Του Γιάννη Ζωράκη

Στην κατεύθυνση δημιουργίας νέων “πράσινων κτιρίων” με ελάχιστες ενεργειακές απώλειες κινείται πλέον η κυβέρνηση, μετά τις ανακοινώσεις της αρμόδιας υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού, όλα τα νέα κτήρια, αλλά και παλαιότερα εφόσον πρόκειται να πουληθούν ή να ενοικιαστούν, θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας. Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της κ. Μπιρμπίλη, τα νέα κτίρια αναμένεται να αποκτήσουν πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης ανάλογη με αυτή που έχουν οι ηλεκτρικές συσκευές.

Για το λόγο αυτό, ενεργειακές επιθεωρήσεις προβλέπεται να πραγματοποιούνται σε όλα τα νέα κτήρια, για τα οποία παράλληλα θα θεσπιστεί μελέτη ενεργειακής αποδοτικότητας. Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις έχουν θετική αποδοχή από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι ωστόσο εγείρουν ερωτηματικά σε σχέση τόσο με τη σύσταση του ελεγκτικού σώματος, όσο και με το κόστος που καλούνται να επωμιστούν οι ιδιοκτήτες.

“Το μέτρο κινείται σε σωστή κατεύθυνση γενικά, ενώ αποτελεί ένα αίτημα χρόνων το οποίο υποτίθεται πως θα δρομολογούσε η προηγούμενη κυβέρνηση” αναφέρει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου τμήματος Ανατολικής Κρήτης, κ. Πέτρος Ινιωτάκης, διευκρινίζοντας:

“Περιμένουμε από την τωρινή κυβέρνηση να υλοποιήσει το συγκεκριμένο μέτρο και να περιορίσει τις ενεργειακές απώλειες. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχει ένα θέμα σε σχέση με το ποιοι θα πραγματοποιούν τους ελέγχους, αλλά και κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί θα γίνονται. Ως Τεχνικό Επιμελητήριο εμείς ήδη έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και θα παρακολουθούμε το θέμα διαρκώς, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.ΈλεγχοιΑνά δεκαετία προβλέπεται να γίνονται οι ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα κτίρια των οποίων οι άδειες θα εκδοθούν με το νέο καθεστώς που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι επιθεωρήσεις θα περιορίζονται στην τετραετία για τους λέβητες των συγκεκριμένων κτηρίων, τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού.

Όπως επεσήμανε στις ανακοινώσεις της η αρμόδια υπουργός κ. Μπιρμπίλη, οι επιθεωρήσεις πλέον θεωρούνται επιβεβλημένες, καθώς όπως προκύπτει από έρευνες το κτηριακό απόθεμα της Ελλάδας καταναλώνει κατά μέσο όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όορ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.