Του Γιάννη Ζωράκη

Σήμερα «εκπνέει» η προθεσμία των υποψήφιων δημάρχων για το δήμο Μαλεβιζίου να καταθέσουν επίσημα τις θέσεις τους στη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με τον νέο δήμο.

Μετά από πέντε ημέρες διαβουλεύσεων και συζητήσεων, οι υποψήφιοι θα καθίσουν για μια ακόμα φορά στο ίδιο τραπέζι με στόχο να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα υποψηφιότητας δημάρχου.

Υπενθυμίζεται, πως μετά από πρόσκληση του γραμματέα της Νομαρχιακής Μιχάλη Παπαδάκη, οι υποψήφιοι δήμαρχοι για το δήμο Μαλεβιζίου, είχαν συναντηθεί την προηγούμενη Τρίτη με σκοπό να διευθετήσουν το θέμα της υποψηφιότητας για να μην υπάρξουν εσωτερικά «αντάρτικα». Η συνάντηση όμως είχε αποβεί άκαρπη, αφού οι υποψήφιοι δεν συμφώνησαν ούτε σε προκριματικές εκλογές, αλλά ούτε και σε δημοσκόπηση. Παρʼ όλα αυτά είχαν ζητήσει μια πίστωση χρόνου να επεξεργαστούν τις προτάσεις, δεσμευόμενοι πως θα δώσουν τελικές απαντήσεις στη Νομαρχιακή σήμερα.

Στη σημερινή συνεδρίαση βέβαια, υπάρχουν κάποια διαφοροποιημένα δεδομένα, τα οποία ενδέχεται κάπως να ξεκαθαρίσουν το “ομιχλώδες” τοπίο.

Πρώτη και ουσιαστικότερη διαφορά είναι πως ο υποψήφιος Ηρακλής Πυργιανάκης, αποφάσισε να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της κούρσας για τη δημαρχία, με γραπτή ανακοίνωση του που κοινοποίησε χθες, στην οποία περιλαμβάνονται καταγγελίες για τη δράση συνυποψηφίων του, αλλά και αιχμές για τις διαδικασίες του Κινήματος. Ο Μπάμπης Κουτσογιάννης παράλληλα, έχει κάνει γνωστό στη Νομαρχιακή πως δεν συνεχίζει στη διεκδίκηση της δημαρχίας, αλλά προσχωρεί στον συνδυασμό του Κώστα Μαμουλάκη.

Σε σχέση με τις κινήσεις των υπολοίπων υποψηφίων, ο νυν δήμαρχος Γαζίου Γιώργος Μαρκογιαννάκης, έχει κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως θα κατέβει με συνδυασμό στις εκλογές του Νοέμβρη ακόμα κι αν δεν λάβει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ συνδυασμό ετοιμάζει κι ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κ. Μαμουλάκης.

Ερωτηματικό παραμένει παράλληλα το τι θα κάνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, Γιώργος Ζερβός, Μανώλης Ξενικάκης, Βασίλης Ξημέρης και Σταύρος Χαλκιαδάκης, που σε κάθε περίπτωση κινούνται σε “ρυθμούς εκλογών”.

Η κατάσταση έχει δημιουργήσει “εσωτερικές αναταράξεις” στο ΠΑΣΟΚ, τόσο κεντρικά, όσο και τοπικά, αφού είναι ορατό το ενδεχόμενο στον νέο δήμο Μαλεβιζίου οι υποψηφιότητες του κινήματος να είναι ακόμα και τρεις ή περισσότερες. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο πρόκειται στην περίπτωση που επαληθευτεί να αποτελέσει ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, κάτι που τα στελέχη του κινήματος σε κάθε περίπτωση απεύχονται. Οι ελπίδες της Νομαρχιακής μάλιστα στηρίζονται στη σημερινή συνεδρίαση όπου υπάρχει η πεποίθηση πως τελικά θα μπορέσει να επικρατήσει η λογική, ώστε να μην συντηρηθούν εσωκομματικές διαμάχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες παράλληλα, στελέχη του κόμματος είχαν ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα διαβουλεύσεις με τους υποψήφιους, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο το “ΠΑΣΟΚ να βάλλεται από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σʼ έναν δήμο που παίζει χωρίς αντίπαλο”.

Εκπρόσωποι του κόμματος φέρονται να έχουν επισημάνει στους υποψήφιους πως η στάση τους να κατέβουν όλοι στις εκλογές θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που φαίνεται να επιλύει. Με δεδομένο μάλιστα πως κάθε υποψήφιος χρειάζεται 110 υποψήφιους στο ψηφοδέλτιό του, υπάρχει η εκτίμηση πως αν δεν βρεθεί λύση μέχρι σήμερα, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν θα ενεργοποιηθεί σωστά στο Μαλεβίζι, αλλά είναι πιθανό και να στραφεί εναντίον των υποψηφίων και του κόμματος.