«Το Κρητικό θέατρο της Αναγέννησης» είναι το θέμα της ομιλίας του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τηλέμαχου Μουδατσάκι, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στο Επιμελητήριο Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο.

Πρόκειται για την πέμπτη διάλεξη της σειράς «Πατριδογνωσία», τις οποίες διοργανώνει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου.

Το Κρητικό θέατρο της Αναγέννησης με αφετηρία τα Ευρωπαϊκά πρότυπα έχει δημιουργήσει έναν εντελώς δικό του πολιτισμό, όχι μόνο θεατρικό αλλά και γλωσσικό. Κυριότεροι εκπρόσωποι ο Γεώργιος Χορτάτσης, ο Ι.Α. Τρωίλος, ο Μ.Α. Φώσκολος, ο Αντώνιος Πάντιμος και κυρίως ο Βιτσέντζος Κορνάρος με τον «Ερωτόκριτο» και την «Θυσία του Αβράαμ», έργο επίσης του μεγάλου Στειακού, όπως υποστηρίζεται σε πρόσφατες έρευνες.

Από πού εμπνεύστηκε την «Ερωφίλη» ο Χορτάτσης; Τι διαδραματίζεται στο έργο του «Κατσούρμπος»; Πόσο επηρέασε ο Τορκουάτο Τάσσο τον «Ροδολίνο» του Τρωίλου; Ποιες επιδράσεις έχουν δεχθεί οι Φώσκολος και Πάντιμος στα έργα τους «Φορτουνάτος» και «Ερωτική πίστη» αντίστοιχα; Γιατί ο «Ερωτόκριτος» θεωρείται ένα από σπουδαιότερα έργα του τόπου μας; Τι είναι αυτό που κάνει τους ερευνητές να μιλούν με βεβαιότητα για τον συγγραφέα της «Θυσίας του Αβραάμ»; Είναι μερικά ερωτήματα στα οποία θα επιδιώξει να δώσει απαντήσεις ο Καθηγητής Τηλέμαχος Μουδατσάκις.

Η εισήγηση θα επιμείνει στις δραματουργικές ιδιαιτερότητες, τον μύθο, τη γλώσσα, την πλοκή και την οικονομία του συνόλου των έργων του Κρητικού Θεάτρου που ήκμασαν κατά τους 16ο και 17ο αιώνες.