Σύμβολο πολιτισμού αλλά και μιας πανάρχαιας παράδοσης αποτελεί ο πλάτανος στο Κρασί, που μετρά πάνω από μία χιλιετία ζωής, όπως τονίζει η ιστορικός αρχαιολόγος- εκπρόσωπος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη στη Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική, κ. Γιούλη Ιεραπετριτάκη.

Η κ. Ιεραπετριτάκη μένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, κατάγεται, όμως, από το Κράσι, το οποίο επισκέπτεται τακτικά. “Μεγάλωσα γύρω από τον πλάτανο, με τις παραδόσεις, τις διηγήσεις των κατοίκων για όσα εξελίσσονταν γύρω από αυτόν”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την πληγώνει το γεγονός ότι το ιστορικό αυτό δέντρο δεν έχει τύχει της φροντίδας που του αρμόζει και χρήζει άμεσης προστασίας. Είναι πολύ απλά όσα χρειάζεται για να διασωθεί και να εξακολουθεί να κοσμεί την περιοχή. Σύμφωνα με την ίδια, έχουν γίνει έργα ανάπλασης από το δήμο Ηρακλείου που λειτούργησαν εις βάρος του δέντρου, όπως η επίστρωση με μπετόν που κρύβει μέρος από τον κορμό του πλατάνου, που αποτελεί και το πιο «μαγικό» κομμάτι του. Το δέντρο χρειάζεται, απλώς, συνεχές και σταθερό πότισμα, αεραγωγούς και να απομακρυνθεί το μπετόν από τον κορμό του.

Κίνημα προστασίας

Το τελευταία διάστημα κάτοικοι του χωριού αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έχουν κινητοποιηθεί για να διασώσουν τον ιστορικό πλάτανο. Συνολικά, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1200 υπογραφές από άτομα που ζητούν να ληφθούν μέτρα για την προστασία του δέντρου. «Η προσπάθειά μας αποσκοπεί στην προστασία του δέντρου, που αποτελεί το τέταρτο μεγαλύτερο δέντρο της Ευρώπης», τονίζει η κ. Ιεραπετριτάκη. Σημειώνει, ακόμα, πως ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελεί «όπλο» για μικροπολιτικά συμφέροντα αλλά θα πρέπει να στηρίζεται στις πλάτες όλου του κόσμου. Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία έχουν στείλει και μια σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος και απάντησε θετικά στην όλη προσπάθεια.

Η κ. Ιεραπετριτάκη κρούει των κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πλατάνου και τονίζει ότι τα μέτρα προστασίας του πρέπει να ληφθούν αμέσως, «βρισκόμαστε στην έσχατη στιγμή. Είναι πολύ ωραίο το δέντρο να ανακηρυχθεί φυσικό μνημείο αλλά θα είναι κενό γράμμα αν δεν παρθούν μέτρα προστασίας του», τονίζει. Προσθέτει, ακόμα, πως «μόνο έτσι θα αναδειχθεί και θα συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής αλλά και πόρο ανάπτυξης για το Κράσι αν καταστραφεί θα καταστραφεί και το χωριό».

Ο πλάτανος αποτελεί για τους κατοίκους του χωριού ένα σύμβολο μιας πανάρχαιας εποχής, όταν οι άνθρωποι λατρεύαν τα δέντρα, και μιας παράδοσης που έχει βαθιές τις ρίζες της στο χρόνο.