Του Κώστα Μπογδανίδη

Συζήτηση με τους νέους, χαλαρή βόλτα και καφεδάκι στο κέντρο περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου ο οποίος θα έρθει το πρωί στο Ηράκλειο σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους τοπικούς υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός, που χθες το βράδυ μίλησε στον Σπόρτινγκ, δεν μπόρεσε μέσα στην εβδομάδα να έρθει στην Κρήτη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, αλλά και διότι προτιμήθηκε να πάει σε άλλες, πιο “δύσκολες” περιοχές, όμως είχε ξεκαθαρίσει ότι θα έρθει και στο Ηράκλειο με σκοπό να τονώσει το “πολιτικό φρόνημα” των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια η σημερινή μέρα δεν επιτρέπει προεκλογικές περιοδείες και ομιλίες, αλλά κι αυτό το χαλαρό πρόγραμμα του Γ.Παπανδρέου πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ ότι θα βοηθήσει.
Ο κ.Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον γραμματέα του Κινήματος Μιχ.Καρχιμάκη, θα έρθει λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στο αεροδρόμιο όπου θα του γίνει υποδοχή από στελέχη και φίλους του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια και γύρω στις 12 ο κ.Παπανδρέου αναμένεται να φτάσει στο εκλογικό κέντρο των κ.Αρναουτάκη και Κουράκη όπου εκεί θα έχει στηθεί τραπέζι με νέους για να έχει την ευκαιρία ο πρωθυπουργός να συνομιλήσει μαζί τους. Στη συνέχεια θα κάνει μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το που και το πώς θα γίνει…
Πάντως η αναχώρηση του πρωθυπουργού έχει προγραμματιστεί για τις 2.30 το μεσημέρι.

Οι εκλογές

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό «Panorama» ο Πρωθυπουργός επεσήμανε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές, σε περίπτωση που το μήνυμα της εκλογικής αναμέτρησης της ερχόμενης Κυριακής δεν είναι θετικό για την κυβέρνηση.
«Αν οι ομάδες συμφερόντων που πλήξαμε με τις μεταρρυθμίσεις μας, πούνε "φτάνει, πρέπει να σταματήσουμε τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη", τότε δεν μου μένει παρά να απευθυνθώ σε όλο τον ελληνικό λαό», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη που τιτλοφορείται «Αν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει».
Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα του καταλογίζονται περί πολιτικής αστάθειας, ο κ. Παπανδρέου σχολιάζει: «Τι είναι πιο ασταθές; Μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ή μια κυβέρνηση που διαθέτει λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τις αλλαγές;».
«Πριν κάποιους μήνες αποφασίσαμε ότι η χρεοκοπία δεν είναι μια επιλογή. Για αυτό τον λόγο ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε σοβαρές περικοπές στις δαπάνες, στους μισθούς, στις σπατάλες. Είναι οδυνηρό, αλλά αναγκαίο», τονίζει εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός.
Στην ερώτηση «η χώρα είναι εκτός κινδύνου;», απαντά: «Ας το θέσουμε έτσι: είμαστε εκτός άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία για να μην το διακινδυνεύσουμε».
Αναφερόμενος στις περικοπές, ο δημοσιογράφος του Panorama, παρατηρεί: «Η συνταγή σας μοιάζει με εκείνη του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Δεν υπάρχουν, πλέον, διαφορές, ανάμεσα σε σοσιαλιστικές και συντηρητικές κυβερνήσεις;».
Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι δεν του αρέσει ο όρος λιτότητα, που χρησιμοποιεί ο Κάμερον και ότι προτιμά τη λέξη ευθύνη. «Και υπάρχουν τριών ειδών ευθύνες, συνεχίζει. Η πρώτη: μια καλύτερη διακυβέρνηση, δηλαδή, μια καλύτερη χρήση του δημόσιου χρήματος. Μια μελέτη υπολογίζει ότι αν η Ελλάδα καταπολεμούσε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά όπως κάνει η Σκανδιναβία, θα μπορούσε να έχει ένα συν 8% στο ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεύτερο: η ευθύνη μας πρέπει να είναι ίση. Οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν και οι φτωχοί να πληρώνουν λιγότερο. Η τρίτη ευθύνη, είναι η προστασία του περιβάλλοντος».
Εξηγώντας τις περικοπές στο δημόσιο τομέα, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως ήμασταν σε μια κατάσταση επικείμενης χρεοκοπίας και «έπρεπε να δωρίσουμε αίμα για να μπορέσει να επιζήσει ο ασθενής». «Πήραμε όσα λιγότερα χρήματα γινόταν από τους φτωχούς, συνταξιούχους και πολλά από τους πιο εύπορους εργαζόμενους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον η δημόσια γραφειοκρατία αλλά και ο ιδιωτικός τομέας Πρέπει να καταπολεμηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η φοροδιαφυγή. Αλλά δεν μπορούσαμε να το κάνουμε μέσα σε μόλις 2 μήνες. Αυτή, αν θέλετε, ήταν η πραγματική αδικία. Τώρα πρέπει να διορθωθεί», αναφέρει.
«Είναι αλήθεια ότι η Κίνα βοήθησε την Ελλάδα περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;», συνεχίζει στη συνέντευξη, ο δημοσιογράφος Πίνο Μπουνοτζιόρνο. Ο πρωθυπουργός απαντά ότι «η Κίνα παρενέβη σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή διότι επένδυσε δίνοντας εμπιστοσύνη στη χώρα, αγοράζοντας ομόλογα και χρηματοδοτώντας την ακτοπλοϊκή βιομηχανία, στον Πειραιά. Ήταν και ένα ισχυρό μήνυμα για το ευρώ και δεν θέλουμε να χάσει δύναμη, εξαιτίας των διεθνών κερδοσκόπων. Από εδώ μπορεί να ξεκινήσει μια νέα σχέση Κίνας-ΕΕ».
Σχολιάζοντας εν συνεχεία τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι στην αρχή δεν κατανόησαν τη φύση του προβλήματος. «Χρειαζόμασταν ένα στοπ στις κερδοσκοπίες και η Ένωση καθυστερούσε. Αλλά υπήρξε μια άλλη αρνητική παράμετρος: η Ελλάδα μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική μπάλα στα εσωτερικά πρωταθλήματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αυτό που συνέβη, όμως, δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά την κακή διαχείριση της πολιτικής».
Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ακόμη ότι το δάνειο που μας δόθηκε δεν έχει δωρεάν χαρακτήρα και ότι αν η Ελλάδα πετύχει, οι ευρωπαϊκές χώρες που μας βοήθησαν θα κερδίσουν και χρήματα».

Στο Σπόρτινγκ

Με το σύνθημα «Πάμε ξανά, πάμε μπροστά, δεν σταματάμε» ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκλεισε χθες βράδυ την προεκλογική περίοδο με ομιλία του στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις του οι πρόωρες εκλογές και για αυτό ζητεί ψήφο ευθύνης από κάθε πολίτη, προκειμένου να δοθεί μια καλή απάντηση στο δίλημμα αν συνεχίζουμε μπροστά με αλλαγές ή θα οπισθοχωρήσουμε σε περιπέτειες.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός δεν θα διστάσει αν συνεχιστεί η αντιπατριωτική, όπως τη χαρακτήρισε, απόπειρα υπονόμευσης της προσπάθειας της χώρας να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να αποφανθεί για το πως θα προχωρήσει η χώρα στο εξής.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι εκλογές αυτές είναι πρωτόγνωρες για δύο λόγους: πρώτον, γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνονται εκλογές για την ανάδειξη αιρετών περιφερειαρχών και δεύτερον, γιατί αυτές οι εκλογές γίνονται στο μέσο μιας τιτάνιας εθνικής προσπάθειας, όπως είπε, για τη χώρα. Δύο, τόνισε, είναι οι εθνικοί στόχοι που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και είναι ο στόχος της σωτηρίας της χώρας και ο στόχος της ανόρθωσής της. Και κατηγόρησε την αντιπολίτευση και κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπονομεύει αυτή την εθνική προσπάθεια και επιχείρησε να αλλοιώσει το νόημα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ποτέ δεν ανέλαβε θαρραλέα τις ευθύνες της για το σημείο που βρέθηκε η χώρα. Αντί για αυτό, όπως τόνισε, λιποτάκτησε για να αφήσει τη βόμβα να σκάσει στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Την κατηγόρησε, επίσης, ότι έχει το ρόλο του πρώτου βιολιού στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια ανακοπής της πορείας της χώρας προς τη σωτηρία.
Επίσης, την κατηγόρησε ότι ενώ η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο δουλεύει για τη σωτηρία της χώρας, η Νέα Δημοκρατία υπονόμευε σε αυτό το διάστημα και δηλητηρίαζε την ελληνική κοινωνία με διχαστικά συνθήματα και επικίνδυνα διλήμματα.