Ρεπορτάζ Αννα Κωνσταντουλάκη Ειρήνη Καρκανάκη

Ο “γολγοθάς” στα ραντεβού του ΙΚΑ

Απίστευτη η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων


Τον ένα μήνα τουλάχιστον, φθάνει η αναμονή για ιατρικά ραντεβού, ακόμη και για μια απλή αιματολογική εξέταση στο ΙΚΑ Ηρακλείου. Εκατοντάδες ασφαλισμένοι, ταλαιπωρούνται καθημερινά, ενώ πολλοί γιατροί και άλλο προσωπικό, συνταξιοδοτείται ή λήγει η σύμβασή του, φεύγει αλλά δεν αντικαθίσταται, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις αυτές να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Ιδρύματος.

Ο Κώστας Τερζάκης, αναπληρωτής διευθυντής του ΙΚΑ στο Ηράκλειο είπε στην “Π” ότι λόγω του μεγάλου φόρτου, η αναμονή είναι σημαντική για ραντεβού. Ετσι, το ραντεβού με καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, παθολόγο, κλείνεται μετά τις 12 Οκτωβρίου, το ραντεβού στο μικροβιολογικό τμήμα μετά τις 11 Οκτωβρίου, ενώ τα ραντεβού με δερματολόγο είναι από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός ώστε να εξυπηρετούνται καθημερινά τουλάχιστον 10 επείγοντα περιστατικά εκτός ραντεβού, που αφορούν εγκύους, καρκινοπαθείς κλπ.

Ο κ. Τερζάκης, σημείωσε ακόμη, ότι οι περισσότεροι γιατροί γράφουν φάρμακα εκτός ραντεβού, για να μετριάσουν την ταλαιπωρία του κόσμου, ενώ είπε ότι το ΙΚΑ πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με προσωπικό.



Δραματικές ελλείψεις προσωπικού

“Στο Ιδρυμα, έχουμε τραγικές ελλείψεις προσωπικού”, είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ, Πολυχρόνης Λουμπάκης, ο οποίος σημείωσε: “Υπάρχουν γιατροί που συνταξιοδοτούνται και άλλοι που φεύγουν γιατί λήγει η σύμβασή τους. Αυτή την περίοδο φεύγουν ή θα φύγουν τουλάχιστον 10 άτομα, παθολόγοι, καρδιολόγοι, χειρούργοι, φυσίατροι κ.λ.π. Εχουμε επίσης σοβαρές ελλείψεις στο μικροβιολογικό τμήμα, αφού φεύγουν λόγω συνταξιοδότησης πολλές παρασκευάτριες, οι οποίες δεν αντικαθίστανται μέχρι τώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κόσμος να πρέπει να περιμένει μέχρι και ένα μήνα για μια εξέταση αίματος”.

Σύμφωνα με τον κ. Λουμπάκη, το ΙΚΑ πρέπει να στελεχωθεί άμεσα με 15 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.