Της Κατερίνας Μυλωνά

Άνευ ουσίας χαρακτηρίζεται η προχθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, από την οποία, ουσιαστικά, δόθηκε το «πράσινο φως» στον κ. Ι. Παλλήκαρη να συνεχίσει τη θητεία του, παρόλο που η πλειοψηφία των μελών του σώματος δεν τον υποστήριξε.

Η επόμενη μέρα βρήκε τους ακαδημαϊκούς «μουδιασμένους» και απογοητευμένους να προσπαθούν να ανασύρουν το Πανεπιστήμιο από το τέλμα. Στόχος όλων είναι να αποκτήσει ξανά το ίδρυμα την αίγλη του παρελθόντος.

Όμως, οι φωνές που ζητούν την παραίτηση του κ. Παλλήκαρη, ακόμα και μετά την ξεκάθαρη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του, δεν έχουν σιωπήσει.

Μάλιστα, χθες ο ενιαίος φορέας διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία επαναφέρει το θέμα της παραίτησης της πρυτανείας.

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Για μια ακόμη φορά οι πρυτανικές αρχές στο σύνολό τους δείχνουν την αδιαφορία τους για τα πανεπιστημιακά πράγματα και την ανικανότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που τους ανέθεσε η ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η μεν ανακοίνωση της Πρυτανείας σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα περί άλλα τυρβάζει, ο δε παραιτηθείς αντιπρύτανης περί άλλα μας πληροφορεί, ενώ κρίσιμα ζητήματα για την επιβίωση του Πανεπιστημίου Κρήτης περιμένουν την παρέμβαση της Πρυτανείας, η οποία αδρανεί.

Σε παρόμοιες συνθήκες, οποιαδήποτε διοίκηση θα ενημέρωνε πλήρως το σώμα που την έχει εκλέξει και θα είχε παραιτηθεί δείχνοντας πως συναισθάνεται στοιχειωδώς τις ευθύνες της».

“Υπό δίωξη”

Ο πρόεδρος του φορέα, κ. Αχείμαστος, είπε στην «Π» ότι «το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει με έναν πρύτανη υπό δίωξη. Εγώ στη θέση του θα είχα παραιτηθεί».

Σημειώνεται, ακόμα, ότι με ανακοίνωσή του ο σύλλογος «καταγγέλλει ως πλέον επείγον το γεγονός ότι οι διδάσκοντες με το ΠΔ 407/80 παραμένουν απλήρωτοι, ενώ έχουν επιτελέσει στο ακέραιο τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, χρηματοδοτώντας από το υστέρημα τους την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου οφείλει να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων συναδέλφων, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους. Η Πρυτανεία όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά ούτε πληροφορεί την πανεπιστημιακή κοινότητα για το κώλυμα που προέκυψε. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που προκύπτει τόσο μεγάλη καθυστέρηση, ενώ οι εξηγήσεις δεν είναι διόλου σαφείς.

Ο ΕΦΔ-ΣΚΕ απαιτεί να ενημερωθεί πλήρως η ακαδημαϊκή κοινότητα από όσους οφείλουν να το πράξουν και επιτέλους η Πρυτανεία να λύσει έστω κι ένα πρόβλημα: αυτό της πληρωμής των συμβασιούχων συναδέλφων.

Ο ΕΦΔ-ΣΚΕ σε ένδειξη συμπαράστασης καλεί όλους τους συναδέλφους να μην παραδώσουν τη βαθμολογία των εξετάσεων, εάν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι μισθοί των συμβασιούχων διδασκόντων.»

Συγκεχυμένη κατάσταση

Συγκλητικοί πανεπιστημιακοί έλεγαν χθες στην «Π» ότι η συνεδρίαση της Συγκλήτου δεν είχε ουσία, δεν είχε εξουσιοδότηση να «παραιτήσει» τον πρύτανη και, τελικά ακόμα και αν δεν ήταν στις προθέσεις των μελών του σώματος, έδωσε άλλοθι στον κ. Παλλήκαρη να συνεχίσει.

Σημειώνεται πως στην αρχή της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, κ. Ηλίας Περάκης, επεσήμανε πως ό, τι ειπωθεί θα αποτελεί προσωπική άποψη του κάθε συγκλητικού αφού δεν υπήρχαν αποφάσεις γενικών συνελεύσεων τμημάτων. Ο κ. Περάκης τόνισε πως η σύγκλητος δεν έχει αρμοδιότητα να ψηφίσει υπέρ ή κατά της παραίτησης του κ. Παλλήκαρη και οι όποιες συζητήσεις θα ήταν «φιλολογικού περιεχομένου». Ωστόσο, τόνισε πως οι θεσμοί πρέπει να προστατεύονται, να αναδεικνύονται τα προβλήματα, να αναζητούνται λύσεις και πάντα να ακολουθούνται οι κανόνες δεοντολογίας.

Όπως έγραψε χθες η «Π», στη συνεδρίαση εκφράστηκαν τρεις τάσεις, ορισμένοι ανήκαν στους «σκληροπυρηνικούς» και ζητούσαν ανοιχτά την παραίτηση του κ. Παλλήκαρη, άλλοι επιχείρησαν να κρατήσουν τις ισορροπίες και άλλοι, σαφώς η μειοψηφία, εξέφρασαν τη στήριξή τους στον πρύτανη του ιδρύματος.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκαν σχεδόν όλοι οι διδάσκοντες από το Ρέθυμνο, οι οποίοι αισθάνονται και αδικημένοι από τις πράξεις της πρυτανείας. Οι διδάσκοντες από το Ηράκλειο ήταν περισσότερο μετριοπαθείς, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών, κ. Μιχάλης Ταρουδάκης, ο όποιος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο παραίτησης του κ. πρύτανη, απέφυγε ωστόσο να οξύνει τα πνεύματα.

Οι πληροφορίες λένε ότι εκτός από τους δύο αντιπρυτάνεις, στο πλευρό του κ. Παλλήκαρη στάθηκαν ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ενιαίου συλλόγου καθηγητών στο Ηράκλειο, κ. Τάσος Φιλαλήθης, αλλά και ο κοσμήτορας της σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, κ. Νίκος Κυλάφης.

Επισημαίνεται και πάλι ότι ο κάθε διδάσκων εξέφραζε προσωπική του άποψη και φυσικά δεν κλήθηκε να ψηφίσει.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της παράταξης ΕΑΑΚ, όπου, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Όπως έδειξε και το τελικό αποτέλεσμα της συγκλήτου, η απόφαση του πρύτανη ήταν προκαθορισμένη και δεν επηρεάστηκε ούτε στο ελάχιστο από τη κοινή απαίτηση σχεδόν όλων προς παραίτηση. Παρόλο που στα μάτια των φοιτητικών συλλόγων ο Παλλήκαρης και η πρυτανεία έχουν απονομιμοποιηθεί εδώ και καιρό, πλέον μιλάμε για μία ηγεσία ολόκληρου του ΠΚ πλήρως απονομιμοποιημένη τόσο στους φοιτητές, όσο και στους καθηγητές αλλά ακόμα περισσότερο στην ίδια την κοινωνία.

Η συνέχιση της θητείας της συγκεκριμένης πρυτανείας ή ακόμα και η παραίτηση της, για μας δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά τη συνέχιση των διεκδικήσεων και του αγώνα. Η πρυτανεία θα μας έχει σύντομα απέναντι της στην επόμενη σύγκλητο που θα συνεδριάσει με κάποιο μείζον για τους φοιτητές θέμα (ΜΟΔΙΠ- εσωτερικός κανονισμός) αλλά και στην εκλογή του αντιπρύτανη που θα διεξαχθεί στις 16 Μάρτη».