Οι μαθητές του Μποδοσάκειου στα 1933

Και η έκτη τάξη του 6ου δημοτικού στα 1935


Δύο πραγματικά ιστορικές φωτογραφίες δημοσιεύομε σήμερα, καθώς σʼ αυτές εμφανίζονται πολλοί, στη συνέχεια, γνωστοί Ηρακλειώτες στα πρώτα τους, μαθητικά χρόνια! Στην πρώτη απʼ αυτές παρουσιάζονται οι μαθητές της τρίτης τάξης του Μποδοσάκειου το 1933 και στη δεύτερη οι μαθητές της έκτης τάξης του 6ου δημοτικού σχολείου (Αγίου Τίτου), της σχολικής χρονιάς 1935-36. Δυστυχώς και τα δύο ντοκουμέντα, παρά το γεγονός ότι έχουν διασωθεί, έχουν σημαντικά προβλήματα. Όμως ακριβώς λόγω της ιστορικής αξίας τους τα παρουσιάζομε.

Σημειώνομε ότι οι φωτογραφίες ανήκαν στη συλλογή του αείμνηστου Γεωργίου Ταβλά, ο οποίος έφυγε στις 8 Φεβρουαρίου 2010, στα 86 του χρόνια. Ο Γ. Ταβλάς, που υπήρξε γραμματέας Εφετών, και η κόρη του εκπαιδευτικός κ. Ρένα Ταβλά- Γενειτάκη, μάς είχαν παραδώσει σειρά φωτογραφιών, τις οποίες είχαμε αρχίσει να τις δημοσιεύομε. Τις δύο νέες φωτογραφίες, που παρουσιάζομε σήμερα, μας έδωσε μετά το θάνατο του πατέρα της η κ. Ταβλά και τις δημοσιεύομε στη μνήμη του.

Όπως προαναφέραμε, η φωτογραφία του Μποδοσάκειου χρονολογείται από το 1933 και παρουσιάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες της τρίτης τάξης. Οι σημειώσεις που εμφανίζονται έχουν γίνει από τον ίδιο τον Γ. Ταβλά, που διακρίνεται με τη σημείωση «2», η οποία έχει γίνει με κόκκινο μελάνι. Ο πιτσιρικάς στην πρώτη σιερά, με τον αριθμό 4, είναι ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Φιλήμων (Σπινθουράκης). Παρά το γεγονός ότι οι μαθητές που έχουν σημειωθεί με αριθμούς είναι 13, στη σημείωση που υπάρχει πάνω στη φωτογραφία αναγράφονται άλλα τρία μόνο ονόματα, εκτός αυτά των Γ. Ταβλά και του Φιλήμονα. Πρόκειται για τους Γιάννη Εμμ. Στειακάκη (1), Άννα Κόπακα (μετέπειτα Βασιλάκη, 5), ενώ με τον αριθμό τρία είναι σημειωμένο το κορίτσι στην πρώτη σειρά, αριστερά, με όνομα μάλλον Πετράκη.Το 6ο δημοτικό

Η φωτογραφία με την έκτη τάξη του 6ου δημοτικού, της σχολικής χρονιάς 1935-36, είναι φωτοτυπία από την πρωτότυπη, αλλά που διέσωσε ο Γ. Ταβλάς. Γιʼ αυτήν είναι πολύ αναλυτικά τα στοιχεία, καθώς αναφέρονται τα ονόματα όλων των δασκάλων και των περισσοτέρων παιδιών.

Οι μαθητές αναφέρονται με σειρά από αριστερά προς τα δεξιά, αρχίζοντας από την πάνω πλευρά. Ο αείμνηστος Γ. Ταβλάς είχε φροντίσει να σημειώσει και τις επαγγελματικές ιδιότητες των περισσοτέρων.

Αναδημοσιεύομε το σημείωμά του για τη φωτογραφία:

ΣΤον ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Αγίου Τίτου)

Σχολικόν Έτος 1935-36

Τάξις ΣΤ΄

ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ

Α. Γεώργιος Παπαδάκης (Διδάσκαλος Τάξεως), Β. Ζωή Τριγωνάκη (συζ. Θεοδωράκη), Γ. Μαρίκα Παπαντωνάκη, Δ. Ειρήνη ;, Ε. Εμμανουήλ Ιωαν. Σαμπαθιανάκης (Διευθυντής Σχολείου)

ΜΑΘΗΤΑΙ (αντίστοιχοι οι α/α εις την φωτογραφίαν)

1. Πυρομάλης εργατικός

2. Κουμπενάκης

3. Μουντράκης έμπορος

4. Στριλιγκά οικιακά

5. Κων/νος Μαργαριτάκης Υπαλ. Λιμενικού Ταμείου.

6. ;

7. ;

8. Κων/νος Σκεπάρνης Εμπορ. Αντιπρόσωπος

9. Σταυρακάκη;

10. Νικόλαος Κουμαντάκης παντοπώλης

11. ;

12. Αφαλωνιάτης Ιατρός ερευνητής

13. Ελευθέριος Βενέρης επιχειρηματίας

14. Βασίλειος Χατζηγιάννης ιατρός καθηγ. Ορθοπεδικής

15. Γρηγορίου

16. Πέτρος Γεωργαντάς Υπαλ. Μινωικών Γραμμών

17. Γεώργιος Θειακάκης επιχειρηματίας

18. ;

19. Φασόλας

20. Αρετή

21. ;

22. ;

23. Γιατρουδάκη

24. ;

25. Δέσποινα Πλουμίδου καθηγ. Χορού

26. Μαρίνα Ζαφειράκη

27. Πόπη Αλικιώτου (Κονιού)

28. Λέλα Αθουσάκη

29. Μαρίτσα Σκυριανού

30. Νίτσα Αλεξίου

31.Πρινάρης

32.Ελευθέριος Μαθιουδάκης λογιστής

33. Γεώργιος Ταβλάς Γραμ. Εφετών

34. ;

35. Βιτσαξάκη

36. Φαίδρα Βλάσση

37. ;

38. Κλειώ Μηλιαράκη

39. Βογδάνου

40. Μαρίκα Ξετρύπη (συζ. Φραγκιαδάκη)