1. ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ
Ο Νίκος περνάει τεμπέλικα τις μέρες του στην επαρχία χωρίς παρόν και χωρίς μέλλον. Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο θείος του τον παροτρύνει να εγκαταλείψει το χωριό και να κατέβει στην Αθήνα, προσφέροντάς του φιλοξενία και δουλειά. Απομονωμένος σʼ ένα ʽγκρίζοʼ προάστιο της πόλης με μόνη παρέα το θείο και τη θεία του, οι ισορροπίες ανάμεσα στους τρεις αρχίζουν νʼ αλλάζουν δραματικά.
Το συγκεκριμένο όραμα, η ωμή διεισδυτικότητα, η προσοχή στη λεπτομέρεια, η σχολαστική μελέτη των χαρακτήρων και η βασανιστική καθοδήγηση των ηθοποιών κάνουν τον κυπριακής καταγωγής Γιάννη Οικονομίδη τον πιο ενδιαφέροντα σκηνοθέτη του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Ξεκίνησε τις μεγάλου μήκους ταινίες με το «Σπιρτόκουτο» το 2003, συνέχισε με την «Ψυχή στο στόμα» το 2006, και φέτος αναμένεται ο «Μαχαιροβγάλτης», που, αφού πιθανότατα περάσει από διεθνή φεστιβάλ, θα βγει στις αίθουσες το φθινόπωρο. Εδώ φτιάχνει ακόμη έναν σύγχρονο ελληνικό μικροαστικό εφιάλτη, αυτή τη φορά όμως μειώνοντας στο ελάχιστο τη βωμολοχία που ήταν το πιο προφανές χαρακτηριστικό του και που κινδύνευε να καταλήξει μανιερισμός, επιλέγει ασπρόμαυρη φωτογραφία και για μια ακόμα φορά αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του. Κι ολʼ αυτά δεν τα φανταζόμαστε, αλλά τα γνωρίζουμε επειδή τον Σεπτέμβριο είχαμε την καλή τύχη να δούμε μια πρώιμη εκδοχή του φιλμ στο στάδιο της τεχνικής επεξεργασίας του, μετά από πρόσκληση του σκηνοθέτη.
Τα γυρίσματα προετοιμάζονταν από το καλοκαίρι του 2008, και πραγματοποιήθηκαν από τον Γενάρη ως τον Μάρτη του 2009 στην Αθήνα και την Πτολεμαΐδα, με καστ που περιλαμβάνει παλιές και νέες φυσιογνωμίες. Το κεντρικό τρίο αποτελείται από τον πρωτοεμφανιζόμενο Στάθη Σταμουλακάτο, τον Βαγγέλη Μουρίκη και τη Μαρία Καλλιμάνη, ενώ σε μικρότερους ρόλους εμφανίζονται οι τακτικοί του σκηνοθέτη, Κώστας Ξυκομηνός, Γιάννης Βουλγαράκης και Ερρίκος Λίτσης.

2. THE TREE OF LIFE
Ο Τζακ είναι ένα 11χρονο αγόρι που αντιμετωπίζει τη ζωή με θαυμασμό. Η μητέρα του αντιπροσωπεύει την αγάπη και τη συμπόνια, ενώ ο πατέρας του τον διδάσκει ότι για να επιβιώσει στον κόσμο, πρέπει να βάζει πάνω απʼ όλα τον εαυτό του. Ως ενήλικας, ο Τζακ είναι μια χαμένη ψυχή σε έναν σύγχρονο κόσμο. Η αναζήτηση της αλήθειας για τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος αλλά και για τον εαυτό του, θα τον οδηγήσει σε μονοπάτια που ποτέ δεν φανταζόταν.
Σε σαράντα χρόνια καριέρας, ο αμερικανός σκηνοθέτης Τέρενς Μάλικ έχει γυρίσει μόλις τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους: «Badlands» (1973), «Μέρες ευτυχίας» («Days of heaven», 1978), «Η λεπτή κόκκινη γραμμή» («The thin red line», 1998) και «Άγνωστος κόσμος» («The new world», 2005). Όμως, παρά την αραιή φιλμογραφία του -εν μέρει ίσως και χάρη σʼ αυτή- ο ποιητικός κινηματογράφος του έχει κερδίσει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο που περιμένουν με ανυπομονησία το κάθε νέο του σχέδιο. Για το τελευταίο, έχει στη διάθεσή του δύο από τους δημοφιλέστερους σημερινούς ηθοποιούς, τον Μπραντ Πιτ και τον Σων Πεν, που υποδύονται αντιστοίχως τον πατέρα και την ενήλικη εκδοχη του Τζακ. Ο Μάλικ ανήκει στους ελάχιστους σκηνοθέτες που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν μεγάλα ονόματα χωρίς να επηρεάζονται από τους περιορισμούς και τις διορίες της βιομηχανίας, οπότε δε μπορούμε παρά να ελπίζουμε ότι η ταινία θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2010, παρότι έχει ήδη δεχτεί αρκετές αναβολές.

3. INCEPTION
Αυτή τη στιγμή ο άγγλος Κρίστοφερ Νόλαν μπορεί να υλοποιήσει όποιο σχέδιο του κατέβει στο μυαλό. Και φαίνεται ότι του κατέβηκε, αφού στην πρώτη του ταινία μετά την τεράστια επιτυχία του «Σκοτεινού Ιππότη», επιστρατεύει τον 35χρονο Λιονάρντο ΝτιΚάπριο σʼ ένα θρίλερ φαντασίας για το οποίο δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες, παρότι έχουν κυκλοφορήσει ήδη δύο πολύ εντυπωσιακά τρέιλερ, στα οποία αφήνεται να εννοηθεί ότι πρόκειται για μια ιστορία εξιχνίασης φόνου -θα τολμήσουμε να πούμε- μέσα σʼ ένα μυαλό (;). Οι αμερικανοί θα μάθουν στις 16 Ιουλίου, ενώ εμείς θα ξέρουμε μια μέρα νωρίτερα.

4. ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ
SHUTTER ISLAND
Το 1954 ο αστυνομικός Τέντι Ντάνιελς ερευνά την εξαφάνιση ενός δολοφόνου που δραπέτευσε από το ψυχιατρείο και υποτίθεται ότι κρύβεται στο απόμακρο νησί Σάτερ.
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντένις Λιχέιν, το φιλμ σηματοδοτεί την τέταρτη συνεργασία ανάμεσα στον Μάρτιν Σκορσέζε και τον Λιονάρντο ΝτιΚάπριο, ο οποίος φέτος φαίνεται να προτιμάει ρόλους που δοκιμάζονται σε μια αποσταθεροποιημένη πραγματικότητα. Το εξαιρετικό καστ συμπληρώνουν ο Μπεν Κίνγκσλεϊ, η Μισέλ Γουίλιαμς, ο Μαξ φον Σίντοφ, η Πατρίσια Κλάρκσον και ο Τζάκι Ερλ Χέιλυ. Στις 25 Φεβρουαρίου θα ξέρουμε αν ο Σκορσέζε διατηρεί ακόμα τη φόρμα του στο θρίλερ, 19 χρόνια μετά το «Ακρωτήρι του φόβου».

5. SEX AND THE CITY 2
Οι λεπτομέρειες της πλοκής παραμένουν αδιευκρίνιστες, αλλά δε νομίζουμε ότι παίζει ιδιαίτερη σημασία, αφού ο τίτλος της ταινίας τα λέει όλα. Η Κάρι, η Μιράντα, η Σαμάνθα και η Σάρλοτ επιστρέφουν αγκαζέ με τον Mr. Big, τον Στηβ, τον Τζέρυ και τον Χάρυ για νέες περιπέτειες που αυτή τη φορά θα τις πάνε μέχρι το Μαρόκο. Γραμμένη και σκηνοθετημένη ξανά από τον Μάικλ Πάτρικ Κινγκ, θα περιλαμβάνει εμφανίσεις των Μάιλυ Σάιρους, Πενέλοπε Κρουζ και Λάιζα Μινέλι. Στις αίθουσες όλου του κόσμου από τις 27 Μαΐου.


Α Single Man - Mετρ... και στο σινεμά
6. A SINGLE MAN
Στο Λος Άντζελες του 1962, στην κορύφωση της κρίσης με την Κούβα, η ταινία παρακολουθεί τη ζωή του Τζορτζ Φάλκονερ, ενός 52χρονου βρετανού καθηγητή πανεπιστημίου καθώς πασχίζει να βρει νόημα στη ζωή του μετά τον θάνατο του επί σειρά ετών συντρόφου του. Ο Τζορτζ δέχεται την παρηγοριά της στενότερης φίλης του, Τσάρλι, μιας 48χρονης καλλονής που και αυτή πρέπει να δώσει τις δικές της μάχες με τα διλήμματά της για το μέλλον.
Αφού “ανέστησε” τους οίκους Gucci και Yves Saint Laurent, δημιούργησε τη δική του πολύ επιτυχημένη εταιρεία που φέρει το όνομά του, έραψε τον Τζέιμς Μποντ στο «Quantum of Solace», και παραμένοντας ένας από τους γοητευτικότερους -ομοφυλόφιλους- άντρες παγκοσμίως, ο 48χρονος αμερικανός σχεδιαστής Τομ Φορντ αποφάσισε να δοκιμαστεί στον κινηματογράφο διασκευάζοντας το ομώνυμο μυθιστόρημα του Κρίστοφερ Ίσεργουντ. Το τόλμημα δικαιώθηκε αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, ο πρωταγωνιστής Κόλιν Φερθ κέρδισε βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ Βενετίας, και η ταινία προτάθηκε επίσης για τρεις Χρυσές Σφαίρες: ανδρικού ρόλου, βʼ γυναικείου για τη Τζουλιάν Μουρ και μουσικής για τον πολωνό Άμπελ Κορζενιόφσκι. Στην Ελλάδα ανοίγει στις 18 Φεβρουαρίου.

Kιαροστάμι και Κλούνι
7. ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ UP IN THE AIR
Ο Ράιαν Μπίνγκαμ είναι ένας εμπειρογνώμων σύμβουλος εταιρειών που ταξιδεύει συνεχώς, και του οποίου η αγαπημένη του ζωή “στον αέρα” απειλείται καθώς έχει φτάσει τα δέκα εκατομμύρια μίλια πτήσεων όταν συναντά την γυναίκα των ονείρων του και συνειδητοποιεί ότι ήρθε η ώρα να “προσγειωθεί”.
Η συνεργασία του σκηνοθέτη του «Juno», Τζέισον Ράιτμαν, με τον Τζωρτζ Κλούνι στην κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου του Γουόλτερ Κερν, συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες (έξι) και πλασάρεται ως η στοχαστική ρομαντική κομεντί της σεζόν, συνδυάζοντας ελαφριά, θετική φιλοσοφία ζωής και feelgood ρομάντζο (έχοντας δει μόνο το τρέιλερ, θα ρισκάραμε έναν παραλληλισμό με το «Jerry Maguire»). Στις 4 Φεβρουαρίου που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες, θα διαπιστώσουμε αν η φήμη ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα.

8. COPIE CONFORME
Η νέα ταινία του ιρανού Αμπάς Κιαροστάμι με πρωταγωνιστές τη Ζυλιέτ Μπινός και τον Γουίλιαμ Σίμελ, απαγορεύτηκε στο Ιράν πριν καν προβληθεί στο φεστιβάλ Καννών για το οποίο προορίζεται. Γυρισμένη στην Τοσκάνη σε σενάριο του σκηνοθέτη, αφηγείται τη σχέση ενός μεσήλικα άγγλου συγγραφέα με μια γαλλίδα νεότερή του στην Ιταλία.

Στη χώρα του σινεμά
9. Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
ALICE IN WONDERLAND
Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Λούις Κάρολ πρωτο-εκδόθηκε το 1865 κι έχει μεταφερθεί πάνω από 10 φορές στον κινηματογράφο, είτε σε κινούμενα σχέδια είτε με ʽζωντανήʼ δράση. Στην εποχή μας, οι σκηνοθέτες στη φιλμογραφία των οποίων θα ταίριαζε μια τέτοια ιστορία είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, και προεξέχων δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Τιμ Μπάρτον, οι ταινίες του οποίου ούτως ή άλλως πάντοτε έμοιαζαν επηρεασμένες από το κείμενο του Κάρολ.
Εδώ λοιπόν επιστρατεύει τη σύντροφό του, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, τον τακτικό του ηθοποιό (και νονό του παιδιού του) Τζόνυ Ντεπ, την Αν Χάθαγουεϊ, τον Κρίστοφερ Λι και την ανερχόμενη Μία Βασίκοφσκα στον ρόλο της 19χρονης Αλίκης, για να ζωντανέψουν τον κόσμο ενός από τα πιο αγαπημένα παραμύθια που διαβάστηκαν ποτέ. Παρότι το ενδιαφέρον μας στη φιλμογραφία του Μπάρτον έχει κλονιστεί τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη ιστορία μοιάζει προορισμένη γιʼ αυτόν, οπότε περιμένουμε ως τον Μάρτιο για να δούμε σε ποιο βαθμό αξιοποίησε την ευκαιρία.

10.THE SOCIAL NETWORK
Ο Ντέιβιντ Φίντσερ, σκηνοθέτης των «Seven», «Fight Club» και της «Απίστευτης ιστορίας του Μπέντζαμιν Μπάτον», ετοιμάζει την πολυ-αναμενόμενη ταινία του για την ίδρυση και το παρασκήνιο πίσω από τη λειτουργία του Facebook, βασισμένη στο βιβλίο «The Accidental Billionaires: The Founding Of Facebook, A Tale of Sex, Money, Genius, and Betrayal» του Μπεν Μέτσριχ. Το καστ περιλαμβάνει τον 26χρονο Τζέσι Άισενμπεργκ στο ρόλο του ιδρυτή της πλατφόρμας, Μαρκ Ζούκενμπεργκ, ενώ το πιο γνωστό πρόσωπο του φιλμ είναι ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, σκηνοθέτης πολύ δημοφιλής, προσδοκίες αρκετά υψηλές. Το φιλμ έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτώβριου στις Η.Π.Α.

11. I LOVE YOU PHILLIP MORRIS
Βασισμένη στο βιβλίο «I Love You Phillip Morris: A True Story of Life, Love, and Prison Breaks» του Στηβ ΜακΒίκερ, η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία του απατεώνα Στίβεν Ράσελ, ο οποίος στη φυλακή ερωτεύτηκε τον συγκρατούμενό του, Φίλιπ Μόρις, και για χάρη του δραπέτευσε τέσσερις φορές. Θα πίστευε κανείς ότι το πρωταγωνιστικό ζευγάρι αυτής της γκέι κομεντί θα ήταν αρκετό για να την κάνει μία από τις πιο περιζήτητες της χρονιάς. Κι όμως, η παρουσία του Τζιμ Κάρεϊ και του Γιούαν Μαγκρέγκορ, δεν έφτασε για να μεταπείσει τους συντηρητικούς διανομείς των Η.Π.Α. που έκριναν το θέμα αντι-εμπορικό, κι έτσι η ταινία θα κυκλοφορήσει τελικά στις 26 Μαρτίου στις αμερικανικές αίθουσες, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την προβολή της σε διάφορα φεστιβάλ.


12. ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΚΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ
WHERE THE WILD THINGS ARE
Η ταινία διηγείται την ιστορία του Μαξ, ενός ατίθασου και ευαίσθητου παιδιού, που επειδή νιώθει ότι στο σπίτι του δεν τον καταλαβαίνει κανείς, βρίσκει καταφύγιο στον κόσμο των Μαγικών Πλασμάτων. Ο Μαξ μεταφέρεται σε ένα νησί όπου συναντά μυστηριώδη και παράξενα πλάσματα, των οποίων τα συναισθήματα είναι εξίσου τρελά και απρόβλεπτα με τις αντιδράσεις τους.
Βασισμένη στο βιβλίο του Μώρις Σέντακ, το φιλμ σηματοδοτεί τη σκηνοθετική επιστροφή του ιδιόρρυθμου Σπάικ Τζόνζι, εφτά χρόνια μετά το «Adaptation» και δέκα μετά το «Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς». Το τρέιλερ προδιαθέτει για ένα ευφάνταστο τρυφερό παραμύθι ωρίμανσης, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Κάθριν Κίνερ, ο Κρις Κούπερ και ο Τζέιμς Γκαντολφίνι. Από 21 Ιανουαρίου στις ελληνικές αίθουσες.

13. IRON MAN 2
Η πρώτη ταινία της σειράς ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του 2008, συγκεντρώνοντας περίπου 320 εκατομμύρια δολάρια μόνο στις Η.Π.Α. Ο Τζον Φαβρό αναλαμβάνει ξανά τη σκηνοθεσία, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ διανύει την καλύτερη φάση της καριέρας του, η Γκουίνεθ Πάλτροου και ο Σάμιουελ Τζάκσον επιστρέφουν, ενώ το καστ εμπλουτίζουν ο Μίκυ Ρουρκ και η Σκάρλετ Γιοχάνσον σε ρόλους κακών. Από 7 Μαΐου στους κινηματόγραφους ως το πιο αυτονόητο φαβορί για την εισπρακτική πρωτιά της καλοκαιρινής σεζόν, ελπίζουμε να διατηρήσει το χιούμορ και τη χορταστική δράση του πρώτου μέρους.

14. BIUTIFUL
Ο μεξικανός Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου επιστρέφει μʼ ένα ανορθόγραφο δράμα στο οποίο ένας έμπορος ναρκωτικών έρχεται αντιμέτωπος με τον παιδικό του φίλο που τώρα είναι αστυνομικός. Παρότι η συνεργασία με τον Χαβιέ Μπαρδέμ προϊδεάζει ευνοϊκά, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πρώτη απόπειρα του σκηνοθέτη χωρίς τον σεναριογράφο Γκιγιέρμο Αριάγκα στον οποίο αποδίδεται μεγάλο μέρος της επιτυχίας των τριών προηγούμενων ταινιών του («Χαμένες αγάπες», «21 γραμμάρια» και «Βαβέλ»).

Εχει απʼ... όλα
15. NEVER LET ME GO
Παρότι ο αμερικανός Μαρκ Ρόμανεκ έχει θητεύσει κυρίως σε βίντεο-κλιπ μερικών από τα μεγαλύτερα διεθνή μουσικά ονόματα (Ντέιβιντ Μπόουι, Μάικλ Τζάκσον, Μαντόνα, Red Hot Chili Peppers), διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για την καταλληλότητά του να χειριστεί το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του ιαπωνικής καταγωγής βρετανού Καζούο Ισιγκούρο («Τα απομεινάρια μιας μέρας»), που διασκεύασε σεναριακά ο Άλεξ Γκάρλαντ. Η αισιοδοξία μας όμως αντλείται τόσο από το πρωτότυπο υλικό, όσο από το φιλόδοξο γυναικείο καστ που περιλαμβάνει την Κίρα Νάιτλι με τις ανερχόμενες Άντρεα Ράισμπορο και την 24χρονη Κάρι Μάλιγκαν, την οποία ήδη απολαύσαμε στο «Μια κάποια εκπαίδευση» ενώ μέσα στη χρονιά θα τη βρούμε σε τουλάχιστον τρεις ταινίες ακόμη.
16. SHREK 4EVER AFTER
Όταν μια σειρά κινουμένων σχεδίων κάνει συνολικές εισπράξεις που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια μόνο στις Η.Π.Α., καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο να τελειώσει. Έτσι, με το φωνητικό καστ να παραμένει ίδιο, ο Σρεκ μπλέκει σε περιπέτειες για τέταρτη φορά, καθώς αναπολώντας τις εποχές που ήταν ο φόβος και ο τρόμος στο βάλτο έρχεται σε συμφωνία με έναν απατεώνα, τον Ραμπελστίλτσκιν... Μια νέα εκδοχή της χώρας του Πέρα Πέρα τον περιμένει, με τον Ραμπελστίλτσκιν βασιλιά, τα τέρατα να είναι υπό διωγμό, ενώ η Φιόνα δεν υπήρχε ακόμα στη ζωή του. Τώρα ο Σρεκ πρέπει να επιστρέψει στην κανονική χώρα του Πέρα Πέρα και να ξαναβρεί τους φίλους του και την πολυαγαπημένη του οικογένεια. 21 Μαΐου στις Η.Π.Α.

17. EDGE OF DARKNESS
Μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον της κόρης του, ο ντετέκτιβ του τμήματος Ανθρωποκτονιών, Τόμας Κρέιβεν, αναζητά τους ενόχους και ανακαλύπτει απροσδόκητα μυστικά για τη ζωή της.
Ο Μελ Γκίμπσον σε πρωταγωνιστικό ρόλο μετά από 8 χρόνια μʼ ένα πιστόλι στο χέρι να ζητά εκδίκηση, είναι ίσως ο προφανέστερος λόγος για να περιλάβουμε την ταινία στη λίστα μας. Δεν είναι όμως ο ουσιαστικότερος. Αυτός είναι ο νεοζηλανδός σκηνοθέτης Μάρτιν Κάμπελ, που κατά την ταπεινή μας άποψη είναι ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες δράσης, δύο φορές υπεύθυνος για την επανέναρξη της σειράς ταινιών Μποντ, αφού ήταν αυτός που μας σύστησε τόσο τον Πιρς Μπρόσναν στο «Goldeneye» το 1995 όσο και τον Ντάνιελ Κρεγκ στο «Casino Royale» το 2006.
Βέβαια εδώ αναλαμβάνει ένα αστυνομικό θρίλερ κι όχι μια καθαρόαιμη περιπέτεια, οπότε μένει να ιδωθεί κατά πόσο μπορεί να χειριστεί την ισορροπία ανάμεσα στη δράση και το σασπένς. Το υλικό πάντως το γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε, αφού η ταινία βασίζεται στην ομώνυμη μίνι-σειρά του BBC που είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος το 1985. Στις 29 Ιανουαρίου βγαίνει στις αμερικανικές αίθουσες, ενώ εδώ το περιμένουμε στις 25 Φεβρουαρίου.

18. ΑΝΙΚΗΤΟΣ INVICTUS
Η ταινία εστιάζει στη ζωή του Νέλσον Μαντέλα την περίοδο μετά την πτώση του απαρτχάιντ και την προσπάθεια του ίδιου να φιλοξενήσει η χώρα του το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράγκμπι. Γνωρίζοντας ότι η Νότια Αφρική διχάζεται από φυλετικές και οικονομικές διαφορές, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος βάζει σκοπό να ξαναενώσει το έθνος υπό την παγκόσμια γλώσσα του αθλητισμού. Για να πετύχει τον σκοπό του, συμμαχεί με τον αρχηγό της εθνικής ομάδας ράγκμπι σε μια μάλλον απίθανη προσπάθεια να κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1995.
Ο Κλιντ Ίστγουντ φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια ζωής, αλλά δε δείχνει κανένα σημάδι κόπωσης ή παραίτησης από την παραγωγικότατη φιλμογραφία του, που φέτος μας δίνει δύο ταινίες με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον. Εδώ ο Ντέιμον υποδύεται τον ποδοσφαιριστή του ράγκμπι απέναντι στο κύρος, την πραότητα και τη σοφία της κινηματογραφικής περσόνας του Μόργκαν Φρίμαν, που τον κάνει ιδανικό ενσαρκωτή ενός από τους πιο αγαπημένους ηγέτες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα θα τη δούμε 28 Ιανουαρίου, ενώ περιμένουμε να μάθουμε αν κάποιος από τους τρεις συντελεστές της θα κερδίσει την αντίστοιχη Χρυσή Σφαίρα για την οποία έχει προταθεί.
Πληροφοριακά, συμπληρώνουμε ότι η δεύτερη συνεργασία Ίστγουντ-Ντέιμον ονομάζεται «Hereafter» και είναι ένα μεταφυσικό θρίλερ γραμμένο από τον Πήτερ Μόργκαν («Η βασίλισσα», «Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας») που θα κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α. τον Δεκέμβριο.

19. THE HURT LOCKER
Η Βαγδάτη έχει γίνει μια πόλη-παγίδα γεμάτη από βόμβες και καμικάζι που θυσιάζουν την ζωή τους. Περίπου κάθε δεκαπέντε λεπτά γίνεται έκρηξη από έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό με θανατηφόρες επιπτώσεις. Η Β-Company είναι η μοναδική ομάδα που έχει εκπαιδευτεί να αφοπλίζει αυτές τις θανατηφόρες βόμβες.
Άγνωστη στο ελληνικό κοινό, η Κάθριν Μπίγκελοου ανήκει στο σπάνιο ʽείδοςʼ των σκηνοθετριών δράσης, και στο ακόμη σπανιότερο αυτών που έχουν καταξιωθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία ταινιών. Η προηγούμενη κριτική αναγνώριση των ταινιών της μετριάζει ίσως την έκπληξη για την απρόσμενη επιτυχία αυτού του πολεμικού θρίλερ που εκτυλίσσεται στο σημερινό Ιράκ. Η ταινία περιλαμβάνει στο καστ τον Γκάι Πιρς και τον Ρέιφ Φάινς, πέρασε ήδη επιτυχώς από το φεστιβάλ Βενετίας και είναι υποψήφια για τρεις Χρυσές Σφαίρες. Στην Ελλάδα θα τη δούμε στις 4 Φλεβάρη.

20. TOY STORY 3
Οι κούκλες του κάουμποϊ Γούντυ και του αστροναύτη Μπάζ Λάιτγίαρ μαζί με τα υπόλοιπα παιχνίδια δωρίζονται σʼ ένα νηπιαγωγείο αφού ο Άντυ μεγάλωσε και φεύγει για το κολέγιο.
Η σειρά που πριν από 15 χρόνια ξεκίνησε την επανάσταση των ψηφιακών κινουμένων σχεδίων αποκτά φέτος την τρίτη της προσθήκη, πάντα από το πρωτοπόρο στούντιο της Pixar. Εκτός από τους Τομ Χανκς και Τιμ Άλεν που επιστρέφουν, θʼ ακούσουμε επίσης τον Τίμοθυ Ντάλτον, τη Γούπι Γκόλντμπεργκ και τον Μάικλ Κίτον σε χαρακτηριστικούς ρόλους. Κυκλοφορεί στις 18 Ιουνίου στις Η.Π.Α.