Οξύνεται το κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με αφορμή το νέο πακέτο μέτρων που θʼ ανακοινωθεί πιθανότατα την Δευτέρα.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος και στο ΠΑΣΟΚ στο οποίο διατυπώνονται αντιδράσεις φοβούμενοι το πολιτικό κόστος.Στο Πολιτικό Συμβούλιο

“Πρακτικές του παρελθόντος, αλλά και εγκληματικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, μας υποχρεώνουν να δίνουμε μια μάχη επιβίωσης και καλούμαστε να λάβουμε ιστορικές αποφάσεις, όσο δύσκολες και επώδυνες κι αν είναι” δήλωσε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι «θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί για τη σωτηρία της χώρας».

«Τα άμεσα έκτακτα μέτρα, είναι η ισχυρή γέφυρα για να περάσουμε σε μεγάλες αλλαγές. Να διασφαλίσουμε τη ζωή του κάθε πολίτη και ότι η ανάπτυξη θα είναι δυναμική σε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Και εμείς, εδώ, από αυτό θα κριθούμε, και θα κριθούμε θετικά, γιατί θα τα καταφέρουμε» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι γνώμονας των αποφάσεών μας είναι το εθνικό συμφέρον.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι βρισκόμαστε στη δίνη μιας κρίσης που είναι σε εξέλιξη, και όμοιά της δεν έχουμε ζήσει πάλι και διαβεβαίωσε ότι «θα ξεπεράσουμε τον κάβο και οι προσπάθειές μας θα φέρουν αποτέλεσμα».

«Οι στόχοι μας για μια Ελλάδα διαφορετική, είναι σήμερα πιο ζωντανοί, πιο επιτακτικοί, εθνικά αναγκαίοι» είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς δικαιωθήκαμε ιστορικά και πανηγυρικά για τις ασθένειες του πολιτικού συστήματος, του δημόσιου τομέα, του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου».

«Αυτά εξέθεσαν την Ελλάδα στους άγριους ανέμους μιας φοβισμένης και κερδοσκοπικής παγκόσμιας αγοράς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δίνουμε την μάχη για να ανταποκριθούμε σε πέντε στόχους ταυτόχρονα:

- Τη σωτηρία της χώρας και την προστασία των πολιτών.

- Την έξοδο από την κρίση με σιγουριά και ασφάλεια.

- Τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την αλλαγή της παραγωγικής δομής της χώρας.

- Την δρομολόγηση μιας ανάπτυξης βιώσιμης, πράσινης και

- Την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί για τη σωτηρία της χώρας. Αυτή την εντολή έχουμε λάβει. Δεν φυγομαχούμε. Η ιστορία μάς έχει δείξει ότι αναλαμβάνουμε πάντα τις ευθύνες μας» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνέχεια στην δημιουργία του μηχανισμού «που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία την από δω και πέρα πορεία μας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη βλέπουμε ότι οι αλήθειες που στην αρχή είπαμε και κανείς δεν ήθελε να ακούσει, αποτελούν κοινές παραδοχές» και πρόσθεσε ότι «θα περάσουμε πολλές δυσκολίες, αλλά θα τα καταφέρουμε, οι συμπολίτες μας μπορούν να είναι πλέον βέβαιοι ότι, βήμα-βήμα αποτρέψαμε τα χειρότερα, και τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε στέρεη βάση».

«Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι συζητήσεις με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Θα αφήσουμε πίσω μια περίοδο δικαιολογημένης ανασφάλειας και απερίσπαστοι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας «να αφήσουμε οριστικά πίσω μας επιτηρήσεις και κηδεμονίες. Με την σκληρή δουλειά όλων μας η Ελλάδα, η ζωή μας, θα είναι πολύ διαφορετική στο μέλλον».Μετωπική από Σαμαρά

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς χθες από το βήμα του συνεδρίου του Economist χρεώνοντάς της την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την κρίση δανεισμού. Ο αρχηγός της ΝΔ επέκρινε την ΕΕ για την έλλειψη ενός μηχανισμού παρέμβασης και στήριξης χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ στράφηκε και κατά των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «οι διεθνείς αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς την ελληνική κυβέρνηση και την ικανότητά της να διαχειριστεί την κατάσταση». Επιχειρηματολόγησε ότι κι άλλες χώρες, εντός και εκτός ΕΕ έχουν υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και μεγάλο δημόσιο χρέος, αλλά μόνο η Ελλάδα μετατράπηκε σε αδύναμο κρίκο λόγω των εσφαλμένων επιλογών της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέρριψε ευθύνες και στην ΕΕ που δεν διαθέτει έναν μηχανισμό παρέμβασης και στήριξης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα «και αναγκάζεται να συγκροτήσει βιαστικά έναν μηχανισμό [...] για να τον θέσει σε κίνηση με πολλούς δισταγμούς από κάποια από τα μέλη της και μόνο αφού διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δανειστεί και κινδυνεύει το ευρώ».

Στράφηκε επίσης εναντίον των διεθνών οίκων αξιολόγησης που «μπορούν με μια ανακοίνωσή τους, με μια υποβάθμιση, να πλήξουν τις προσπάθειες μιας χώρας να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της». Και πέρα από τους ιδιωτικούς οίκους αξιολόγησης, τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών είναι εκτεθειμένα στις πιέσεις των κερδοσκόπων, επισήμανε.

Επανέλαβε δε την πρόταση του για συγκρότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού αξιολόγησης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στο μεγάλο αντιπαραγωγικό δημόσιο που απασχολεί τετραπλάσιο προσωπικό απ' ό,τι θα αντιστοιχούσε σε μια σύγχρονη χώρα.

Και κάνοντας αυτοκριτική, ανέφερε: «Δεν δείχνω, αν θέλετε, καμία επιείκεια ούτε για το κόμμα μου, για τη ΝΔ, που εκλέχθηκε το 2004 για να λύσει τα προβλήματα αυτά, για να επανιδρύσει το κράτος και δεν το έκανε. Αλλοτε το προσπάθησε, αλλά έκανε πίσω. Αλλοτε δεν το προχώρησε όσο θα' πρεπε. Αλλοτε το προσπάθησε και πλήρωσε δυσανάλογο πολιτικό κόστος. Κι άλλοτε δεν το προσπάθησε καν».

Επισήμανε ότι η αντίθεσή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έγγειται στο γεγονός ότι οι όροι του ΔΝΤ «κατά κανόνα βάζουν την οικονομία ακόμα βαθύτερα στο φαύλο κύκλο σκληρών μέτρων -βαθιάς ύφεσης- ακόμα πιο μεγάλων ελλειμμάτων, ακόμα πιο σκληρών μέτρων, ακόμα πιο βαθιάς ύφεσης, ακόμα πιο μεγάλων ελλειμμάτων».

Συνέχισε λέγοντας πως «όπως τα κατάφερε η κυβέρνηση» το ΔΝΤ δεν είναι επιλογή, αλλά δυσάρεστη πραγματικότητα. Στόχος μας από εδώ και στο εξής, είπε ο κ. Σαμαράς είναι πώς θα μειώσουμε άμεσα τις επιπτώσεις της κρίσης, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τα λουκέτα. Και πώς θα βγούμε από την κρίση κι από τον μηχανισμό στήριξης μιαν ώρα αρχύτερα. Ώστε να μπούμε ξανά σε μια τροχιά ανάπτυξης».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι για να αντέξει η οικονομία το σοκ χρειάζεται απαραιτήτως τα μέτρα τόνωσης και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που μένει πλήρως αναξιοποίητη: «είναι πραγματικά αδιανόητο να γονατίζει μια χώρα από τους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την ίδια στιγμή να διαθέτει τεράστια, ίση προς το χρέος, περιουσία και να την κρατά ανενεργή».Οι προτάσεις Σαμαρά

Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς ανέπτυξε από το βήμα του συνεδρίου τις δικές του προτάσεις:

- Όλες οι σημαντικές επενδύσεις να περνάνε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και να ξεμπλοκάρουν αμέσως υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

- Να υπάρχει η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε κάθε ευρώ που ξοδεύεται.

- Να μην υπάρξει ποτέ ξανά περίπτωση, όπως αυτή με το ισπανικό κρουαζιερόπλοιο Zenith, που το διώξαμε ουσιαστικά από τον Πειραιά, όπως ανέφερε.

«Και μαζί του κινδυνεύουμε να χάσουμε και πολλαπλάσιους άλλους επισκέπτες φέτος, ίσα-ίσα τη στιγμή που τους χρειαζόμαστε περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αυτοκτονήσει μια χώρα. Το να διώχνει τους τουρίστες της την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης της είναι ο χειρότερος» είπε.

- Οι αποφάσεις που παίρνονται να υλοποιούνται. Και να κοπεί όλη η γραφειοκρατία που μεσολαβεί ανάμεσα στη λήψη μιας απόφασης και την υλοποίησή της.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την αντίθεσή του με τον Καλλικράτη, λέγοντας ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση προωθείται χωρίς πόρους, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και με έντονη οσμή κομματικής κοπτορραπτικής στη χωροταξία της».

Τέλος είπε ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι μεταρρυθμίσεις με τον λαϊκισμό και αναφέρθηκε στην πρόταση για μείωση του αριθμού των βουλευτών: «Σήμερα που το σύστημα καταρρέει πολλοί προτείνουν να μειωθεί η δύναμη της Βουλής σε 200 βουλευτές. Εγώ δεν δημαγωγώ. Ιδιαίτερα σε μιαν εποχή που και 50 βουλευτές να πρότεινες να έχει η Βουλή, θα σου έλεγε η κοινωνία 'μπράβο'».