Του Γιάννη Ζωράκη

Σε ρυθμούς καρναβαλιού κινείται από την Πέμπτη ολόκληρη η πόλη, περιμένοντας την πρώτη μεγάλη παρέλαση των Καρναβαλικών Ομάδων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι.

Περισσότερες από εξήντα πολυάριθμες ομάδες θα λάβουν μέρος στην μεγαλειώδη παρέλαση που θα ξεκινήσει από την Χανιόπορτα στις 2.00 το μεσημέρι, για να ολοκληρωθεί στο μεγάλο πάρτυ της πλατείας Ελευθερίας.

Οι ρυθμοί της προετοιμασίας ήταν ήδη από χθες πυρετώδεις, με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης να στήνουν εξέδρες, ηχεία, αλλά και να φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Οι ομάδες επίσης, είναι έτοιμες να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να αποδείξουν πως το Ηράκλειο πραγματικά αξίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις Αποκριάτικες εκδηλώσεις που έχασε μετά την δεκαετία του ʼ60. Οι περισσότερες ομάδες έχουν φροντίσει ώστε η διέλευση τους να είναι τέλεια, ενώ αρκετές από αυτές απευθύνθηκαν σε επαγγελματίες χορογράφους και καλλιτέχνες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ομαδικές χορογραφίες στο δρόμο.

Παρά το γεγονός πως η φετινή διέλευση των Καρναβαλικών ομάδων χαρακτηρίζονταν αρχικά πιλοτική, φαίνεται πως το Ηράκλειο είναι έτοιμο να δείξει σε όλη την Ελλάδα πως κρατά άσβεστη την καρναβαλική φλόγα που μεταλαμπάδευσε σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετέχουν στις ομάδες της παρέλασης ξεπερνά κατά πολύ τις 3.000, αριθμός που αρχικά θεωρούνταν αδύνατο να επιτευχθεί.

Δήμος, αντιδημαρχία του δήμου, υπεύθυνοι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, τοπικά διαμερίσματα, εκπρόσωποι ομάδων του Κυνηγιού, αλλά και εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό όλο αυτό το διάστημα, καθώς το Ηράκλειο καλείται να δώσει το σύνθημα έναρξης όλων των μεγάλων παρελάσεων καρναβαλικών ομάδων. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη μεγάλη παρέλαση Ομάδων πραγματοποιείται φέτος από το Ηράκλειο με πολύ μεγάλες προσδοκίες απʼ όλους.

Τσικνοπέμπτη

Μοναδικά αποκριάτικο ήταν το κλίμα σʼ ολόκληρο το κέντρο της πόλης στη μεγαλειώδη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Ηρακλείου την Τσικνοπέμπτη.

Ψησταριές σε όλη την πόλη άναψαν από νωρίς το απόγευμα, ενώ χιλιάδες σουβλάκια προσφέρθηκαν στους δημότες αλλά και τους επισκέπτες του Ηρακλείου. Υπεύθυνοι για τη διανομή και τροφοδοσία οι εταιρίες Καλαθάκη που πρόσφερε τον εξοπλισμό και Λεβεντάκη, που πρόσφερε τα σουβλάκια. Δίπλα στις ψησταριές βρίσκονταν ομάδες του καρναβαλιού, όπου καλούσαν τον κόσμο στην σημερινή παρέλαση, αλλά και έδιναν το στίγμα της ομάδας τους λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη της.