Τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας στο Ηράκλειο, τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και οι ανεξέλεγκτες απολύσεις έφεραν το χθεσινό.. κτίσιμο των δύο εισόδων της Βιομηχανικής Περιοχής.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η διοίκηση και τα συνδικάτα του, αποφάσισαν με αυτό τον τρόπο να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, η οποία εδώ και επτά μήνες που βρίσκεται στο «Τιμόνι» της χώρας δεν έχει λάβει μετρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αντιθέτως, ό, τι ανακοινώνεται είναι εις βάρος των εργαζόμενων, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, και των συνταξιούχων.

Η συμβολική κινητοποίηση ξεκίνησε στις 7 το πρωί και έληξε μια ώρα αργότερα ενώ αρκούσε για να προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο και την έντονη αντίδραση ορισμένων οδηγών. Οι επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ.Η. λειτούργησαν κανονικά αφού η διέλευση των εργαζομένων γινόταν μέσω του Αστυνομικού Μέγαρου. Είχαν αποκλειστεί οι είσοδοι από την οδό Μαυσώλου και την περιοχή της Καλλιθέας.

«Οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι εργαζόμενοι απολύονται και η κυβέρνηση, 7 μήνες δεν παίρνει κανένα μέτρο, δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία- πολιτική και κάθε μέρα που περνά τα πράγματα χειροτερεύουν», αναφέρει το ΕΚΗ.

«Κάθε μέρα, η κατάσταση χειροτερεύει», λέει στην «Π» ο πρόεδρος του ΕΚΗ, κ. Γιώργος Σκουλατάκης. Ιδιαίτερα, όπως λέει, πλήττεται η οικοδομική δραστηριότητα, η ανεργία στους κλάδους των οικοδόμων και όσων εμπλέκονται στην ανέγερση ενός κτιρίου έχει φτάσει το 50% με 60% την ώρα που η αγορά «στενάζει» και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αγοράσουν το ακριβό χρήμα που πωλούν οι τράπεζες.Κινητοποιήσεις

Ο δρόμος του αγώνα είναι η μοναδική επιλογή για τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται, με τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται, να πληρώσουν από την τσέπη τους την κρίση που άλλοι δημιούργησαν. Εργατικό Κέντρο και Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους να δώσουν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση που θα γίνει αύριο, Εργατική Πρωτομαγιά. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί έξω από το ΕΚΗ και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στα σημεία που οι αδελφοί Περγαλίδη και Χατζηγιώργη έπεσαν νεκροί αγωνιζόμενοι για τη διάδοση και κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο εορτασμός για την Εργατική Πρωτομαγιά θα συνεχίσει την ερχόμενη Κυριακή 2 Μαΐου στις 10 το πρωί στην πλατεία μπροστά στην οικία και το άγαλμα του Πρωτεργάτη του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα (1893- Παναθηναϊκό Στάδιο), Σταύρου Καλλέργη, στο Μπραχίμο Γεροποτάμου.

Πρόκειται για τον πέμπτο συνεχή ενωτικό εορτασμό, τον οποίο διοργανώνουν το Ίδρυμα Κοινωνικών- Ιστορικών Ερευνών «Σταύρος Καλλέργης», το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, ο δήμος Γεροποτάμου και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου. Στον εορτασμό μετέχουν, ακόμα, όλα τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις του νησιού, οι δήμοι, η παγκρήτια

ένωση, η επιστημονική κοινότητα, οι αγροτικοί σύλλογοι, τα επιστημονικά σωματεία, η πολιτιστική κίνηση Μυλοποταμιτών και οι λοιποί φορείς της Κρήτης.

“Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία μπροστά σε μια πρωτόγνωρη επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματά μας. Η προσφυγή της Κυβέρνησης στο μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ οδηγεί σε νέες περισσότερο επώδυνες ανατροπές και παραπέρα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και της ζωής μας”, τονίζει το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.