Της Κατερίνας Μυλωνά

Υπάρχουν μνημεία, κομμάτια της ιστορίας ενός τόπου που η θέση τους δεν είναι στα μουσεία αλλά ανάμεσα μας αφού αποτελούν ζωντανά στοιχεία της φύσης. Τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης θα εμπνεύσουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που θα λάβουν μέρος στην έκθεση «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου».

Η αφετηρία της θα είναι οι εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Ηράκλειο). Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, όπου τα έργα θα στηθούν με την ευγενή προσφορά της κριτικού τέχνης, κ. Μαρίας Μαραγκού. Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της έκθεσης ανήκει στο Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης (αποτελείται από 74 πολιτιστικούς και φιλοπεριβαλλοντικούς συλλόγους του νησιού) και το ΤΕΙ Κρήτης, που δραστηριοποιούνται για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων τα οποία σήμερα απειλούνται από δημόσια και ιδιωτικά έργα. Σύμφωνα με το επιστημονικό επιτελείο του ΤΕΙ Κρήτης και τον πρόεδρο του, γεωπόνο Ευάγγελο Καπετανάκη, αρκετά από τα δέντρα αυτά είναι ηλικίας ακόμα και χιλιάδων ετών. Στα αρχαία ελαιόδεντρα θα είναι αφιερωμένη η έκθεση, η οποία υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κρήτης, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιδωτού, φωτογραφίας και video art. Μπορούν να πάρουν μέρος καλλιτέχνες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, αρκεί να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 25 Μαΐου στο ΤΕΙ Κρήτης. Τα έργα θα συγκεντρώνονται στα γραφεία του Εικαστικού Επιμελητηρίου (Αθήνα) και στο ΤΕΙ Κρήτης (Ηράκλειο) από τη 1 έως τις 14 Ιουνίου.

Η έκθεση στο ΤΕΙ Κρήτης προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 25 Ιουνίου για να διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Γούρνες Ηρακλείου) όπου τα έργα θα εκτεθούν από τις 25 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου. Στόχος των διοργανωτών είναι η έκθεση να «ταξιδέψει» στην Αττική. Επίσης σχεδιάζεται (δεν είναι σίγουρο αν καταστεί δυνατό) το «ταξίδι» της έκθεσης στο Στρασβούργο ή τις Βρυξέλλες.



“Στηρίζουμε την προσπάθεια”

Αναγνωρισμένοι εικαστικοί και άνθρωποι πουν έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην τέχνη και συμβάλει στην υλοποίηση της έκθεσης μιλούν στην «Π» για την πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης.