Για την πιο άγρια και άδικη επίθεση που εξαθλιώνει τη ζωή των μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων μιλούν τα Συνδικάτα μετά την ενημέρωσή τους -έστω σε αδρές γραμμές- για τα επώδυνα μέτρα που συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα και αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες ώρες.

Η απάντηση τώρα θα δοθεί στους δρόμους, τονίζουν και καλούν τους εργαζομένους σε μαζικούς αγώνες. Η αρχή θα γίνει την Πρωτομαγιά, ενώ ακολουθεί η απεργία στις 5 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος καλεί την κυβέρνηση «να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες για την χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δε, Γιάννης Παναγόπουλος, απαντώντας εμμέσως στα περί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και χρειάζεται κατανόηση γιατί η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση, που ακούγεται από κυβερνητικά και κοινοτικά χείλη, επισημαίνει:

«Κατανοείς τη δύσκολη θέση της χώρας. Δεν κατανοείς τις πολιτικές και γιʼ αυτό αντιδρούμε, γιατί οι πολιτικές είναι μονομερείς και άδικες. Θα ακούσατε ότι άλλοι φορείς έχουν μια διαφορετική προσέγγιση. Τη χώρα μας την αγαπάμε όλοι. Αλλά αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων και των φτωχών ανθρώπων αυτής της χώρας, τους μη έχοντες και μη κατέχοντες και θα προσπαθήσουμε με τους αγώνες μας να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης».

Η Εκτελεστική Επιτροπη της ΑΔΕΔΥ βλέπει πίσω από αυτήν την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους πρόθεση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και της κοινωνίας και δημιουργίας εντυπώσεων για την επιβολή των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.

«Τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ, δυσβάστακτα και επώδυνα, ρίχνουν τα βάρη και πάλι μόνο στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ιδιαίτερα στον Δημόσιο Τομέα» προσθέτει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

«Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των εργαζομένων στο δημόσιο, το πάγωμα των μισθών για τα τρία επόμενα χρόνια, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης καθώς και η αύξηση του κόστους ζωής, με την αύξηση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων, οδηγούν κατευθείαν στην φτώχεια και πολλούς στην οικονομική ένδεια και εξαθλίωση.»

“Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει πολιτικές που φορτώνουν όλο και περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους και συνταξιούχους και συγχρόνως αφήνει ελεύθερο και χωρίς υποχρεώσεις το πεδίο των 'έχοντων και κατέχοντων'» επισημαίνει.

Οι αγώνες των εργαζομένων αποτελούν την μόνη ελπίδα για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της κυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων μας, καταλήγει η ΑΔΕΔΥ.



Στο Μαξίμου

οι φορείς



Με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός προκειμένου να τους ενημέρωσει για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εν όψει της λήψης του πακέτου βοήθειας. Όλοι εξέφρασαν προβληματισμό για τα μέτρα που έρχονται, ωστόσο, διατυπώθηκε η άποψη ότι απαιτείται συστράτευση.

Οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να αθροίσουν δυνάμεις για να λυθούν τα προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ερωτηθείς για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι αυτός έχει τους δικούς του κανόνες, όμως πρέπει να υπάρχει, να υποστηρίζεται και να αυξάνεται για να απορροφά και την ανεργία.

Σε ό,τι αφορά τις «κόκκινες γραμμές» ο πρόεδρος της ΟΚΕ είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινωνικός παρονομαστής, ώστε να μην αυξάνεται η φτώχεια.

Εξαιρετικά προβληματισμένος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «πήραμε μία γεύση από τα σκληρά μέτρα που έρχονται».

Ερωτηθείς αν φοβάται κοινωνική αναταραχή, απάντησε ότι αυτή ήδη υπάρχει και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με την τρόικα τους ανέφερε την ελληνική παροιμία οτι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ ζητά ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιάδης: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τελειωμένη ιστορία που συζητήθηκε ερήμην, τουλάχιστον των εργαζομένων του Δημοσίου και βγαίνει μια απόφαση, που έρχεται να επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, το επί τρία χρόνια πάγωμα των μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων και όλα όσα δεν έχουν ανακοινωθεί, έρχονται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών και μάλιστα μονόπλευρα, είπε.

Ο κ. Ηλιόπουλος εκπροσώπησε την ΑΔΕΔΥ, καθώς ο πρόεδρός της Σπ. Παπασπύρος βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε ότι ο τόπος μας έχει δυνατότητες και αυτή τη στιγμή πρυτανεύει η κοινωνική σύμπνοια και η πολιτική ευθύνη.

«Η Ελλάδα μπορεί να ξαναδεί άσπρη μέρα και οι σύγχρονες επιχειρήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, μπορούν να συμβάλλουν να ξαναδοθεί ελπίδα, προοπτική ανάπτυξης και δουλειά» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος τόνισε την ανάγκη η χώρα να βγει από τη δύσκολη θέση. «Πρέπει να πολεμήσουμε, δυνατότητες υπάρχουν, πρέπει να στηρίζουμε την κυβέρνηση, αυτήν έχουμε τώρα, δεν είναι θέμα πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων, είναι εθνικός στόχος».

Σε σχετική ερώτηση για το αν πρέπει να στηριχθούν νέα επώδυνα μέτρα, ο κ. Αγγελόπουλος είπε ότι πρέπει να στηριχθούν ακόμα και τα επώδυνα μέτρα: «Όλοι πολίτες και πολιτικοί είμαστε συνυπεύθυνοι, αποφεύγοντας ωστόσο, να τοποθετηθεί για συγκεκριμένα μέτρα.»

Υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.

O ίδιος συμπλήρωσε ότι κάθε σκέψη μετακύλησης του κόστους στα προϊόντα, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, είναι ανεδαφική, ενώ αντιτάχθηκε στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προσθέτοντας ωστόσο, ότι έχουμε την αίσθηση πως δεν θα φτάσουμε ως εκεί.

Τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά πρέπει να το παλέψουμε, δήλωσε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο το μεταβατικό στάδιο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κορκίδης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να πούμε «ναι» στην αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος ήδη έχει αυξηθεί στο προηγούμενο διάστημα.

Την έντονη αντίδρασή της στις επαφές του πρωθυπουργού με τους προέδρους των φορέων εξέφρασε η Αυτόνομη Παρέμβαση.

«Η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, είναι 'φτερό στον άνεμο' και αφού πρώτα μας οδήγησε στο σφαγείο του ΔΝΤ, τώρα ανακοινώνει στον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους την εφαρμογή των πιο σκληρών και επαχθών μέτρων που γνώρισε ο τόπος μεταπολεμικά» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της.