Του Γιάννη Ζωράκη



Δωρεάν ποδήλατα αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να παρέχει ο δήμος Ηρακλείου στους δημότες, προκειμένου να πραγματοποιούν ποδηλατοδρομίες στο νέο πάρκο της περιοχής του Καράβολα.

Η έγκριση για την προμήθεια των ποδηλάτων πρόκειται να γίνει σήμερα, στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στόχος της δημοτικής Αρχής, είναι το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι, ο ποδηλατόδρομος του νέου πάρκου να έχει αξιοποιηθεί πλήρως.

Η συγκεκριμένη ενέργεια “πάτησε” στην πρόθεση της δημοτικής Αρχής να προωθήσει τόσο τoν αθλητισμό και την αναψυχή, όσο και τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που έχει ένα υπερσύγχρονο πάρκο, τις οποίες αρκετοί από τους δημότες της πόλης αγνοούν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως την συγκεκριμένη ενέργεια στήριξε και προώθησε από την πρώτη στιγμή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Βαρδαβάς, δίνοντας παράλληλα μεγάλη βαρύτητα σε ενέργειες για τον πολιτισμό και τη νέα γενιά.

“Με την ενέργεια που προωθούμε θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους δημότες της πόλης, αλλά και στις μικρότερες ηλικίες να κάνουν μια βόλτα με το ποδήλατο στο παραλιακό μέτωπο, απολαμβάνοντας τον νέο χώρο αναψυχής και περιπάτου μέσα απʼ όλες τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει” επισημαίνει ο κ. Βαρδαβάς, προσθέτοντας:

“Θέλουμε παράλληλα μέσα από αυτή την ενέργεια να μυήσουμε τους δημότες στη χρήση των ποδηλάτων και στην καθημερινότητα τους, πράγμα ευεργετικό τόσο για την υγεία τους, όσο και για την ποιότητα ζωής στην πόλη”.



Πάνω από 100

Πολύ περισσότερα από 100 ποδήλατα προσδοκά η Δημοτική Αρχή να εξασφαλίσει για τους δημότες της, στην “Ποδηλατοδρομία του Καράβολα”. Το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα την αγορά 100 ποδηλάτων και σταντ ποδηλάτων, τα οποία θα αγοραστούν κατόπιν της συλλογής προσφορών.

Προσπάθειες γίνονται παράλληλα για την εξασφάλιση χορηγιών, προκειμένου να διατεθεί πολύ σύντομα στους δημότες, ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ποδηλάτων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της δημοτικής Αρχής και το ενδιαφέρον που ως τώρα έχει εκδηλωθεί, προβλέπεται πως οι χορηγίες θα ξεπεράσουν σε αριθμό ποδηλάτων τα 50, ωστόσο υπάρχει μια επιφύλαξη μέχρι την οριστικοποίηση των προσφορών από τους χορηγούς.



Έλεγχος

Σημαντικό θέμα αποτελεί ο τρόπος δωρεάν ενοικίασης των ποδηλάτων, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο κλοπής τους, αν δεν εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος έλεγχος. Το φαινόμενο δεν θεωρείται παράδοξο, αφού σε αντίστοιχη κίνηση της δημοτικής Αρχής στον Βόλο είχαν παρατηρηθεί γενικευμένες κλοπές ποδηλάτων που διατίθεντο δωρεάν.

Για το λόγο αυτό ακριβώς, η δημοτική Αρχή και η αρμόδια αντιδημαρχία, προγραμματίζουν ένα σύστημα ελέγχου των ενοικιαστών, προκειμένου να αποφευχθεί η δυνατότητα κλοπής.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται ένα σύστημα πλήρους καταγραφής βασικών στοιχείων ταυτότητας των ενοικιαστών για λόγους ασφαλείας. Με βάση τις ως τώρα προτάσεις, προβλέπεται όσοι από τους δημότες επιθυμούν να παραλάβουν δωρεάν ποδήλατα, να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους σε μια ειδική φόρμα και να αφήνουν σε ειδικό κιόσκι του δήμου, την ταυτότητα τους, μέχρι την επιστροφή του ποδηλάτου. Υπάρχει παράλληλα η σκέψη για καταβολή ενός συμβολικού χρηματικού αντίτιμου, για την ενοικίαση, το οποίο βέβαια, θα επιστρέφεται στους δημότες με την επιστροφή του ποδηλάτου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες σκέψεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, ενώ πρόθεση της δημοτικής Αρχής, είναι ο έλεγχος για τα ποδήλατα να πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος και ειδικών καρτών, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επειδή ωστόσο η συγκεκριμένη ενέργεια απαιτεί αρκετό χρόνο και υψηλότατο κόστος, το πιθανότερο είναι να μετατεθεί για αργότερα.



Μεγάλες

ποδηλατοδρομίες

Στόχο να παρέχονται σε βάθος χρόνου, ποδήλατα σε διάφορα σημεία του δήμου, έχει η δημοτική Αρχή. Με βάση τον ως τώρα σχεδιασμό, πρόθεση τόσο του δημάρχου, όσο και του αρμόδιου αντιδημάρχου, είναι το Ηράκλειο να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη αναφορικά με τη χρήση ποδηλάτου.

“Ο στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε την δωρεάν διάθεση ποδηλάτων αρχικά στην περιοχή του Καράβολα, αλλά στη συνέχεια να επεκτείνουμε το μέτρα και σε άλλα σημεία της πόλης” αναφέρει ο κ. Βαρδαβάς, προσθέτοντας: “Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όταν ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει διάθεση ποδηλάτων σε διάφορα σημεία της πόλης, ένα πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και ανάλογες υπηρεσίες με αυτές που παρέχονται στην υπόλοιπη Ευρώπη”.