Του Κώστα Μπογδανίδη

ΗΡΑΕ έδωσε το “πράσινο φως” για την επένδυση-μαμούθ του ομίλου Κοπελούζου στην Κρήτη που “έχει δει στο νησί την… κότα με τα χρυσά αυγά”! Άλλωστε ο ίδιος ο Κοπελούζος εδώ και μήνες είχε χαρακτηρίσει το νησί… πράσινο και πρότυπο ανάπτυξης! Τα σχέδια της συγκεκριμένης εταιρείας μαζί με την ΤΕΡΝΑ, την γαλλική EDF και άλλες ξένες εταιρείες ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια!

Ο Όμιλος Κοπελούζου ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε συμφωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη ενός κολοσσιαίου έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με επίκεντρο και πάλι την Κρήτη. Πρόκειται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος 3.000 μεγαβάτ στο Σουέζ, προς εκμετάλλευση των μουσώνων της περιοχής, οι οποίες θα συνδεθούν μέσω γραμμών μεταφοράς και υποβρύχιου καλωδίου με τη μεγαλόνησο, σε μια φιλόδοξη επένδυση που υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά τα 1000 Μεγαβάτ με αιολικά πάρκα που εξασφάλισε η εταιρεία του Κοπελούζου αναμένεται να δοθεί άδεια και για την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που έχει στα σκαριά ανάλογο σχέδιο…Το πόσο εντυπωσιακές σε μέγεθος είναι αυτές οι επενδύσεις φαίνεται από το γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αδειοδότησε 3.400 MW ΑΠΕ, το οποίο αποτελεί το ένα τρίτο των αδειοδοτημένων έργων ΑΠΕ της προηγούμενης 15ετίας.

Το σχέδιο του Ομίλου Κοπελούζου προβλέπει την εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων στην Κρήτη και διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Το καλώδιο αυτό θα καταλήξει στην Πελοπόννησο και από εκεί η ενέργεια θα μεταφερθεί στην κεντρική Ελλάδα. Σε παράλληλη τροχιά κινείται και το σχέδιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με σημαντικές επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στην Κρήτη και διασύνδεση για τη μεταφορά ενέργειας με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Πέρα από τα μεγάλα ζητήματα χρηματοδοτήσεων οι ειδικοί λένε ότι οι δύο αυτές μεγάλες επενδύσεις μπορούν να συνυπάρξουν στην Κρήτη. Ταυτοχρόνως όμως επισημαίνουν ότι είναι μονόδρομος για τους δύο ομίλους να συνεργαστούν μεταξύ τους, ώστε να λύσουν με ενιαίο τρόπο το θέμα πώς θα γίνεται η έγχυση ενέργειας 2000 MW στο δίκτυο, δηλαδή να αντιμετωπίσουν για λόγους οικονομίας και βιωσιμότητας των προγραμμάτων τους το θέμα της διασύνδεσης, σε συνδυασμό με τους προγραμματισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, της ΡΑΕ και της ΔΕΣΜΗΕ. Επίσης υποστηρίζουν ότι στο στάδιο των μελετών είναι αναμενόμενο οι δύο όμιλοι να συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν πολλά θέματα πιθανών επικαλύψεων των δύο σχεδίων.



Ο Ομιλος Κοπελούζου



Τα σχέδια αυτά πάντως τα είχε αναγγείλει ο ίδιος ο Κοπελούζος καιρό τώρα όταν είχε ʽπατήσειʼ πάνω στα ενεργειακά προβλήματα του νησιού.



«Η αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση της Κρήτης σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους, αλλά ανεπαρκείς, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής οδηγούν σε συνεχείς διακοπές ρεύματος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικονομική ζημία, ειδικά κατά την περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης.

Επιπλέον, οι παλαιοί πετρελαϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, παρότι ιδιαίτερα ρυπογόνοι, είναι εγκατεστημένοι στα όρια του οικιστικού περιβάλλοντος όπως στα Λινοπεραμάτα και στα Χανιά, ενώ για τη λειτουργία τους έχουν επιβληθεί στο παρελθόν υψηλά πρόστιμα» τόνισε και ζητούσε την έγκριση «για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.002MW αντιμετωπίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τόσο την ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Το έργο έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προβλέπει απόλυτα αρμονική κατανομή των αιολικών πάρκων κατά μήκος του νησιού. Η τοποθέτηση τους θα γίνει σε δυσπρόσιτες βουνοκορφές, μακριά από περιοχές τουριστικού – πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων ικανοποιεί στο ακέραιο το σύνολο των κριτηρίων του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Επιπρόσθετα, έχει επιλεγεί η χρήση ανεμογεννητριών σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να εγκατασταθούν οι λιγότερες δυνατές ανεμογεννήτριες»

Στην πρόταση του ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ περιλαμβάνεται και η υλοποίηση ενός οράματος πολλών ετών, αυτού της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό θα γίνει μέσω υποβρύχιου καλωδίου που θα εκκινεί από την περιοχή Κισσάμου Χανίων, θα φτάνει στη Νεάπολη Πελοποννήσου και εν συνεχεία μια χερσαία γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος θα καταλήγει στο ΚΥΤ Αχαρνών Αττικής.

Το συγκεκριμένο έργο θα ωφελήσει πολλαπλά τόσο την Κρήτη, όσο και την Ελλάδα γενικότερα.

Πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα του έργου θα είναι:

- Η μακροπρόθεσμη εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.

- Η μόνιμη επίλυση των συνεχών διακοπών ρεύματος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς – τουριστικούς μήνες.

- Απαλλαγή από την λειτουργία των παλαιών και επιβλαβών για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων πετρελαϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

- Οι δήμοι και οι κάτοικοι των περιοχών όπου θα εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα θα ωφεληθούν οικονομικά. Αναλυτικότερα αναμένονται σημαντικά οικονομικά έσοδα της τάξης των ? 4 εκ. για τους δήμους ετησίως, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών στις οποίες πρόκειται να εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα, εκτιμάται ότι δεν θα πληρώνουν λογαριασμό ρεύματος στη ΔΕΗ.

- Ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης τόσο στο στάδιο κατασκευής του έργου όσο και στο στάδιο λειτουργίας των αιολικών πάρκων. Στη φάση κατασκευής του έργου εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 ντόπιοι εργαζόμενοι, ενώ θα αξιοποιηθούν και τοπικοί εργολάβοι για την εκτέλεση των έργων.

Σύμφωνα πάντα με τον όμιλο:

-Σε εθνικό επίπεδο θα προκύψει και οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των αερίων ρύπων. Με την υλοποίηση της επένδυσης, οι παλιοί, ανεπαρκείς και ρυπογόνοι πετρελαϊκοί σταθμοί θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία ενώ νεότεροι σταθμοί, όπως αυτός του Αθερινόλακκου, θα μετατραπούν σε σταθμούς με καύσιμο το φυσικό αέριο το οποίο θα καταφθάνει στην Κρήτη σε συμπιεσμένη μορφή (CNG). Ως εκ τούτου θα επέλθει σημαντική μείωση των αερίων ρύπων με αποτέλεσμα να μειωθεί το ύψος των προστίμων που θα υποχρεούται να καταβάλλει η ΔΕΗ σε ετήσια βάση. Επίσης, θα αποφευχθεί η εγκατάσταση θερμοηλεκτρικής μονάδας στην Κορακιά, για την οποία η ΔΕΗ θα δαπανούσε κεφάλαια ύψους ?500εκ.

-Επιπρόσθετα, θα υπάρξουν άμεσα οφέλη και στον τομέα του Τουρισμού λόγω της παγκόσμιας προβολής της Κρήτης ως του «Μεγαλύτερου Πράσινου Νησιού Παγκοσμίως», καθώς η παρουσία των αιολικών πάρκων θα προσελκύει τουρίστες και ερευνητές, και τους χειμερινούς μήνες, για να δουν και να μελετήσουν από κοντά τις εγκαταστάσεις, όπως γίνεται ήδη στα νησιά Σάμσο στη Δανία και Ουτσίρα στην Νορβηγία. Τέλος, η εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών πάρκων θα αποτελέσει και την βάση για την ίδρυση «Ενεργειακής Ακαδημίας Α.Π.Ε.» στην Κρήτη, ενώ και οι υπάρχοντες εκπαιδευτικοί φορείς της Κρήτης θα επωφεληθούν μέσω της σύνδεσης στην πράξη των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων με έργα αειφόρου ανάπτυξης.