Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Το νησί των λεπρών που έγινε θρύλος!

Κάτοικοι της περιοχής μιλούν για τη Σπιναλόγκα και την “ευλογημένη” συγγραφέα B. Χίσλοπ


Μισό και πλέον αιώνα από την απομάκρυνση και των τελευταίων χανσενικών από την Σπιναλόγκα, το νησί του πόνου και της οδύνης, επανέρχεται στο παγκόσμιο προσκήνιο χάριν σε μία Βρετανίδα συγγραφέα αλλά και μία τηλεοπτική υπερπαραγωγή που κάθε Δευτέρα βράδυ καθηλώνει τους Έλληνες μπροστά από τη μικρή οθόνη.

Η «ευλογημένη» πλέον για τους ντόπιους Βικτόρια Χίσλοπ συνέβαλε όσο κανείς άλλος ώστε η φήμη της Σπιναλόγκας και της Ελούντας να φθάσει μέχρι τα πέρατα της γης με τρόπο πρωτόγνωρο. Από τα βάθη των αιώνων η Σπιναλόγκα αποτελεί σύμβολο πολιτισμού. Ποιος όμως θα μπορούσε να φανταστεί ότι δεκαετίες αργότερα το νησί που έχει «εμποτιστεί» από πύρινα δάκρυα, θα άγγιζε τόσο πολύ τις ψυχές εκατομμυρίων ανά τον κόσμο.

Η Ελούντα δεν είναι «διψασμένη» από δόξα. Απεναντίας. Από το 1963 οπότε και ο Γουόλτ Ντίσνευ γυρίζει στην περιοχή «τα κρόσσια του φεγγαριού», μετέπειτα τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος κάθε καλοκαίρι κατέλυε στο αγαπημένο του τουριστικό θέρετρο, προσκαλώντας παράλληλα κορυφαίους ηγέτες (Γιάσερ Αραφάτ, Μιτεράν, Καντάφι) αλλά και τις πρόσφατες επισκέψεις προσωπικοτήτων του παγκόσμιου θεάματος (Μπραντ Πιτ-Αντζελίνα Ζολί, U2 και Lady Gaga), η Ελούντα έχει καταξιωθεί σε παγκοσμίου φήμης τουριστικό προορισμό, αποκτώντας το δικό της brand name.

Το «νησί» όμως της Βικτόριας Χίσλοπ αλλά και η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου που έχει γίνει μπεστ-σέλερ σε δεκάδες χώρες, αποτέλεσαν τον καλύτερο πρεσβευτή για την τουριστική προβολή της περιοχής.