Με χαμηλούς τόνους και αυτοσυγκράτηση αλλά με το... βλέμμα στραμμένο στο μέλλον... ξεκίνησε χθες την τριήμερη περιοδεία της στην Κρήτη η κ.Ντόρα Μπακογιάννη η οποία όμως διαμήνυσε χθες το βράδυ ότι η περίοδος σιωπής της τελειώνει εδώ. “Από την άλλη εβδομάδα θα είμαι παρούσα και θα τοποθετούμαι για όλα”, είπε χθες το βράδυ στο δημαρχείο Ηρακλείου αναγγέλλοντας μια σειρά από τηλεοπτικές της εμφανίσεις οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν ταραχή στη Ρηγίλλης. Η κ.Μπακογιάννη ακόμη και στις παροτρύνσεις φίλων της έλεγε και ξανάλεγε: “Σιγά σιγά, μην βιάζεστε. Όλα θα τα φτιάξουμε”!

Η κ.Μπακογιάννη απέφυγε να προσδώσει συμβολικό χαρακτήρα στην επίσκεψή της και πολύ περισσότερο να επιβεβαιώσει άμεσα ή έμμεσα τις πληροφορίες που την θέλουν να προχωρεί σε δική της αυτόνομη πρωτοβουλία. "Θέλω να επικοινωνήσω με την Κρήτη, την πατρίδα μου, που με τίμησε ιδιαιτέρα και με φίλους διαχρονικούς, φίλους παλιούς, φίλους καλούς, που θέλω να επισκεφθώ και επικοινωνήσω μαζί τους", ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την άφιξη της στο αεροδρόμιο Ηρακλείου παρουσία των βουλευτών Λ. Αυγενάκη, Μ. Κεφαλογιάννη,του τ. βουλευτή Σ. Νικηφοράκη, του Προέδρου και στελεχών της ΝΟΔΕ και πολιτευτών της ΝΔ και φίλων της. Και στην ερώτηση αν πρόκειται για συμβολική περιοδεία, η πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι "δεν έχει κανένα συμβολικό χαρακτήρα η επίσκεψη μου στην Κρήτη, γιατί είναι παρά πολύ συχνή".

Η κ Μπακογιάννη οδηγώντας η ίδια το αυτοκίνητό της μετέβη από το αεροδρόμιο καταρχήν στην Αγία Βαρβάρα, όπου ο δήμαρχος κ. Σχοιναράκης την υποδέχθηκε με θερμά λόγια και η οποία ανταπαντώντας τόνισε ότι γνωρίζει, όπως οι βουλευτές, γιατί και η ίδια αισθάνεται βουλευτής Κρήτης, τα προβλήματα που υπάρχουν και θα βοηθήσει στην επίλυση τους. Αμέσως μετά πήγε στο Τυμπάκι και επισκέφθηκε το χώρο όπου πραγματοποιείται το παζάρι και μίλησε με τους πολίτες, αργότερα επισκέφθηκε το Ασήμι όπου και γευμάτισε με στελέχη της ΝΔ ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στο Ηράκλειο.

Σε όλη τη διαδρομή της συναντούσε κόσμο που της έλεγε να κάνει το επόμενο βήμα, άλλοι έλεγαν διάφορα…γαλλικά για τον κ.Σαμαρά και τη ΝΔ σήμερα, αλλά η ίδια ψύχραιμη και με το γνωστό χαμόγελο τους αντιμετώπιζε λέγοντας σε όλους να μην βιάζονται.

ʽΌλα θα γίνουν, όλα θα φτιάξουν” έλεγε η κ.Μπακογιάννη και τους ευχαριστούσε για την στήριξη που της παρείχαν στις εσωκομματικές διαδικασίες της ΝΔ.

Στο δημαρχείο το βράδυ την υποδέχθηκε ο κ.Κουράκης ενώ παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος κ.Αλεξάκης, καθώς και οι κ.Βελγάκης και Χονδράκης από την αντιπολίτευση.

Η κ.Μπακογιάννη εξέφρασε την λύπη της για την οικονομική κατάσταση της χώρας τονίζοντας ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος το πεντάμηνο αυτό.

“Ο κ.Παπανδρέου είχε μεγάλη πλειοψηφία , ποιος τον εμπόδιζε να πάρει τα μέτρα αυτά; Έπρεπε να το κάνει αμέσως και να μην χαθεί χρόνος. Πίστευα ότι αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ.Παπανδρέου ότι το κλίμα στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα θα έφτιαχνε. Είδα όμως και σήμερα τα σπρεντς και απογοητεύθηκα” είπε η κ.Μπακογιάννη.

“Πρέπει κάτι να γίνει. Εγώ την ερχόμενη εβδομάδα θα κάνω τηλεοπτικές εμφανίσεις και θα μιλήσω για όλα”, είπε η πρώην υπουργός και επεσήμανε ότι δεν έχει πια νόημα η σιωπή της.

Με τον κ.Κουράκη και τους υπόλοιπους τοπικούς παράγοντες η κ.Μπακογιάννη μίλησε και για τον “Καλλικράτη” σχέδιο το οποίο έβρισκε σε γενικές γραμμές σύμφωνη την ίδια σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά και την επίσημη γραμμή του κόμματος.

“Βλέπω ότι ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος επαρκώς για τον “Καλλικράτη” “, είπε και τόνισε ότι θα περιμένει συγκεκριμένες ρυθμίσεις από την κυβέρνηση για να στηρίξει στην πράξη την αυτοδιοίκηση.

Η Ντόρα Μπακογιάννη γύρισε στο εμπορικό κέντρο της πόλης και αργότερα στο ξενοδοχείο "Αστόρια" δέχθηκε φίλους και οπαδούς της ΝΔ, ενώ δείπνο προς τιμήν της παρατέθηκε στα Λινοπεράματα από τη ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ. Αργά το βράδυ η κ. Μπακογιάννη επρόκειτο να παραστεί σε εκδηλώσεις τριών συλλόγων, στις “Αναδρομές” . Σήμερα η πρώην υπουργός θα ταξιδέψει ως τη Νεάπολη για να ευχαριστήσει τα εκεί μέλη και οπαδούς της ΝΔ και μια ώρα αργότερα θα βρεθεί στον Άγιο Νικόλαο. Αργότερα θα μεταβεί στο Ρέθυμνο όπου θα συναντηθεί με φίλους και στελέχη της ΝΔ. Τέλος αύριο τις ευχαριστίες της κας Μπακογιάννη θα ακούσουν στο κέντρο των Χανιών οι συμπατριώτες της Χανιώτες και το βράδυ θα αναχωρήσει για την Αθήνα.



Το κλίμα στη ΝΔ

Τόσο η ίδια η κα Μπακογιάννη όσο και οι στενοί της συνεργάτες, θεωρούν ότι η νέα ηγετική ομάδα του κόμματος την έχει παροπλίσει σήμερα, θέλοντας να την θέσει σε “ίση μοίρα” με τους υπόλοιπους απλούς βουλευτές του κόμματος.

Σαφές μήνυμα των προθέσεων της Ρηγίλλης είναι και η συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής Συνεδρίου στην οποία όχι μόνο η ίδια θα ήθελε να είναι μέλος αλλά περίμενε να οριστούν σʼ αυτήν περισσότεροι από τους δύο που μετέχουν, δικοί της άνθρωποι.

Τώρα η επόμενη μάχη για την ίδια θα είναι το Συνέδριο όπου θεωρεί ότι θα πρέπει να λυθούν θέματα (οργανωτικά και ιδεολογικά) ιδιαίτερα σημαντικά για το κόμμα.

Με τον κ. Σαμαρά πάντως, δεν συνομιλούν, η “χημεία” τους δείχνει διαφορετική και το γεγονός ότι χθες δεν έκανε καμία αναφορά στον πρόεδρο της ΝΔ είναι ενδεικτικό του κλίματος στις σχέσεις τους.



Πόσο έτοιμη είναι για νέο κόμμα;

Το ερώτημα “πόσο έτοιμη είναι η Ντόρα για να κάνει το μεγάλο σάλτο από τη ΝΔ δεν απασχολεί μόνο τους πολιτικούς αναλυτές, αλλά και τα κομματικά στελέχη και τους βουλευτές που την στηρίζουν μέχρι σήμερα.

Το λεγόμενο “Μητσοτακικό ρεύμα” μέσα στη ΝΔ τείνει να συρρικνωθεί, λένε με νόημα όσοι και από το παρελθόν δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις με τον “επίτιμο” πρόεδρο του κόμματος. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι πολύ περισσότερο αυτό συμβαίνει σήμερα και θα... κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια. Ολοι όμως συμφωνούν ότι ακόμη και σήμερα η Ντόρα επηρεάζει ίαμεσα τουλάχιστον δέκα βουλευτές. Πόσοι όμως θα την ακολουθήσουν αν επιχειρήσει μια αυτόνομη πορεία; Βουλευτής της Κρήτης που είχε πρωτοστατήσει για την εκλογή της στην εσωκομματική αναμέτρηση, όταν ρωτήθηκε προχθές από την “Π” για ένα τέτοιο σενάριο, αφενός το χαρακτήρισε “επιστημονική φαντασία”, αφετέρου μας είπε με νόημα πως οι βουλευτές στηρίζουν πάντα τον αρχηγό και δεν είναι διατεθειμένοι για... ακροβασίες.

Αυτά βέβαια ισχύουν σε περιόδους πολιτικής νηνεμίας και όχι σε κρίσεις που πάντως δεν είναι ασύμβατες με το πολιτικό μας σύστημα. Κάποιες φορές μάλιστα, αναταράξεις στα κόμματα δημιουργούνται τεχνιέντως για να υπάρξουν διασπάσεις και να υπάρξουν νέα σχήματα.

Ολοι δε, συμφωνούν πως τέτοιες κρίσεις μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν πολύ δε περισσότερο σʼ ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον όπως είναι το δικό μας.

Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα “βήματα” της Ντόρας θα δείξουν και τις αληθινές προθέσεις της. Οι προτροπές πάντως που άκουσε χθες από τους εδώ πολιτικούς της φίλους έβαζαν... αέρα στα πανιά της...