Του Κώστα Μπογδανίδη

Ο Σταύρος Αρναουτάκης και ο Γιάννης Κουράκης «καθάρισαν» τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή, αλλά τα…δύσκολα αρχίζουν τώρα! Και το γνωρίζει τόσο ο αιρετός περιφερειάρχης όσο κι ο επανεκλεγείς δήμαρχος Ηρακλείου καθώς το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αυτοδιοίκηση με τον ʽΚαλλικράτηʼ και με τη δεδομένη οικονομική συγκυρία μόνο ξεκάθαρο δεν είναι.

Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας που θέλουν μια σειρά από προεδρικά διατάγματα, η σχέση με τον κρατικό διοικητή, το οικονομικό πεδίο, τα στεγαστικά ζητήματα είναι μερικές από τις προτεραιότητες που πρέπει να προωθήσει ο κ.Αρναουτάκης.

Αντιστοίχως ο κ.Κουράκης στο νέο ʽκαλλικρατικόʼ δήμο έχει τώρα και νέες αρμοδιότητες που δεν συνοδεύονται από πόρους, έχει μια...χαώδη ενδοχώρα και φυσικά να τακτοποιήσει μια σειρά από θεσμικά και ουσιαστικά ζητήματα που προκύπτουν με το νέο Ηράκλειο.

«Όλοι αυτοί είναι έξυπνοι άνθρωποι και θα τα βρουν. Άλλωστε δεν εξαρτώνται από εκείνους μόνο. Θα τα βρουν. Εκείνο που θα τους δυσκολέψει είναι η διαχείριση του πολιτικού προσωπικού που ανεδείχθη από αυτές τις εκλογές. Ο καθένας τους έχει μερικούς μικρούς…υπουργούς να παλέψει!», είπε στην «Π» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και με τους δύο. Και είναι αλήθεια ότι στην πορεία αυτό που θα προκύψει ίσως ως μείζον ζήτημα είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

“Εκ των πραγμάτων όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες και κυρίως όσοι εκλέγονται θεωρούν ότι πρέπει να αξιοποιούνται. Έχουν φιλοδοξίες και δεν το κρύβουν. Μερικοί ονειρεύονται ήδη ότι είναι βουλευτές και υπουργοίʼ αναφέρει ο ίδιος.

Και είναι αλήθεια ότι ο κ.Αρναουτάκης έχει στον συνδυασμό του 31 εν δυνάμει…μικρούς ή μεγάλους βουλευτές, ο δε Κουράκης 35…εκκολαπτόμενους πολιτευτές. Ποιον να πρωτοαξιοποιήσουν;

Ποιος να πρωτοπάρει θέσεις; Είναι ένα θέμα το οποίο μεγιστοποιείται με δεδομένο ότι κάποιοι σύμβουλοι ήδη διαδίδουν ότι έχουν εξασφαλίσει υπόσχεση για αξίωμα. Τους δόθηκε υπόσχεση ή έτσι τουλάχιστον κατάλαβαν;

Οι θέσεις

Σε αυτή τη δύσκολη προσέγγιση -από 1ης Ιανουαρίου- οι κ.Αρναουτάκης και Κουράκης ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Εκείνο όμως που είναι πλεονέκτημα για τον ένα είναι μειονέκτημα για τον άλλο και τούμπαλιν.

Ο ένας, ο περιφερειάρχης, δεν έχει πολλές θέσεις να μοιράσει αφού ήδη οι πιο σημαντικές είναι “καπαρωμένες” από τους 4 “διορισμένους” αντιπεριφερειάρχες , θα δώσει μόνο 3 θέσεις αντιπεριφερειαρχών ακόμη ενώ σημαντική είναι και η θέση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου.

Μαζί με τους κ. Κουκιαδάκη, Καστρινάκη, Λιονή και Βουλγαράκη θα τοποθετηθούν ακόμη τρεις ʽθεματικοί” αντιπεριφερειάρχες. Σίγουρα ο ένας θα είναι από το Ηράκλειο, ο άλλος από τα Χανιά και μάλλον κυκλικά ένας από Λασίθι-Ρέθυμνο. Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι ο πρόεδρος θα είναι από το Ηράκλειο για να είναι κοντά με τον περιφερειάρχη.

Αλλά αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 27 σύμβουλοι μένουν χωρίς θέσεις. Είναι και καλό και κακό καθώς όπως λένε στο περιβάλλον του Αρναουτάκη «θάνατος με πολλούς θάνατος δεν λογάται»…

Οι 27 δεν θα φωνάζουν αφού διαπιστώνουν ότι οι θέσεις είναι λίγες. Εξαρτάται όμως ποιοι θα είναι αυτοί οι 27. Διότι μέσα στο Συμβούλιο υπάρχουν μεγάλα ονόματα όπως ο κ. Σαρρής (πρώην υπουργός), εκλεγμένοι με τεράστιο αριθμό σταυρών (Θεανώ Βρέντζου), έμπειρα στελέχη όπως οι Γ. Αλεξάκης (5 φορές εκλεγμένος), Πιτσούλης, Μαρής, Ξωμεριτάκης, Δασκαλάκη, Μαν.Αλεξάκης, Λαδωμένος, Ξυλούρης, αλλά και νέοι με δύναμη πλέον και φιλοδοξίες όπως η κ. Κουτεντάκη, ο κ. Ζαμπετάκης, η κ. Μανασάκη, ο κ. Κοκολάκης κα.

Ήδη στον χώρο συζητείται ότι η καλύτερη περίπτωση για να γίνει πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου είναι ο Δ.Σαρρής που συνδυάζει την πείρα και την γνώση και δύσκολα κάποιος θα έχει αντίρρηση.

Ακόμη και ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης με τον οποίο παλιότερα είχαν πολιτική κόντρα, δύσκολα θα έβαζε βέτο σε μια τέτοια επιλογή.

Για τον αντιπεριφερειάρχη από το Ηράκλειο συζητείται όπως είναι επίσης φυσικό το όνομα της Θεανώς Βρέντζου η οποία πιθανώς θα χτυπήσει αργότερα και βουλευτική έδρα και εάν τη θέλει την συγκεκριμένη θέση δύσκολα δεν θα την πάρει. Βέβαια στο δήμο Ηρακλείου δεν είχε διεκδικήσει θέση ευθύνης και λόγω της δουλειάς της (στα ΣΜ Χαλκιαδάκη) αλλά τώρα τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει.

Στο δήμο

Από την πλευρά του κ.Κουράκη οι θέσεις είναι περισσότερες, αλλά και οι φιλοδοξούντες! Πολλές θέσεις σημαίνει ότι μένουν λιγότεροι απʼέξω που θα έχουν κάθε λόγο να φωνάζουν περισσότερο!

Ο δήμαρχος έχει να μοιράσει στο νέο καλλικρατικό δήμο 9 αντιδημαρχίες, θέσεις στην κοινωφελή επιχείρηση, θέσεις στη ΔΕΥΑΗ, στα ΚΑΠΗ, στους παιδικούς σταθμούς – σχεδόν 15 πόστα ευθύνης χωρίς να υπολογίζουμε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που θα είναι έκπληξη εάν δεν είναι και πάλι ο Δ.Καρατζάνης(είναι από τους λίγους στενούς συνεργάτες του που απέμειναν).

Οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι 35 από τους οποίους σχεδόν οι μισοί είναι παλιοί και οι περισσότεροι θεωρούν υποχρέωση του δημάρχου να τους έχει αντιδημάρχους ή προέδρους, ενώ και οι νέοι που μπήκαν τώρα έχουν βλέψεις, έχουν γνώσεις, έχουν διάθεση και απαιτήσεις.

Συν το γεγονός ότι μπήκαν στο δημοτικό συμβούλιο δύο εν ενεργεία δήμαρχοι (Σισαμάκης, Μπολάκης) που εύλογο είναι να θεωρούν ότι πρέπει να αναλάβουν πόστο!

Όλα αυτά θα αποτελέσουν πονοκέφαλο για το δήμαρχο που ξέρει ότι θα βρει μπροστά του και τις πιέσεις και τις γκρίνιες. Βέβαια κάποιος θα παρατηρήσει ότι είναι συνηθισμένος, αλλά τώρα τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πολύ χειρότερα.