Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Κι όμως, η οικονομική κρίση συμβάλλει στην αύξηση των τιμών των ντόπιων κηπευτικών! Οι ξένες επιχειρήσεις από τις οποίες γίνονται εδώ και χρόνια εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, φαίνονται εξαιρετικά επιφυλακτικές απέναντι στους Έλληνες επιχειρηματίες λόγω της κακής κατάστασης στην ελληνική οικονομία. Έτσι, ζητούν πληρωμές τοις μετρητοίς ή επιπλέον διασφαλίσεις ως προς την πληρωμή των εμπορευμάτων τους. Οι τράπεζες ως γνωστό είναι φειδωλές στα δάνεια τους προς τις επιχειρήσεις, το «ρευστό» είναι λιγοστό και κατά συνέπεια έχουν μειωθεί οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση των τιμών παραγωγού στα κρητικά κηπευτικά. Μια αύξηση που δεν συνοδεύεται πάντα από την «εκτίναξη» των τιμών λιανικής πώλησης διότι οι καταναλωτές δεν ανταποκρίνονται. Έτσι, τις τελευταίες μέρες, η αγορά φαίνεται να ισορροπεί σε καλό σημείο για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, με τους εμπόρους και τους μεσάζοντες να έχουν στην παρούσα φάση ένα λογικό κέρδος. Αλλά επειδή πρόκειται περί αγοράς, ουδείς γνωρίζει αν αυτή η εικόνα συνεχιστεί.

«Οι εισαγωγές κηπευτικών έχουν μειωθεί λόγω των απαιτήσεων των ξένων προμηθευτών που ζητούν μετρητά από τους Έλληνες εισαγωγείς» επισημαίνει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου και γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Ντισπιράκης και προσθέτει: «Το γεγονός αυτό μας ωφελεί αφού οι τιμές παραγωγού στις τομάτες κυμαίνονται τώρα μεταξύ 0,60-0,80 ευρώ που είναι πολύ καλά επίπεδα για το μήνα Ιούνιο. Επίσης, οι τιμές στα αγγούρια πάνε καλά σε επίπεδα 0,60-0,70 ευρώ, ενώ άρχισαν να κινούνται και τα πεπόνια με τιμές παραγωγού στο 1 ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος περισσότεροι από τα προηγούμενα χρόνια ιδιοκτήτες θερμοκηπίων προχωρούν και σε θερινή καλλιέργεια τομάτας, αφού έχουν ενθαρρυνθεί από τις καλές τιμές, αλλά και από την κάθετη πτώση της παραγωγής υπαίθριων τοματών λόγω του περίφημου εντόμου tuta absoluta.



Θα πούμε την τομάτα…τοματούλα!



Όπως εξηγεί ο κ. Ντισπιράκης στην περιοχή της Μεσαράς δεν θα υπάρξει φέτος παραγωγή υπαίθριας τομάτας, λόγω των καταστροφών από το έντομο tuta absoluta. «Όσοι τόλμησαν να καλλιεργήσουν εδώ υπαίθριες τομάτες, απέτυχαν! Το έντομο τις έχει ρημάξει» σχολιάζει ο ίδιος.

Πράγματι στις νότιες περιοχές του νομού Ηρακλείου το συγκεκριμένο έντομο δεν έχει επιτρέψει στους αγρότες να προχωρήσουν σε παραγωγή υπαίθριων τοματών. Οι περισσότεροι που «τόλμησαν», στη συνέχεια εκρίζωσαν τις καλλιέργειες τους αφού δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων κλείνουν ερμητικά τις εγκαταστάσεις τους στην προσπάθεια τους να αποφύγουν το έντομο, ψεκάζουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφύγουν το tuta absoluta, χωρίς πάντα να τα καταφέρνουν. «Οι πιο έμπειροι παραγωγοί έχασαν περίπου 2 τόνους τομάτες ανά στρέμμα. Άλλοι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων εκρίζωσαν και πέταξαν τις τοματιές τους» τονίζει ο κ. Ντισπιράκης.

Ορισμένοι συνεπείς παραγωγοί καταστρέφουν (ραντίζοντας με πετρέλαιο και θάβοντας σε λάκκους) τις προσβεβλημένες τοματιές. Άλλοι όμως τις εναποθέτουν στο χώμα χωρίς προφύλαξη. Έτσι το έντομο είναι ελεύθερο να κινηθεί για να βρει την τροφή του. Και σύμφωνα με επιστήμονες το έντομο tuta absoluta μπορεί να διανύσει ακόμα και απόσταση 6 χιλιομέτρων μέχρι να βρει τοματιές.

Προς το παρόν η καλλιέργεια υπαίθριας τομάτας σε κεντρικές και βόρειες περιοχές του νομού Ηρακλείου γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι όμως θέμα χρόνου (όλοι ελπίζουν μετά το φθινόπωρο, αν και δύσκολο) οι προσβολές να επεκταθούν και σε βόρειες περιοχές, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε έλλειψη τομάτας στην αγορά.

Όπως προαναφέρθηκε πολλοί ιδιοκτήτες θερμοκηπίων πειραματίζονται φέτος να καλλιεργήσουν τομάτες μέσα στο καλοκαίρι. Όμως σύμφωνα με έμπειρους καλλιεργητές η παραγωγή θερμοκηπιακής τομάτας το καλοκαίρι στην Κρήτη είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω χαμηλής υγρασίας. Ακόμα και η υδρονέφωση δεν βελτιώνει ουσιαστικά τα επίπεδα της υγρασίας μέσα στα θερμοκήπια. Ουσιαστική βελτίωση γίνεται με ειδικά πάνελ και ανεμιστήρες τα οποία όμως κατά τον κ. Ντισπιράκη «είναι πολύ δαπανηρά ως προς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Κι αν υποθέσουμε ότι κάποιοι παραγωγοί τα χρησιμοποιούν θα αναγκαστούν να πληρώσουν απαγορευτικά υψηλά ποσά για το ρεύμα, δεδομένου ότι θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ».