Του Γιάννη Ζωράκη

Ένας νέος καταυλισμός Αθιγγάνων δημιουργείται σταδιακά στη συμβολή της παραλιακής λεωφόρου με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, προκαλώντας πολλαπλές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής.

Η κατάσταση δεν είναι καινούρια, καθώς πριν από περίπου ενάμιση μήνα (26 Ιουνίου), ομάδα Αθιγγάνων είχε αναγκαστεί μετά από παρέμβαση του Εισαγγελέα και ανδρών της δημοτικής Αστυνομίας να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Και τότε, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ της η “Π” ομάδα Αθιγγάνων με καταγωγή από τη Ρουμανία είχαν δημιουργήσει πρόχειρο καταυλισμό 7 σκηνών, όπου διέμεναν περίπου 70 άτομα.

Ενώ όμως υπήρξε αστυνομική επέμβαση και εισαγγελική διαταγή για την απομάκρυνση των Αθιγγάνων από την περιοχή, ένα μήνα μετά, η κατάσταση στο σημείο δεν φαίνεται να διαφοροποιείται.

Η εικόνα που επικρατεί στη συμβολή της παραλιακής λεωφόρου με την λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως παραμένει σχεδόν ίδια, ενώ αρκετά μεγάλος είναι ο αριθμός των Αθιγγάνων που διαμένουν στο σημείο.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως για τη διαμονή τους χρησιμοποιούν εκτός από φορτηγά και παραπήγματα, κι ένα εγκαταλελειμμένο ISO BOX.

Την ίδια στιγμή βέβαια, ο Εισαγγελέας κ. Μαρκάκης, σε επικοινωνία του με την “Π” κάνει λόγο για μεμονωμένα περιστατικά κι όχι για οργανωμένες ομάδες ατόμων, που έχουν δημιουργήσει καταυλισμό.

Ο κ. Μαρκάκης παράλληλα, υποστηρίζει πως μετά την επιχείρηση που είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή, το θέμα έχει λυθεί.

Η εικόνα ωστόσο της περιοχής, μαρτυρά πως το πρόβλημα κάθε άλλο παρά λυμένο είναι, αφού οι Τσιγγάνοι που έχουν εγκατασταθεί στο δασάκι δίπλα στο λούνα παρκ “Κατερίνα”, φαίνεται πως ζουν μόνιμα κι όχι περιστασιακά εκεί.

Είναι χαρακτηριστικό πως μια απλή διέλευση από το σημείο, μαρτυρά πως η παρουσία της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων δεν είναι περιστασιακή, αφού όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στη λειτουργία καταυλισμού.

Η κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι δεν συνηγορούν στη μόνιμη, κατά τα φαινόμενα εγκατάσταση σε δημόσια περιουσία.

Την ίδια στιγμή, η εικόνα που παρουσιάζεται σε μία από τις πύλες εισόδου της πόλης, δεν τιμά σε καμία περίπτωση τους αρμόδιους φορείς, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μία εστία μόλυνσης, σε ένα από τα κεντρικότερα ίσως σημεία της πόλης, απʼ όπου χιλιάδες αυτοκίνητα, αλλά και επισκέπτες του Ηρακλείου διέρχονται καθημερινά.