Τα στοιχεία της Ιντερπόλ με τα ονόματα ορθοπεδικών που χειρουργούν ή χειρουργούσαν σε νοσοκομεία του Ηρακλείου και φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση χρηματισμού από αμερικάνικη εταιρεία ορθοπεδικών υλικών, προκειμένου να χρησιμοποιούν τα υλικά της, το διάστημα 2002-2005, περιμένει από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο εισαγγελέας Ηρακλείου Νίκος Μαρκάκης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εισέπραξαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να προμηθεύονται τα υλικά της συγκεκριμένης εταιρείας, με αντάλλαγμα το 23%-30% επί της τιμής του προϊόντος.

Το σκάνδαλο άρχισε να αποκαλύπτεται το 2006 όταν η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson άρχισε την επιχείρηση «καθαρά ταμεία». Στον εσωτερικό έλεγχο, οι Αμερικανοί διαπίστωσαν περίεργες εκροές μεγάλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία της θυγατρικής της εταιρείας ορθοπεδικών ειδών DeΡuy Ιnternational, οι οποίες κατέληγαν σε δύο χώρες: στην Ελλάδα και την Πολωνία.

Η πρώτη δίκη για την υπόθεση θα αρχίσει στις 3 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα του Δικαστηρίου του Στέμματος στο Σόθγουορκ της Βρετανίας και αφορά μαύρο χρήμα που φέρεται να διακινήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2002 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2005 με αποδέκτες, κυρίως, Έλληνες χειρουργούς ορθοπεδικούς.

Οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές ταυτόχρονα με τις βρετανικές ενημέρωσαν και την Αθήνα. Η έρευνα με εντολή του τότε αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών Κυριάκου Καρούτσου άρχισε τον Ιανουάριο του 2009. Στις 10 Μαρτίου η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) πραγματοποίησε έφοδο σε σπίτι γυναίκας, η οποία θεωρείται σημαντικό πρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα.

Παράλληλα διατάχθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 35 προσώπων, γιατρών και αντιπροσώπων εταιρειών ιατροτεχνικού υλικού. Επίσης αποκαλύφθηκε πως από την DeΡuy τα χρήματα κατέληγαν στους γιατρούς μέσω δύο άλλων εταιρειών εμπορίας ιατρικού υλικού με έδρα την Αθήνα.