Του Γιάννη Ζωράκη

Με αναπηρικές συντάξεις 6.600 από τους 30.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ στο νομό, ενώ εκκρεμούν άλλες 2.300 αιτήσεις.

Έρευνα απʼ το υπουργείο για τον μεγάλο αριθμό των αναπήρων


Ένας στους πέντε συνταξιούχους του ΙΚΑ στο νομό Ηρακλείου είναι... ανάπηρος στα χαρτιά, καθώς λαμβάνει αναπηρική αντί της κανονικής σύνταξης.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ιδρύματος, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ασφαλισμένων που λαμβάνουν αναπηρική αντί της κανονικής σύνταξης, είναι τεράστιος.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως 6.600 λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη. Στον αριθμό αυτό βέβαια εντάσσονται και οι επικουρικές συντάξεις, ωστόσο το νούμερο είναι δηλωτικό της κατάστασης που επικρατεί στο νομό Ηρακλείου.

Η “ανάγνωση” του ποσοστού, γίνεται σημαντικότερη, αν υπολογιστεί πως συνολικά στο νομό Ηρακλείου, οι άνθρωποι που λαμβάνουν σύνταξη είναι συνολικά 30.000, γεγονός που σημαίνει ότι ένα ποσοστό 22 % επί του συνόλου των συντάξεων που δίνονται στο Ηράκλειο, αφορά σε ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας!

Αν βέβαια υπολογίσει κανείς πως οι κανονικές συντάξεις γήρατος είναι 16.000, ενώ οι υπόλοιπες 7.400 είναι συντάξεις θανάτου. Το συγκεκριμένο γεγονός συνεπάγεται πως μόνο ένας στους δύο ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α. στο νομό Ηρακλείου, κατορθώνει να βγει στη σύνταξη κανονικά έχοντας συμπληρώσει τα ένσημα του και τα χρόνια υπηρεσίας του.Τεράστιος αριθμός αιτήσεων

“Ουρά” επίσης φαίνεται να κάνουν οι ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α. τόσο σε Ηράκλειο, όσο και σε Λασίθι, προκειμένου να λάβουν αναπηρική σύνταξη.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής εκκρεμούν 2.300 αιτήσεις ασφαλισμένων σε Ηράκλειο και Λασίθι, οι οποίοι δηλώνουν πως έχουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας κι επιθυμούν να λάβουν αναπηρική σύνταξη.

Η κατάσταση δεν μπορεί παρά να προβληματίζει, αφού τόσο ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων που δίνονται στο νομό Ηρακλείου, όσο και ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούν, είναι τεράστιος.

Οπωσδήποτε, κάποιο ποσοστό από τις αναπηρικές συντάξεις θα αντιστοιχεί σε ασφαλισμένους που όντως αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας, ωστόσο τίθεται υπό διερεύνηση, αν όντως στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν 6.600 άνθρωποι που δικαίως λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις.Προβληματισμός στο υπουργείο

Αποφασισμένος όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και να πατάξει το φαινόμενο των “πλαστών αναπηρικών συντάξεων” δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Το σύνολο των συντάξεων μάλιστα πλέον, βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” των αρχών, αφού το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας προβλέπεται να τις επανεξετάσει στο σύνολό τους. Ήδη έχουν αποσταλεί σχετικά έγγραφα σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες ενημερώνονται για τους ελέγχους, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν επίσημα μέσα στους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος, τόσο στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο για το ασφαλιστικό, όσο και σε δηλώσεις του από το Ηράκλειο που βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα ξεκαθαρίζοντας πως θα δοθούν άμεσα λύσεις μέσα από έναν νέο κύκλο ελέγχων.

Η συγκεκριμένη πολιτική αναμένεται να εξορθολογήσει κάπως το σύστημα σε περίπτωση που εφαρμοστεί σωστά, αλλά και να βάλει “φρένο” σε σειρά εξόδων που πραγματοποιεί το κράτος.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας προγραμματίζει να κάνει ακόμα αυστηρότερες τις επανεξετάσεις σε περιπτώσεις ασφαλισμένων που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες παράθεσης ψευδών στοιχείων, αλλά και να καταργήσει τις επανεξετάσεις για αποδεδειγμένα ασφαλισμένους με αναπηρία.