Της Κατερίνας Μυλωνά

Με... κουβέρτες θα πηγαίνουν τον ερχόμενο χειμώνα οι μαθητές στα σχολεία της χώρας αφού οι σχολικές επιτροπές θα αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και το πετρέλαιο θέρμανσης! Το υπουργείο Παιδείας, στο γενικότερο πλαίσιο των περικοπών, έχει μειώσει κατά το ήμισυ τα χρήματα που δίνονται στις σχολικές επιτροπές, οι οποίες έχουν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

Το θέμα συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση που είχε η υπουργός Παιδείας με την ΟΛΜΕ. Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα και ανέφερε απλά πως η υφυπουργός είναι σε επαφή με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών για το θέμα.Στο μισό η χρηματοδότηση

Ο κ. Παντελής Ρυακιωτάκης, πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας και προϊστάμενος όλων των σχολικών επιτροπών εμφανίζεται προβληματισμένος λόγω της μείωσης που έχει σημειωθεί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα χρήματα, ακόμα και πριν από τις περικοπές, δεν αρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων. Την περασμένη σχολική χρονιά, ο δήμος Ηρακλείου εισέπραξε 2.400.000 ευρώ σε τέσσερις δόσεις των 600.000 ευρώ. Φέτος, έχει λάβει, μέχρι στιγμής, μια δόση των 320.000 ευρώ και την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να μοιραστεί στις σχολικές επιτροπές η δεύτερη δόση των 380.000 ευρώ. Τα χρήματα είναι ελάχιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι από την πρώτη δόση, τα 80.000 με 90.000 ευρώ δόθηκαν κατευθείαν στη ΔΕΗ! Οι σχολικές επιτροπές καλούνται να πληρώσουν όλους τους λογαριασμούς των σχολείων, αναλαμβάνουν τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και καταβάλλουν το ΙΚΑ των καθαριστριών. «Η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών είναι για μας ένας πονοκέφαλος, κινούμαστε σε ασφυκτικο πλαίσιο», αναφέρει και προσθέτει πως οι επιτροπές αλλά και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων κατανοούν τη θέση στην οποία βρίσκεται η δημοτική επιτροπή παιδείας, η οποία προσπαθεί να μοιράσει δίκαια τη χρηματοδότηση που λαμβάνει αφού ιεραρχήσει τις ανάγκες του κάθε σχολείου, τις οποίες προσπαθεί να ικανοποιήσει. Ο κ. Ρυακιωτάκης αναφέρει πως είναι πολύ σημαντική η συμβολή των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι προσφέρουν τα μέγιστα για τις ανάγκες των σχολείων.