Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Πρότυπο εκτροφείο σαλιγκαριών έχει δημιουργήσει λίγο έξω από τη Σητεία ένας νέος άνθρωπος ο Νεκτάριος Κοξαράκης, έχοντας την προσδοκία να καταφέρει να βγει σύντομα στην αγορά με ένα προϊόν το οποίο φαίνεται να έχει υψηλή ζήτηση και μεγάλη θρεπτική αξία.

Ο κ. Κοξαράκης έχει διαθέσει ήδη περίπου 30.000 ευρώ από ίδιους πόρους για να δημιουργήσει τη μονάδα του που καλύπτει δύο στρέμματα κλειστού χώρου. Ξεκίνησε το 2009 και έχει στόχο μέχρι το τέλος του τρέχοντος χρόνου να είναι έτοιμος να βγει στην αγορά.

Το εκτροφείο σαλιγκαριών είναι μία επένδυση στην οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον πολλών νέων ανθρώπων σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, όπως η Σητεία, ο Άγιος Νικόλαος, η Ιεράπετρα και η Μεσαρά. Τα σαλιγκάρια όλο και λιγοστεύουν, πράγμα για το οποίο ενοχοποιείται η αλόγιστη χρήση χημικών, αλλά η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υψηλή στην εσωτερική και την εξωτερική αγορά.

Δύσκολη επένδυση

Ο κ. Κοξαράκης είναι οικογενειάρχης, πατέρας δύο παιδιών και ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια. Παράλληλα είναι ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στη Σητεία.

Όπως λέει στην «Π», εδώ και περίπου τρία χρόνια, μελετά την επένδυση στον τομέα της εκτροφής σαλιγκαριών. Έχει ταξιδέψει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και έχει δει από κοντά επενδύσεις σαλιγκαροτροφίας. «Πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον στην επένδυση και το εμπόριο των σαλιγκαριών. Δυστυχώς στη φύση τα σαλιγκάρια όλο και μειώνονται. Αλλά στην αγορά υπάρχει ζήτηση» υπογραμμίζει ο κ. Κοξαράκης.

Η επένδυση του δεν ήταν δυνατόν να υπαχθεί σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα. «Δεν υπάρχουν κοινοτικά προγράμματα, τουλάχιστον τώρα, που να μπορέσω να εντάξω την επένδυση. Ούτε στον αναπτυξιακό, καθώς απαιτείται η επένδυση του είδους να είναι άνω των 100.000 ευρώ» λέει ο κ. Κοξαράκης.

Έτσι αποφάσισε να επενδύσει μέχρι τώρα 30.000 ευρώ για δύο στρέμματα κλειστού χώρου. Κάθε στρέμμα ολοκληρωμένης επένδυσης απαιτεί ποσό ύψους 20.000 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Κοξαράκη, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στο κόστος η προσωπική εργασία. Οι εγκαταστάσεις χρειάζεται να διαθέτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και εκτός από τις κλειστού τύπου κατασκευές (είναι σαν θερμοκήπια), στο χώρο τοποθετούνται και ειδικοί, ξύλινοι χώροι όπου τα σαλιγκάρια θα ζουν και θα αναπαράγονται.