Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Στην καλύτερη περίπτωση, στα περυσινά επίπεδα και με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, θα κινηθούν οι αφίξεις Βρετανών τουριστών το 2011 στην Κρήτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξενοδόχων και διευθυντών ξενοδοχείων, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου που ολοκληρώθηκε χθες.

Ο εμπορικός διευθυντής της Aldemar, Βασίλης Φραγκουλάκης, είπε στην “Π”: “Είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε εικόνα, αλλά τα πρώτα στοιχεία δεν μπορούν να θεωρηθούν ενθαρρυντικά, παρότι θα είναι σχετικά εύκολο να ξεπεραστούν τα φετινά αρνητικά νούμερα. Οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής συνδυαστικά με τις προσφορές θα συνεχιστούν, ίσως και πιο έντονα, αφού δυστυχώς έχει περάσει στο καταναλωτικό κοινό ότι εάν δεν πάρει κάποιο είδος προσφοράς, δεν κάνει καλή κράτηση. Αυτό αναπόφευκτα θα επιφέρει μείωση της μέσης τιμής”.

Σύμφωνα με τον Β. Φραγκουλάκη, στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μείωση προκρατήσεων από τους μεγάλους τουρ οπερέιτορς, ενώ αντίθετα, οι προκρατήσεις είναι ακόμα αυξημένες από μικρότερους τουρ οπερέιτορς, αλλά και τουριστικούς οργανισμούς που κάνουν κρατήσεις μέσω Ιντερνετ, το οποίο κερδίζει με αλματώδεις ρυθμούς έδαφος, στην διεθνή τουριστική αγορά.

Ο Γιάννης Οικονόμου, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, είπε στην “Π”: “Δεν είμαστε αισιόδοξοι και δεν περιμένουμε αύξηση κρατήσεων από την βρετανική αγορά. Ελπίζουμε να κινηθούμε στα περυσινά επίπεδα και ελπίζουμε και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ νωρίς ακόμα να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, για το πως θα κινηθεί του χρόνου η βρετανική αγορά”.

“Τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο για τις αφίξεις των Βρετανών τουριστών”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Δημήτρης Κουμπαράκης, ο οποίος σχολίασε: “Αυτό που διαπίστωσα στην έκθεση του Λονδίνου, είναι ότι ήταν πιο υποτονική από άλλες χρονιές. Προσωπικά, αισιοδοξώ ότι η κίνηση του χρόνου θα είναι καλύτερη από την περυσινή, γιατί η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν αύξηση στις τιμές τους ενώ εμείς δεν κάναμε αυξήσεις και θεωρώ ότι οι τιμές μας θα είναι στα φετινά επίπεδα, ίσως και λίγο χαμηλότερες”.

Στην Ελλάδα η τουριστική αγορά της Βρετανίας είναι η δεύτερη σημαντικότερη μετά τη γερμανική. Στο εξάμηνο φέτος, οι αφίξεις από τη Βρετανία εμφάνιζαν πτώση κατά 11% φθάνοντας σε 573.462 από 610.477 το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν η συνολική πτώση των αφίξεων στη χώρα μας έφτανε στο 5,4%. H τουριστική αγορά της Βρετανίας είναι η σημαντικότερη για την Ισπανία. Αλλά κι εκεί, παρά την αύξηση κατά 0,8% στις συνολικές αφίξεις στο εννεάμηνο, οι αφίξεις από τη Βρετανία σημείωσαν μείωση 6,6%. Στην Κύπρο, στο εννεάμηνο, οι αφίξεις από τη Βρετανία εμφάνισαν πτώση κατά 5,9%, όταν οι συνολικές αφίξεις παρουσίαζαν αύξηση 1,3%. Αντίθετα, στην Τουρκία οι αφίξεις από τη βρετανική αγορά -που είναι η τρίτη σημαντικότερη- εμφάνιζαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 11,6% στο εννεάμηνο φθάνοντας τα 2.314.503.

Οι Βρετανοί θα περιορίσουν τα ταξίδια τους

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η World Travel Market, οι Βρετανοί θα περιορίσουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Σε δείγμα 1.000 ατόμων οι οποίοι πήγαν διακοπές αυτό το καλοκαίρι, ποσοστό 45% δήλωσε ότι η αύξηση του αεροπορικού φόρου από την 1η Νοεμβρίου θα τους ωθήσει σε μείωση των ταξιδιών τους στο εξωτερικό. Ενας στους δέκα, μάλιστα, δήλωσε ότι λόγω της αύξησης των φόρων δεν θα ταξιδέψει καθόλου για διακοπές στο εξωτερικό.