόφαση από την κυβέρνηση σε σχέση με το αίτημα χιλιάδων νοικοκυριών για νέο «πάγωμα» των πλειστηριασμών τραπεζών προς ιδιώτες για ποσά κάτω των 200.000 ευρώ.

Το «τοπίο» σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ξεκαθαριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι πιέσεις πάντως τόσο από τις Ενώσεις Καταναλωτών όσο και από βουλευτές παραμένουν ασφυκτικές λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες καταναλωτές σε συνδυασμό με την ανεργία που έχει κατακόρυφη αύξηση.

Ενδεικτικά στις 12 Ιανουαρίου του 2011, δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες, στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων τέσσερις πλειστηριασμοί από τράπεζες και ιδιώτες σε βάρος ιδιωτών.

Στο …σφυρί κινδυνεύουν να βγουν ένα σπίτι στη Λεωφόρο Χρυσοστόμου με τιμή πρώτης προσφοράς τις 74.000 ευρώ, ένα μεγάλο αγρόκτημα στην περιοχή του Καβροχωρίου, ακίνητα στην πλατεία Βενιζέλου καθώς και στα Μάλια.

Σύμφωνα με δικαστικούς επιμελητές, στην πλειονότητά τους τα ακίνητα που βγαίνουν στο …σφυρί είναι «φιλέτα».



Θα «βραχυκυκλώσει» το Ειρηνοδικείο

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα όσα αναφέρει στην «Π» ο πρόεδρος των Δικαστικών Επιμελητών, Χαράλαμπος Καρπαθάκης. Όπως υπογραμμίζει ο Ιανουάριος όσο και οι δύο πρώτες Τετάρτες του Φεβρουαρίου θα είναι πολύ δύσκολες καθώς έχουν προγραμματιστεί πάρα πολλοί πλειστηριασμοί.

«Αριθμητικά δεν μπορώ να τους προσδιορίσω αλλά σκεφτείτε ότι μιλάμε για τους πλειστηριασμούς που είχαν ανασταλεί για τρία εξάμηνα. Το 90% των πλειστηριασμών αφορά σε τράπεζες για ποσά κάτω των 200.000 ευρώ και μιλάμε για σπίτια αʼ κατοικίας, οικόπεδα, καταστήματα».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθούν προβλήματα ακόμα και στη διεξαγωγή της διαδικασίας λόγω του φόρτου.

«Και οι συμβολαιογράφοι θα είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν την κατάσταση. Υπάρχει συμβολαιογράφος που έχει 25 πλειστηριασμούς. Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται ολόκληρο θέμα.

Από την άλλη δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να διεξαχθεί η διαδικασία. Φανταστείτε στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου να συγκεντρωθούν 30-40 συμβολαιογράφοι, 30-50 κήρυκες για την κήρυξη των πλειστηριασμών και 50-60 οφειλέτες. Θα γίνεται το αδιαχώρητο» σχολιάζει.

Εξέδωσε διαταγή πληρωμής για ποσό που υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ

Αποκαλυπτικά όμως είναι τα όσα αναφέρουν στην «Π» άλλοι δικαστικοί επιμελητές, οι οποίοι περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που θα ακολουθήσει το προσεχές τρίμηνο-τετράμηνο οπότε και θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων για τεράστια ποσά.

Δικαστικός επιμελητής τόνισε ότι πριν από λίγες ημέρες κοινοποίησε σε επιχειρηματία του Ηρακλείου δύο αποφάσεις διαταγών πληρωμής, συνολικού ύψους 5 (!) εκατομμυρίων ευρώ.

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο θα γίνει μεγάλος χαμός. Οι αποφάσεις που έβγαιναν μέχρι πρότινος αφορούσαν μικρά ποσά γιατί ήταν από επιταγές.

Τώρα όμως αρχίζουν να εκδίδονται τα μεγάλα ποσά. Οι τράπεζες πλέον κλείνουν τους λογαριασμούς των επιχειρηματιών. Θα δείτε στο εξής ότι οι διαταγές πληρωμής που θα εκδίδονται από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου θα αφορούν υπέρογκα ποσά».

Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι οι πλειστηριασμοί δεν εξυπηρετούν ούτε και τις τράπεζες που δεν τις ενδιαφέρει να μαζεύουν ακίνητα αλλά χρήματα. Ενδεικτικά ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση γνωστού επιχειρηματία, του οποίου το ακίνητο βγήκε στο …σφυρί.

Η τράπεζα τον είχε χρηματοδοτήσει με 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ακίνητο εκποιήθηκε για 710.000 ευρώ. «Από το συγκεκριμένο ποσό, η τράπεζα εισέπραξε 200.000 ευρώ καθώς τα υπόλοιπα πήγαν σε ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ».