
Ντόρα - Καρατζαφέρης διεμβολίζουν τη ΝΔ!
Με στόχο τον Σαμαρά και την ήττα στις εκλογές
Αυτή την εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει η παρτίδα του…σκληρού πόκερ που έχει παιχτεί γύρω από τις υποψηφιότητες στην Περιφέρεια Κρήτης καθώς όλοι οι εναπομείναντες ʽπαίκτεςʼ (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, Ντόρα Μπακογιάννη) θα ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Ο κ.Παπανδρέου όπως έχει δεσμευτεί θα ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο 3-5 Σεπτεμβρίου τα ονόματα των υποψηφίων περιφερειαρχών-μεταξύ αυτών και εκείνου του υποψηφίου για την Κρήτη- και φυσικά το ίδιο θα κάνει και η κ.Μπακογιάννη η οποία πλέον, αφού φανερά στοχεύει να διεμβολίσει τη ΝΔ, δεν έχει άλλα περιθώρια! Όλα δείχνουν πάντως ότι η πρώην υπουργός άλλαξε γραμμή πλεύσης και θέλει υποψήφιο από την ανατολική Κρήτη προκρίνοντας τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, την υποψηφιότητα του κ.Γιάννη Μανουρά στον οποίο και πρότεινε να είναι υποψήφιος αν και ο ίδιος δεν έχει δηλώσει μέχρι σήμερα ότι εγκαταλείπει τη ΝΔ και προσχωρεί στο υπο ίδρυση κόμμα της κας Μπακογιάννη.
Ο κ.Μανουράς απέφυγε να κάνει δηλώσεις όταν η “Π” του ζήτησε να μιλήσει για την πρόταση αυτή, αλλά επιβεβαίωσε την πρόταση και ότι “τη σκέφτεται”. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα αποφασίσει τι πρόκειται να πράξει, αλλά είναι μάλλον κοντά στο να το πάρει απόφαση!
Έτσι κι αλλιώς οι μέρες είναι πια μετρημένες και μετρούν αντίστροφα για τα κόμματα , αλλά και για τα εκκολαπτόμενα κόμματα, όπως αυτό που θέλει να δημιουργήσει η κ.Μπακογιάννη. Πρώτος άνοιξε τα χαρτιά του ο Αντώνης Σαμαράς που παρουσίασε την υποψηφιότητα του κ.Πλακιωτάκη. Μια υποψηφιότητα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς η αντίδραση Μαρκογιαννάκη ήταν η αιτία της διαγραφής του. Κι όλα έδειχναν ότι ο πρώην υπουργός θα είναι ο ʽεκλεκτόςʼ της κ.Μπακογιάννη. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δεν τον είχαν ψηλά σε δημοφιλία, στην ανατολική Κρήτη προκλήθηκαν αντιδράσεις λόγω της γνωστής του εμπλοκής στα επεισόδια με τους αγρότες και στο στρατόπεδο της κ.Μπακογιάννη επικράτησαν δεύτερες σκέψεις. Ακούστηκαν διάφορα ονόματα όπως του κ.Αρχοντάκη, αλλά εκείνος επιμένει να διεκδικήσει το δήμο Χανίων και δεν θέλει να ακούσει για Περιφέρεια!
Στις συναντήσεις με τους συνεργάτες της η κ. Μπακογιάννη άκουσε με ικανοποίηση την ιδέα να προταθεί στον κ.Μανουρά να είναι υποψήφιος. Και τούτο διότι η κ.Μπακογιάννη γνωρίζει πολύ καλά την οικογένεια Μανουρά η οποία συνδέεται με κουμπαριά με την οικογένεια Μητσοτάκη.
Η πρόταση της κ.Μπακογιάννη ήταν…κεραυνός για τον κ.Μανουρά και την οικογένειά του. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έγινε οικογενειακό συμβούλιο στο οποίο εκφράστηκαν διάφορες απόψεις κι ενστάσεις (θυμίζουμε ότι ο αδερφός του Γιάννη Μανουρά, ο Αριστείδης είχε υποστηρίξει τον Αντ.Σαμαρά στην εσωκομματική διαδικασία) , αλλά ξεκαθάρισαν όλοι ότι ʽεάν το αποφασίσει θα είναι στο πλευρό τουʼ.
Οι στενοί συνεργάτες της κ.Μπακογιάννη λένε πάντως ότι με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μανουρά κερδίζουν πολλά:
-Την στήριξη των δικών του από το Ηράκλειο και την ανατολική Κρήτη
-Το διεμβολισμό της ΝΔ καθώς η οικογένεια Μανουρά έχει υψηλό βαθμό διείσδυσης(με κουμπαριές κλπ) σε αυτό τον χώρο, αλλά κυρίως έχει πρόσβαση σε μεγάλες οικογένειες.
-Την καλή σχέση με τη δυτική Κρήτη που έτσι κι αλλιώς η οικογένεια Μητσοτάκη θεωρεί ότι έχει μεγάλη δύναμη σε σχέση με Ηράκλειο και Λασίθι.
Από την πλευρά της ΝΔ πάντως απέφευγαν να σχολιάσουν ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ.Μανουρά λέγοντας ότι ανήκει ακόμη στο κόμμα και τόνιζαν ότι εάν εκδηλωθεί θα αντιμετωπιστεί.
Στόχος ο Σαμαράς
Πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο πάντως για “μυστικό σχέδιο” Ντόρας - Καρατζαφέρη για τον διαμβολισμό της ΝΔ με στοχο να πληγεί ο κ. Σαμαράς. Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύονται από τις κινήσεις που κάνουν τόσο σε επίπεδο τακτικής, όσο και στην επιλογή των υποψηφίων σε συγκεκριμένες περιφέρειες και δήμους. Στόχος των δύο είναι να αποτύχουν οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας που αποτελούν προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά, ώστε το βράδυ των εκλογών να χρεωθεί ο ίδιος το κόστος της ήττας.
Πιο συγκεκριμένα, οι προσπάθειες Ντόρας - Καρατζαφέρη θα εστιασθούν καταρχάς στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ο κ. Σαμαράς αναλαμβάνοντας μεγάλο “ρίσκο” επέλεξε για υποψήφιο τον Β. Κικίλια. Από την επομένη κιόλας τόσο η κα Μπακογιάννη όσο και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ξεκίνησαν έναν “ύπουλο πόλεμο” αμφισβητώντας με δηλώσεις τους τις ικανότητες του κ. Κικίλια, αν εκλεγεί, να διαχειριστεί τις τύχες της περιφέρειας.
Με τον ίδιο τρόπο κινούνται και στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η μεν Ντόρα ζήτησε από στελέχη που είναι της επιρροής της να μην μπουν στο συνδυασμό του Κ. Γκιουλέκα, έτσι ώστε να αποδυναμωθεί η υποψηφιότητά του. Με τον τελευταίο η κα Μπακογιάννη έχει “ανοιχτούς λογαριασμούς” από τις εσωκομματικές εκλογές αφού είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Σαμαρά. Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης χωρίς να προβάλει σοβαρούς λόγους, αρνείται να στηρίξει τον κ. Γκιουλέκα, που είναι νέος και άφθαρτος πολιτικά, ενώ την ίδια στιγμή προσφέρει την στήριξή του στον Π. Ψωμιάδη που θεωρείται “παρωχημένος”.
Επίσης στον Πειραιά ο Γ. Καρατζαφέρης έσπευσε να στηρίξει τον Π. Μαντούβαλο και το ίδιο θα κάνει και η Ντόρα αν όχι δημόσια σίγουρα παρασκηνιακά. Στην Κρήτη ο στόχος και των δύο είναι ο υποψήφιος της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκης να έρθει τρίτος. Η Ντόρα το θεωρεί “ζήτημα ζωής και θανάτου” και δηλώνει αποφασισμένη να “οργώσει” την Κρήτη μέχρι να το πετύχει. “Αν έκανε τον ίδιο αγώνα και στις εθνικές εκλογές, η ΝΔ θα είχε πάει πολύ καλύτερα”, λένε ειρωνικά παράγοντες της Ρηγίλλης. Η “συμφωνία” περιλαμβάνει και την Περιφέρεια Πελοποννήσου όπου στόχος του “διδύμου” είναι όχι μόνο να ηττηθεί ο υποψήφιος της ΝΔ Δ. Δράκος, αλλά να εκλεγεί ο Π. Τατούλης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έσπευσε να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Τατούλη ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν δημόσια ή παρασκηνιακά και βουλευτές της ΝΔ που πρόσκεινται στην Ντόρα. Ηδη η φίλη της η Ελσα Παπαδημητρίου, μπήκε σημαιοφόρος...
Το ΠΑΣΟΚ
Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει…γενέθλια και εκλογική εξόρμηση στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στις 3, 4, και 5 Σεπτεμβρίου.
* Την πρώτη μέρα στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα κάνει τον απολογισμό της εννιάμηνης πορείας της κυβέρνησής του και θα χαράξει τους στόχους της επόμενης περιόδου, που περιλαμβάνει ορισμένους κρίσιμους σταθμούς, με κυριότερο όλων τις τοπικές εκλογές.
*Τη δεύτερη μέρα θα διεξαχθούν συζητήσεις για την Παιδεία, την Ανάπτυξη, την Υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση, το κοινωνικό κράτος και το πολιτικό σύστημα. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους συνεργάτες του να προσκληθούν και ξένοι ειδικοί, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα ανταποκριθούν.
*Την τρίτη μέρα θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο με διευρυμένη σύνθεση (1.000 άτομα) με μοναδικό αντικείμενο τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τότε θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι για τις περιφέρειες και μεγάλους δήμους.

