Με ένα “φουσκωμένο” και πλασματικό ισολογισμό το 2009, η δημοτική Αρχή για άλλη μια φορά εφάρμοσε τη βαθειά αντιλαϊκή πολιτική της, ρίχνοντας μεγάλα οικονομικά βάρη στις πλάτες των δημοτών, που καλούνται να πληρώσουν τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης. Αυτό υποστήριξαν χθες τα στελέχη της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” με επικεφαλής τον Στ.Ορφανό και το νέο υποψήφιο δήμαρχο Μ.Συντυχάκη, υπογραμμίζοντας ότι η δημοτική Αρχή, βοήθησε με συνέπεια την κερδοφορία του κεφαλαίου και φρόντισε να ενισχύσει τις επιχειρηματικές δράσεις του δήμου.



Τα οικονομικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Ορφανός, για το 2009 προϋπολογιζόταν σε 274 εκ. ευρώ τα έσοδα και τα έξοδα του δήμου κι απʼ αυτά τα 130 εκ. ευρώ θα πήγαιναν σε έργα. Τον Δεκέμβρη με προσωρινά στοιχεία η υλοποίηση έφτανε μόνο στο 25% (περίπου 70 εκ. ευρώ) συνολικά και στο 7,90% (περίπου 10,3 εκ. ευρώ) για τα έργα. Τώρα με τα οριστικά στοιχεία η υλοποίηση έφτασε στο 30% (περίπου 82 εκ. ευρώ) συνολικά και στο 10,38% (περίπου 13,5 εκ. ευρώ) για τα έργα.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης τόνισε ότι το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι όλες οι δημοτικές Αρχές του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 20 χρόνια, έφτιαχναν φουσκωμένους και πλασματικούς προϋπολογισμούς, που τους παρουσίαζαν ως ... φιλόδοξους (!) Μεγάλα ποσά πήγαν στα γνωστά έργα που πληρώνει πανάκριβα ο Δήμος, σημειώνονται πολλές παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων και δε λένε να τελειώσουν: Χωματερή Πέρα Γαλήνων, απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών για διανοίξεις, κτίρια ΑΧΤΑΡΙΚΑ και Δασκαλογιάννη, Λ.Κνωσού, Κεντρική Αγορά 1866, Δίκτυο οπτικών ινών από την ERICKSON, στερέωση τείχους στο Μαρτινέγκο, πάρκιγκ παλιάς Λαχαναγοράς. Την ίδια στιγμή, υπάρχει αγωνιώδης προσπάθεια να ξεκινήσουν κάποια μεγαλύτερα έργα με αυτοχρηματοδότηση από μεγάλες εταιρείες (με πρώτο τα γκαράζ) ή από δημοτικές επιχειρήσεις έξω από τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η δημοτική Αρχή Ηρακλείου είναι από τους χειρότερους εργοδότες στο νομό και αυτό είναι αποκαλυπτικό ιδιαίτερα για τις βαριές ευθύνες και το ρόλο των δημοτικών συμβούλων που προέρχονται από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.



Μετατρέπονται οι δήμοι σε επιχειρήσεις

Από την πλευρά του ο νέος υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, που θα ηγηθεί της δημοτικής κίνησης Μαν. Συντυχάκης, σχολίασε ότι “τα πρώτα δείγματα γραφής για τη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις είναι, η σύσταση Ανώνυμης εταιρείας για τη διαχείριση του Παγκρήτιου σταδίου και των άλλων αθλητικών υποδομών του Δήμου. Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, που αλλάζει το κριτήριο για το ποια παιδιά θα πάρουν ή όχι. Εισάγεται το εισοδηματικό κριτήριο και όχι αν είναι άνεργοι ή χαμηλόμισθοι. Το ίδιο θα συμβεί με τον Α΄-Β΄ Βαθμό Εκπαίδευσης, τις άλλες “κοινωνικές” δομές υγείας – πρόνοιας (π.χ. “Βοήθεια στο σπίτι”) που θα περάσουν στην αρμοδιότητα του Δήμου, στο όνομα της αποκέντρωσης και της οικονομικής τους αυτοτέλειας. Συζητείται από Δήμους Ηρακλείου, Ν. Αλικαρνασσού και Γουβών η ΣΔΙΤ (σύμπρακη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) εκμετάλλευση των παραλιών. Επίσης συστάθηκε από τους δήμους Ηρακλείου και Γαζίου η “ΑΛΜΥΡΟΣ ΑΕ” για την εμπορευματοποίηση του νερού, ενώ προωθούνται επιχειρηματίες να αναλάβουν τη συντήρηση των σχολείων, αφού μέσα από το “κόψιμο” αυτών των δαπανών, κατά το 1/3 (π.χ. ενώ για το έτος 2009 δόθηκαν 800.000 ευρώ περίπου για τις λειτουργικές ανάγκες και τη συντήρηση των σχολείων, το 2010 δόθηκαν μόνο 300.000 ευρώ). Την ίδια στιγμή, στο πολιτιστικό κέντρο και σε άλλα έργα μεθοδεύεται η αντίληψη ότι χωρίς παρανομίες, και πλάτες στους επιχειρηματίες έργο δεν πρόκειται να δείτε”.

Ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης ξεκαθάρισε ότι “το αμέσως επόμενο βήμα, με τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού, για την αύξηση των εσόδων είναι η υπερφορολόγηση των δημοτών και η ανταποδοτική λειτουργία των δήμων. Πληρώνεις ; Έχεις υπηρεσίες. Δεν πληρώνεις; Δεν έχεις. Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση αυτή, όταν μάλιστα ξέρουμε, ότι το ύψος της τεράστιας παρακράτησης φτάνει τα 12 δισ. ευρώ συνολικά., δηλ. ονομαστικά 4.800 ευρώ ανά 4μελή οικογένεια. Η δημοτική Αρχή, στα λόγια μόνο πρόβαλε το αίτημα να δοθεί κρατική χρηματοδότηση, χωρίς καμία ενημέρωση του κόσμου και χωρίς κανένα αγώνα.. Τα τέλη, οι φόροι, τα τιμολόγια στην πραγματικότητα υπερδιογκώθηκαν, αν λάβει κανείς υπόψη την αύξηση του κόστους ζωής, την ακρίβεια, τις όλο και περισσότερο διευρυμένες ανάγκες των εργαζομένων”.