Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Τη δράση κυκλώματος τοκογλυφίας διερευνούν τα τελευταία 24ωρα Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές του Ηρακλείου μετά από καταγγελίες επιχειρηματιών. Σύμφωνα με την Ασφάλεια Ηρακλείου τα νήματα φέρεται να κινούσε 40χρονος, ο οποίος μαζί με δύο ακόμα άτομα καταγγέλλεται ότι εκβίαζε κατʼ εξακολούθηση τους ιδιώτες που δάνειζε, απειλώντας ακόμα και τη ζωή των οικογενειών τους.

Ο 40χρονος αρνείται κάθε κατηγορία, ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται σε χρόνια αντιδικία με τους καταγγέλλοντες για αστικές διαφορές και ως εκ τούτου δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία του εκβιασμού. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι πτυχές της σοβαρής αυτής υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αντίστροφη μέτρηση για την σύλληψη του 40χρονου που διαμένει σε χωριό κοντά στην πόλη του Ηρακλείου ξεκίνησε μετά την καταγγελία που έκανε σε βάρος του γνωστός επιχειρηματίας.

Ο τελευταίος αναγκάστηκε, όπως κατέθεσε, να ζητήσει την συνδρομή της Αστυνομίας όταν συνειδητοποίησε πλέον ότι τόσο η ζωή του όσο και των μελών της οικογένειας του διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο.

Λόγω ανάγκης πριν από δύο χρόνια υποχρεώθηκε να δανειστεί από τον καταγγελλόμενο το χρηματικό ποσό των 19.000 ευρώ. Σύμφωνα με την Αστυνομία ο τόκος που του επιβλήθηκε ήταν 20% μηνιαίως και σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής υποχρεούταν να πληρώσει τόκο στον τόκο. Τελικά για το ποσό που δανείστηκε θα έπρεπε να καταβάλει 60.000 ευρώ.

Ο ίδιος κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο 40χρονος φρόντιζε να τον κρατά σε ..εγρήγορση, απειλώντας τον ότι θα του κάψει το μαγαζί και ότι θα σκοτώσει συγγενικό του πρόσωπο. Μάλιστα ανέφερε ότι ως προειδοποίηση του είχε προκαλέσει φθορές σε μηχανήματα. Τη «βρώμικη» δουλειά αναλάμβαναν δύο συνεργοί του 40χρονου που περιγράφονται ως «φουσκωτοί».

Από την Αστυνομία αναφέρεται ότι ο 40χρονος και οι συνεργοί του αναλάμβαναν και «εργολαβίες», δηλαδή εισέπρατταν μετά από εντολή τρίτων ληξιπρόθεσμες και μη εξοφληθείσες από τους υπόχρεους επιταγές και γραμμάτια.

Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στην πολυτελή κατοικία του 40χρονου όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός σφραγισμένων επιταγών και συναλλαγματικών τρίτων προσώπων με τα οποία ο ίδιος δεν είχε εμπορικές συναλλαγές.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, στην Ασφάλεια κλήθηκε και άλλος γνωστός επιχειρηματίας του Ηρακλείου το όνομα του οποίου εντοπίστηκε μεταξύ των εγγράφων.



Για δάνειο 70.000 ευρώ, πλήρωσε 210.000

Σύμφωνα πάντα με τα όσα καταγγέλθηκαν, ο δεύτερος επιχειρηματίας φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι στο παρελθόν ο γιος του είχε συνεταιριστεί με τον 40χρονο σε μία εταιρεία κατασκευής παλετών. Στην πορεία όμως χώρισαν τα τσανάκια τους και ο γιος του πλέον δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε Βαλκανική χώρα.

Ανάμεσα στους δύο υπήρξε ένα χρέος της τάξης των 70.000 ευρώ. Το χρέος αυτό φέρεται να απαίτησε ο 40χρονος από τον πατέρα, ο οποίος αρχικώς αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι την οφειλή είχε ο γιος του και όχι εκείνος. Μετά από ασφυκτική πίεση και συνεχείς απειλές, όπως καταγγέλλεται, ο πατέρας κατέβαλε στον 40χρονο το χρηματικό ποσό των 90.000 ευρώ. Ωστόσο οι απειλές συνεχίστηκαν. Όπως καταγγέλθηκε ο 40χρονος αξίωσε ακόμα 90.000 ευρώ, απαιτώντας την καταβολή των 2.500 ευρώ εβδομαδιαίως, ενώ για να γίνει πιο πειστικός φέρεται να έκαψε αυτοκίνητο της εταιρείας του επιχειρηματία στη Βιομηχανική Περιοχή. Συνολικά ο τελευταίος υποστηρίζει ότι κατέβαλε στον 40χρονο το ποσό των 210.000 ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Από την Αστυνομία αναφέρεται ότι ο 40χρονος απαιτούσε να του καταβληθεί τόκος έως και 35% μηνιαίως.

Από την πλευρά του ο συλληφθείς υποστηρίζει ότι όντως υπήρχε χρέος της τάξεως των 70.000 ευρώ από την πλευρά του γιου, ο οποίος όμως τον ξεπλήρωνε σιγά-σιγά. Ο 40χρονος που αφέθηκε ελεύθερος προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη ισχυρίζεται ότι τα όσα καταγγέλλονται σε βάρος του δεν ισχύουν και ότι είναι απόρροια των αστικών διαφορών που έχει με τους καταγγέλλοντες, ενώ υποστηρίζει ότι στο παρελθόν έχει υποβάλλει και μηνύσεις για πλαστογραφία.